Ik vind het zo’n gek idee, maar zeer binnenkort vertrekken wij naar Frankrijk voor een weekje. 🙂 Had er zelf niet meer op gerekend, het zijn zulke rare tijden nu. Maar zoals het nu lijkt kan ons reisje toch doorgaan. Het huisje boekte ik een hele tijd geleden, nog voor iemand ooit van Corona gehoord had, nou ja alleen als drankje dan.
We gaan naar een rustig gelegen huisje middenin de Morvan. We hebben er zoveel zin in. Natuurlijk heb ik al even op Frankrijk-blogs zitten neuzen voor fijne tips. Behalve reisverhalen kwam ik nog iets heel leuks tegen: Franse recepten. Mocht je dat ook leuk vinden, neem dan zeker even een kijkje op de blog Frankrijk Puur.
Mijn oog viel op een Franse walnotentaart. Of eigenlijk is het meer een cake. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Ik ben niet zo vaak met noten in de weer, des te leuker om het eens een keertje wel te doen. Verder bevat het recept minder boter en suiker dan ik gewend ben, maar wel veel eieren. Ik was zo nieuwsgierig naar de smaak dat ik deze walnotentaart ook gebakken heb. Maar dan wel met een twist. Ik gooide banaan in de strijd. Een lekkere combinatie weet ik inmiddels.
Kun je ook wel een vleugje Frankrijk in je leven gebruiken en ben je benieuwd naar deze walnotentaart met twist? Hierbij het recept.
Ingrediënten
voor de cake
200 gram walnoten (ongezouten)
50 gram bloem
7 eetlepels rietsuiker
4 hele eieren, 2 eiwitten
1 vanillestokje
100 gram roomboter
1 banaan
voor de bananenslagroom:
250 ml slagroom
25 gram suiker
1 banaan
½ citroen
1 zakje klopfix
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Pak er een springvorm bij met een diameter van ongeveer 23 cm. Bekleed de bodem met bakpapier en vet de randen van de vorm in.
- Houd een stuk of acht walnoten apart voor de garnering, maal de rest kort even in een keukenmachine of gebruik een vijzel. Het hoeft geen meel te worden, dus maal niet te lang.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Mix de suiker met vier van de eieren. Voeg de gesmolten boter en de bloem toe en mix dit erdoor.
- Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het vanillemerg eruit met een mesje en doe dit bij het beslag. Mix nog even door.
- Snijd één banaan in stukjes. Gooi dit bij het beslag samen met de walnoten. Spatel dit door het beslag.
- Klop vervolgens de twee eiwitten op in een vetvrije kom. Mix tot het eiwit stijf is.
- Schep het opgeklopte eiwit bij het beslag en spatel dit er met krachtige slagen doorheen.
- Giet het beslag in de vorm en bak de cake gedurende 30 à 35 minuten goudbruin en gaar. Check met een satéprikker of de cake daadwerkelijk gaar is. Als de prikker schoon uit de cake komt is hij goed.
- Laat de cake afkoelen. Ga ondertussen verder met het maken van de bananenslagroom. Doe een banaan in een hoge kom, samen met een kneepje citroensap. Het sap van de citroen voorkomt dat de banaan bruin wordt. Pureer de banaan tot moes met de staafmixer.
- Klop de slagroom stijf met de mixer. Voeg al mixend de suiker en de klopfix toe.
- Spatel de bananenmoes door de slagroom. Doe in een spuitzak en maak rozetjes op de cake. Garneer met de walnoten. Strooi vlak voor het serveren nog wat poedersuiker over het geheel.
Deze walnotentaart is van zichzelf niet heel erg zoet, maar is wel bijzonder van smaak. Je proeft de walnoten natuurlijk heel goed terug en het vleugje banaan past daar uitstekend bij. De bananenslagroom hoort er officieel dan wel niet bij, maar ik vind het een top toevoeging.
Het is weer eens een keertje iets anders en ik vond het erg leuk om dit Franse recept eens geprobeerd te hebben. 🙂
Test jij graag nieuwe recepten uit? En ga jij nog op vakantie deze zomer?
No Comments