Ik vind het heel erg leuk om anderen te inspireren met mijn recepten, filmtips en reisverhalen. Maar ik vind minstens zo leuk om zelf geïnspireerd te worden door andere bloggers. Zo kwam ik bij blogger Rowan van de blog Sillysis een prachtige tulband tegen met cranberries en sinaasappel. Die is meteen op mijn ‘bak-lijstje’ beland en inmiddels heb ik de cake uitgeprobeerd. Hij is zo mega lekker! Echt een aanrader, dus daarom wil ik het recept ook graag op mijn blog delen.
Ik heb het recept een heel klein beetje aangepast naar mijn eigen smaak. Zo gebruik ik behalve sinaasappelsap ook -rasp omdat ik wel houd van een iets sterkere sinaasappelsmaak. Ben je benieuwd hoe je deze heerlijke tulband kunt maken? Scroll dan naar beneden voor het recept.
Ingrediënten
150 gram cranberry’s
300 gram bloem + 1 eetlepel
100 gram kristalsuiker + 2 eetlepels
60 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ½ theelepel bakpoeder
225 gram boter
250 gram zure room
3 eieren
een snufje zout
1 theelepel vanille-extract
1 sinaasappel
verder nodig:
200 gram poedersuiker
± 4 eetlepels vers sinaasappelsap
wat geraspte kokos
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een tulbandvorm in met boter of gebruik een bakspray.
- Mix de boter, een snufje zout, de kristalsuiker (100 gram) en de lichtbruine basterdsuiker door elkaar.
- Voeg dan de zure room toe en het vanille-extract toe en mix dit erdoor.
- Was de sinaasappel en droog hem goed af. Rasp de schil en voeg dit toe. Pers de sinaasappel vervolgens uit en voeg vier eetlepels sap toe aan het beslag. Houd de rest van het sap nog even apart voor later gebruik.
- Mix vervolgens één voor één de eieren door het beslag.
- Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit toe aan het beslag. Mix het rustig door elkaar tot een glad geheel.
- Doe de cranberry’s in een zeef en spoel ze even af onder de kraan. Dep ze daarna droog met wat keukenpapier en snijd ze vervolgens in plakjes.
- Doe de gesneden cranberry’s in een kom en gooi er een eetlepel bloem en twee eetlepels suiker bij. Schep goed door elkaar.
- Gooi de cranberry’s daarna bij het beslag en spatel ze er rustig doorheen. Door het laagje bloem zakken de cranberry’s niet meteen naar beneden in je beslag en zullen ze mooi verdeeld in de cake terechtkomen.
- Giet het beslag in de tulbandvorm en bak de cake zo’n 60 minuten in de oven. Check even met een satéprikker of de cake daadwerkelijk gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt weet je dat de cake gaar is. Is dat niet het geval? Bak de cake dan nog 5 à 10 minuutjes langer, eventueel afgedekt met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verbrand.
- Haal de tulband uit de oven en laat ‘m een kwartiertje afkoelen op het fornuis of een rekje. Haal de tulband daarna uit de vorm en laat hem verder afkoelen.
- Pak het overgebleven sinaasappelsap er weer bij. Doe de poedersuiker in een kom en voeg beetje bij beetje wat sinaasappelsap toe. Roer goed door tot je een mooi, niet te dun, glazuur hebt.
- Giet het glazuur over de cake.
- Bestrooi de cake eventueel met wat geraspte kokos.
Super lekker vind ik deze tulband. Ik houd van cakes waar yoghurt, kwark of zure room aan is toegevoegd. Dat zorgt toch voor een net iets andere structuur. De cranberry’s zijn lekker friszuur en het glazuur is heerlijk mierzoet. Precies waar ik van houd.
Een erg leuk recept van Rowan, wat mij betreft zeker het uitproberen waard.
2 Comments
Jorinde
3 februari 2019 at 17:56Oeh, dit klinkt echt heerlijk! Ik ga het recept opslaan en zeker een keer maken!
Truusje
3 februari 2019 at 18:07Wat leuk! Het recept is zeker de moeite waard. Zo lekker!