Koken

Perenkwarkcake met een vleugje Amaretto


Ik heb weer een bakrecept van een blogger geprobeerd! Eerder maakte ik de appelplaatkoek van Zoetrecepten en de perzik-yoghurtcake van de blog De Zoetekauw. Dit keer maakte ik een recept van Tessa Pennings van de blog Zoet en Verleidelijk. Als je net als ik van bakken houdt, moet je zeker eens op haar blog gaan kijken. Je komt alleen maar heerlijke recepten tegen. Echt super leuk en heel inspirerend. Ik heb een tijdje op haar blog zitten neuzen en vond het erg lastig om een keuze te maken. Er staat zoveel op en alles ziet er zo lekker uit! Ik besloot uiteindelijk om haar perenkwarkcake eens te gaan proberen, want ik houd van baksels met kwark erdoor. Het zorgt voor lekker zachte cakes, heerlijk. Ik heb het recept een heel mini beetje aangepast, want Tessa goot een scheutje perenlikeur door het beslag en dat had ik niet in huis. Je kunt de cake natuurlijk ook prima zonder perenlikeur maken, maar het leek mij wel lekker om toch een beetje drank toe te voegen. Ik koos daarom voor Amaretto. Klinkt ook heerlijk toch? Wil je het recept weten en ben je benieuwd wat ik van de cake vind? Lees dan verder.
Ingredienten 1

Ingrediënten

500 gram stevige handperen
2 eetlepels citroensap
100 gram boter
150 gram fijne kristalsuiker + 1 eetlepel
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
200 gram volle kwark
180 gram zelfrijzend bakmeel
± 40 gram amandelschaafsel
½ theelepel kaneel
eventueel 3 eetlepels Amaretto of perenlikeur
Peren 2 Peren 7

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bodem van een springvorm (Ø 23 cm) met bakpapier en vet de randen in met wat boter of gebruik een bakspray.
  2. Schil de peren en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en snijd de kwarten daarna in dunne plakjes.
  3. Besprenkel de perenpartjes met het citroensap. Zet ze daarna even apart en ga verder met het maken van het cakebeslag.
  4. Klop de boter samen met de suiker (150 gram) en de vanillesuiker tot een luchtig en romig geheel.
  5. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  6. Meng de kwark met de likeur. Spatel de kwark door het boter-mengsel.
  7. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het beslag en spatel het er luchtig door.
  8. Schep het beslag in de springvorm en strijk het glad.
  9. Druk een deel van de perenpartjes in een cirkel in het beslag. Leg de overige perenpartjes op het beslag.
  10. Strooi vervolgens de geschaafde amandelen over de cake.
  11. Meng één eetlepel suiker met de kaneel. Verdeel de kaneelsuiker vervolgens gelijkmatig over de amandelen.
  12. Bak de cake in het midden van de oven in circa 80 minuten goudbruin en gaar. Check met een houten prikker of de cake daadwerkelijk gaar is.
  13. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm. Verwijder dan de vorm en laat de cake verder afkoelen.

Collage 1
Perenkwarkcake 28
Perenkwarkcake 40
Perenkwarkcake 8
Perenkwarkcake 10
Deze perenkwarkcake moet echt een behoorlijk tijdje in de oven staan, want snel gaar is hij niet. Bij mij bleef hij ook een klein beetje aan de natte kant, dat kwam denk ik doordat ik iets te veel citroensap had toegevoegd. Lekker was hij gelukkig wel. De peer wordt heerlijk zacht en dat past goed bij de structuur van de cake. De randjes waren bij mij wel een beetje aan de donkere kant, doordat de kaneelsuiker aan de randen iets te heet werd. Ik zou zeggen, gooi de kaneelsuiker niet langs de rand van de springvorm en pas een beetje op met het citroensap, dan komt het helemaal goed. 🙂 Ik weet zeker dat dit niet het laatste recept van Tessa is wat ik ga uitproberen, want ik heb alweer nieuwe recepten op het oog die ik graag een keertje wil bakken. Haar blog is echt verslavend voor bak-lovers!

Lijkt deze perencake jou ook lekker?

Mocht je dit een leuke blogpost vinden, deel hem dan gerust op social media. 🙂
Collage 3


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter