We hebben vis gegeten bij het avondeten! Dat lijkt niet zo heel bijzonder, maar voor ons is dat het eerlijk gezegd wel. Ik ben er namelijk serieus twee jaar mee bezig geweest om dit te bewerkstelligen. Waarom het zolang moest duren voordat er een visje op het bord van Jut en Jul belandde? ‘t Had meerdere redenen. Ten eerste heb ik totaal geen verstand van vis en weet ik niet zo goed hoe ik het lekker kan klaarmaken. Ten tweede is vis niet mijn favoriet, ik ben stiekem toch echt meer een vleeseter. En Jelm is al helemaal dol op vlees en moet niet zoveel van vis hebben. Helemaal niks zelfs. Hij zag het dan ook nooit zitten om het eens te proberen. ,,Wil je vis eten? Dat wil ik wel, maar vanavond even niet hoor”, was zijn standaard zegje wanneer ik het weer eens voorstelde. Toen hij laatst voor de zoveelste keer zei dat hij nu ‘even’ geen zin had in vis, besloot ik me er niks meer van aan te trekken. Anders werd het tenslotte nooit wat. Ik heb mijn Schijf van Vijf kookboek erbij gepakt en die voor Jelm zijn neus gelegd. Samen hebben we het boek net zolang doorgebladerd tot we een recept tegenkwamen dat we allebei aandurfden. Het werd gemarineerde kabeljauwfilet. Vandaag deel ik onze bevindingen. En ik zou eigenlijk geen recepten uit het Schijf van Vijf kookboek meer delen, maar vooruit, ik deel er nog eentje. Want bij het zien van de foto’s ben je waarschijnlijk toch benieuwd naar het recept. En foodphoto’s zonder recept vind ik een beetje gek. Daar heb je toch niks aan? Normaal houd ik trouwens niet zo van een overvloed aan Engels, maar bij de titel van deze blogpost kon ik het niet laten. Het allitereert zo mooi. 🙂 Benieuwd hoe het ging, onze first time fish? Lees dan verder.
Ingrediënten
voor 4 personen
500 gram kabeljauwfilet
een stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel kurkuma
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel paprikapoeder
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels olie
1 ui
1 teentje knoflook
150 ml bouillon
peterselie
Wat moet je doen:
- Schil het stukje gember en rasp het fijn.
- Doe de geraspte gember in een kom. Voeg ook de specerijen, het citroensap en 1 eetlepel olie toe. Roer alles door elkaar en klaar is je marinade.
- Snijd de vis in flinke blokken en schep de marinade erdoor. Dek de schaal af en zet ‘m weg in de koelkast. Laat de vis minimaal twee uur marineren.
- Pel de ui en de knoflook.
- Verwarm de rest van de olie en bak de vis hierin voorzichtig kort aan. Voeg de ui en de knoflook toe en schep rustig om.
- Voeg tenslotte ook de bouillon toe en stoof de vis in vijf minuten gaar.
- Strooi er royaal klein gesneden peterselie over. Ik serveerde de vis met wortelen en gebakken aardappelblokjes, maar je kunt hiermee natuurlijk volop variëren. Kies wat jij lekker vindt!
En dan nu de hamvraag: hoe beviel het? Ik was tijdens het koken al super nieuwsgierig kon het daarom niet laten om een klein stukje gestoofde vis uit de pan te plukken. Best lekker, dit kan ik Jelm wel voorzetten, concludeerde ik. Niet veel later schoven we aan tafel. ,,Het ziet er toch wel heel anders uit dan op het plaatje hè?”, zeiden we tegen elkaar. ,,Het lijkt wel roerei.” Waarschijnlijk heb ik de vis te fijn gesneden, vandaar dat het er wat kruimelig en pierig uitziet. Gelukkig zat er wel smaak aan de vis. De kabeljauw smaakte kruidig en ook een beetje fris door de citroen. Ook had ik er nog wat zeezout overheen gestrooid, om het een beetje minder flauw te maken. Helaas waren we die smaak na een tijdje toch wel behoorlijk zat. ,,Je proeft toch die vis er doorheen hè?” grapten we. Meestal vind ik het niet zo leuk als Jelm zit te zeuren over het eten (wat gelukkig niet vaak voorkomt), maar dit keer voelde hij aan dat hij wel een potje kon breken omdat ik zelf ook geen groot fan bleek van de eigenaardige gele kruimels op m’n bord. Hij maakte dan ook een geniale opmerking die eigenlijk in één klap duidelijk maakte wat we van deze maaltijd vonden. ,,Zouden er ook mensen zijn die hiervan smullen, wat denk jij?”, vroeg hij bloedserieus. Hahaha, ik kwam niet meer bij.
Voor ons was het dus niet zo’n succes. Toch vind ik het wel goed dat we ‘t eens geprobeerd hebben. En ik geef niet op! Dit visrecept was dan misschien geen hit voor ons, maar er zijn natuurlijk veel meer vissoorten en recepten te vinden. Helaas voor Jelm blijf ik voorlopig dus nog wel even experimenteren. Eet jij weleens vis? Als je een lekker recept weet, vertel het ons dan! Ik probeer het graag uit. 🙂
Ps. Wat we trouwens wel lekker vonden, waren de wortels die ik als bijgerechtje had gemaakt. Ik maakte Mzoura (Tunesisch gekruide worteltjes). In het Schijf van Vijf kookboek werd getipt dat dit lekker bij de vis zou smaken. Het recept kon ik ook in het kookboek vinden. Het is heel eenvoudig. Kook 750 gram in plakken gesneden wortelen in een bodempje water gaar. Giet de wortelen af. Verhit een scheutje olie in een koekenpannetje. Fruit 1 fijngesneden uitje, 1 teentje knoflook, een stukje gehakte rode peper, 1 theelepel komijnzaad en een ½ theelepel gemalen koriander zacht. Meng dit door de wortelen en strooi er royaal fijngesneden peterselie over. Zo had ik wortelen nog nooit gegeten, maar het smaakt zoveel interessanter dan gekookte of gewokte wortel. Probeer het maar eens. 😉
No Comments