Koken

Paas petit fours


Op Instagram hoorde ik veel positieve geluiden over de televisieserie Soof en dus werd ik nieuwsgierig. Nu moet ik zeggen dat ik beide films niet al te veel aan vond, maar toch wilde ik de serie een kans geven. Uiteindelijk vielen ook de afleveringen van de serie me tegen, maar ik werd er wel door geïnspireerd! In aflevering tien zag ik Soof namelijk geweldige petit fours maken voor haar boekpresentatie. Echt op een Soof-manier. Niet al te moeilijk, maar wel met een erg leuk resultaat. Precies mijn stijl. 🙂 Ik kreeg meteen zin om de petit fours van Soof te gaan namaken en natuurlijk heb ik dat ook gedaan. Omdat het bijna Pasen is gaf ik een subtiel paastintje aan deze minitaartjes.

Het leuke aan deze taartjes is dat ze er erg schattig uitzien, maar ondertussen zijn ze stiekem heel eenvoudig om te maken. Door het verse fruit zien ze er meteen super feestelijk uit. Ik gebruikte fondant in lieve roze kleurtjes, maar je kunt natuurlijk elke kleur gebruiken die je maar wilt.

Ik deelde al eerder een sneakpeak van deze petit fours via Instastories, waarop enthousiast werd gereageerd. Leuk! Vandaag deel ik het recept, zodat jij deze schatjes ook kunt maken.

Ingrediënten

250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
250 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram witte basterdsuiker
5 eieren
1 theelepel vanille-extract
een snufje zout
250 ml slagroom
1 eetlepel (fijne) suiker
een paar eetlepels jam
eventueel een zakje klopfix

voor de garnering:

± 300 gram gekleurde fondant of marsepein
vers fruit zoals aardbeien, blauwe bessen, rode bessen en frambozen
wat takjes munt
paaseitjes van chocolade

Wat moet je doen:

Bak eerst een cake 

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik (30 cm) in met boter of gebruik een bakspray. Bekleed de vorm met bakpapier.
  2. Mix de boter met de suiker door elkaar.
  3. Voeg ook het zout en het vanille-extract toe en mix dit erdoor.
  4. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Mix ze erdoor. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
  5. Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg het toe. Mix het door het beslag.
  6. Schep het beslag in de vorm en strijk dit glad. Bak de cake in 60 à 70 minuten goudbruin en gaar. Als je cake tegen het einde van de baktijd te donker wordt kun je de vorm afdekken met wat aluminiumfolie. Check met een prikker of de cake daadwerkelijk gaar is.
  7. Laat ‘m even afkoelen en stort ‘m daarna voorzichtig uit de vorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Van cake naar petit fours 

  1. Waarschijnlijk is de cake tijdens het bakken een beetje opgebold. Snijd dit eraf met een groot mes. Snijd ook de kontjes eraf zodat de cake helemaal recht wordt.
  2. Snijd de cake daarna voorzichtig horizontaal door de midden zodat je twee lange dunne plakken krijgt.
  3. Doe de slagroom in een kom samen met een eetlepel suiker. Klop dit stijf. Gebruik eventueel een zakje klopfix.
  4. Smeer een van de twee cakeplakken in met een royale laag slagroom. Strijk dit glad met een glaceermes of gebruik een spatel. Zorg dat je wel een klein beetje opgeklopte slagroom overhoudt voor de garnering.
  5. Smeer de andere cakeplak in met een dikke laag jam. Ik gebruikte frambozenjam, maar je kunt natuurlijke elke smaak gebruiken die je maar lekker vindt.
  6. Plaats de cakehelften op elkaar. Druk lichtjes aan.
  7. Snijd de cake vervolgens (verticaal) door de helft zodat je twee dunne ‘repen’ cake krijgt.
  8. Smeer een laagje jam op de bovenkant van de beide cake-repen.
  9. Rol vervolgens de fondant of de marsepein uit tot een dunne lap. Ik gebruikte roze fondant dat ik kocht bij de Xenos. Ik kocht twee verschillende tinten roze voor een speels effect.
  10. Bekleed beide cakes met de fondant. Druk het lichtjes aan en snijd het overtollige fondant weg.
  11. Snijd de cakes vervolgens voorzichtig in stukjes. Alsof je een stokbrood snijdt. De ‘kontjes’ zijn natuurlijk niet zo heel mooi, dus die kun je alvast lekker op snoepen. 😉
  12. Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak. Spuit kleine toefjes slagroom op elk stukje cake.
  13. Versier de stukjes cake vervolgens met vers fruit en de chocolade-eitjes. De eitjes die ik gebruikte kocht ik bij Hema.
  14. Maak de petit fours af met wat blaadjes munt.

Normaal maak ik nooit foto’s van alle stappen, maar in dit geval leek het me wel handig. Kan het niet verkeerd gaan zou je zeggen. 😉








Schattig zijn ze hè? Maar vergis je niet, ze zijn best machtig. Gelukkig zijn ze heel petit, dus dat scheelt. 🙂

Mij wordt heel vaak gevraagd wat ik met alle taartjes en cakes doe. Waar deze petit fours zijn beland? Richting de container…. Nee hoor, grapje. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om goed gelukte creaties weg te gooien, dus zet ik de boel vaak op een grote houten snijplank en dan ga ik bij buren langs. Ik geef toe, ik voel me dan wel altijd een beetje als een uit de kluitengewassen kleuter die mag trakteren, maar gelukkig reageren mijn buren altijd heel leuk. Ook deze taartjes zijn allemaal uitgedeeld. Dit keer niet in mijn eigen buurt maar in de flat van oma. 🙂

Maar natuurlijk heb ik zelf ook een paar opgesnoept, dat snap je. Ik ben gek op zoetigheid!

Wat vind jij van deze petit fours? Herken je ze uit de serie rond Soof?

Ps. Mocht je ze ook gaan maken, vergeet dan niet om je resultaat met me te delen via social media. Ik ben heel benieuwd!

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Nelleke
    2 februari 2019 at 01:40

    Wat zien die er leuk en lekker uit ! Binnenkort ben ik jarig, en ga dan trakteren op ons maandelijkse koffieuurtje in de flat. Ik wilde eerst weer taarten maken, maar nu ik dit zie, ga ik voor de petitjes.

    • Reply
      Truusje
      2 februari 2019 at 09:10

      Super leuk! Ze zijn perfect als traktatie en inderdaad weer eens wat anders dan taart.

    Laat een berichtje achter