Koken

Sinterklaas cupcakes met pepernoten en banaan


Die speculaascake van vorige week, die beviel me wel. Het hele huis rook heerlijk en ik vond het zo leuk om te doen. Opeens begonnen er veel meer Sinterklaas-recepten in mijn hoofd op te borrelen. Het is zo’n leuke periode om te bakken vind ik. Speculaas en pepernoten lenen zich perfect voor allerlei baksels. Daarom heb ik besloten dat het deze week Sinterklaas-week is op mijn blog. Of in ieder geval Sinterklaas-vierdaagse, want ik heb vier ideeën in mijn hoofd. Wie weet popt er nog een vijfde plannetje op, het zou mij niets verbazen. Vandaag in ieder geval het eerste Sinterklaas gerelateerde baksel; cupcakes met pepernoten en banaan, afgemaakt met een toefje vanillebotercrème. Klinkt goed toch? Lees snel verder voor het recept.

sinterklaas-cupcakes-ingredienten

Ingrediënten:

125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk
2 eieren
1 eetlepel koek- en speculaaskruiden + plus een beetje extra voor de garnering
75 gram pepernoten
1 banaan + 1/2 voor de garnering
wat drupjes citroensap
een snufje zout

voor de botercrème: 

150 gram roomboter (op kamertemperatuur!)
150 gram poedersuiker
1 theelepel vanille essence
2 eetlepels warm water

Wat moet je doen:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Klop de boter en de suiker samen luchtig.
 3. Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix vervolgens weer even.
 4. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel, de koek- en speculaaskruiden en een snufje zout toe. Mix dit er rustig doorheen. Voeg ook de eetlepels melk toe en mix dit nog even mee.
 5. Stop de pepernoten in een plastic zakje en wikkel ze in een theedoek. Sla er een paar keer met een deegroller op, tot de pepernoten veranderd zijn in grove kruimels. Je kunt ze eventueel ook met je handen verkruimelen. Pel één banaan en snijd deze in kleine stukjes.
 6. Spatel de pepernoot-kruimels en de stukjes banaan door het beslag.
 7. Pak er een cupcakevorm bij en plaats er twaalf papieren cupcakvormpjes in. Vul de cupcakevormpjes voor 2/3 met beslag.
 8. Plaats de cupcakes in de oven en bak ze in ongeveer 25 minuutjes gaar. Check met een satéprikker of de cakejes gaar zijn.
 9. Laat ze daarna goed afkoelen. Als ze ietsje te bol zijn geworden kun je er even een snijplankje op leggen, dan worden ze zo weer netjes plat.
 10. Maak ondertussen de botercrème. Mix hiervoor de boter luchtig. Voeg daarna beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix dit rustig door.
 11. Voeg tenslotte de vanille essence en twee eetlepels warm water toe. Mix dit tot een luchtig en zacht geheel.
 12. Schep de botercrème in een spuitzak en spuit bescheiden toefjes op de afgekoelde cupcakes.
 13. Snijd een halve banaan in twaalf plakjes. Besprenkel deze met citroensap tegen het verkleuren en plaats de partjes op de cupcakes. Druk op elk cupcakeje een pepernootje voor de sjeu en strooi tenslotte nog wat koek-en speculaaskruiden over het geheel.

sinterklaas-cupcakes-1 sinterklaas-cupcakes-3 sinterklaas-cupcakes-6sinterklaas-cupcakes-7sinterklaas-cupcakes-9 sinterklaas-cupcakes-10 sinterklaas-cupcakes-12 sinterklaas-cupcakes-14sinterklaas-cupcakes-5
Super schattig toch, deze lieve kleine cakejes. Hartstikke geschikt om te eten tijdens Sinterklaas-avond, maar ze smaken ook heel goed zonder Sinterklaas in de buurt. Mocht je meer Sint-recepten willen zien, kom dan zeker morgen nog even terug.

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter