Koken

Appelkwarkcake van Koopmans


Jelm heeft afgelopen weekend voor het eerst in zijn leven een appeltaart gebakken. Hij maakte een applecrumbletaart en die was super lekker. Toen zijn ouders langskwamen serveerden we warme appelbollen. En ja, daardoor ben ik nu bíjna door mijn lading appels heen. Ik had nog slechts een paar over. Op Facebook zag ik een recept voorbijkomen van Koopmans voor een appelkwarkcake. Dat klonk me goed in de oren en het leek me leuk om het recept te proberen en zo mijn laatste appels er doorheen te jassen. Is recept een aanrader of niet?jelm-appeltaart

Burn baby burn

Het bakken van de appelkwarkcake verliep bij mij helaas niet direct vlekkeloos. Poging één mislukte jammerlijk. Volgens het recept moet je de cake circa zestig minuten op 160 graden bakken (elektrische oven). Ik stelde mijn oven in op 160 graden en merkte dat mijn cake na ruim 20 minuten al heel erg bruin was aan de bovenkant en de zijkant. Ik heb het nog even aangekeken en heb hem er toen maar uitgehaald, tegen beter weten in. Een verbrande cake is ook niks. Helaas was de boel totaal nog niet gaar aan de binnenkant, dus dat was een fail. Ook kwam ik erachter dat ik per ongeluk 100 gram boter te veel had toegevoegd.

Vanmorgen vond ik het tijd voor een nieuwe poging, want ik kan er niet tegen als recepten niet lukken. Bovendien smaakte het beslag zo ontzettend lekker dat ik de cake graag nog een kans wilde geven. Dit keer stelde ik de oven in op 150 graden en deed ik precies de juiste hoeveelheid boter in mijn beslagkom. Alsnog werd de cake na ruim 20 minuten alweer behoorlijk bruin, dus heb ik de oventemperatuur nog lager gezet en de springvorm afgedekt met zilverfolie. Ik hoopte maar dat de cake niet in zou storten. Gelukkig gebeurde dat niet en deed het zilverfolie haar werk goed. De cake werd nu wel gaar. Benieuwd naar het recept en mijn eindoordeel? Lees dan verder. ingredienten-appelkwarkcake

Ingrediënten:

 • 200 gram Koopmans boerencakemeel (je kunt volgens mij ook wel 200 gram bloem gebruiken met twee theelepels bakpoeder, maar ik besloot niet flauw te doen en het boerencakemeel van Koopmans te kopen, aangezien het recept ook van hen afkomstig is)
 • 3 harde zure appels
 • 200 gram suiker
 • 100 gram kwark
 • 100 gram boter
 • 4 eieren

Wat moet je doen:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden of als je een vrij felle oven hebt zoals ik, dan op 145 graden.
 2. Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en kerf de bolle kant van de stukjes appel enkele keren in de lengte in met een mes.
 3. Bekleed de bodem van een springvorm (ongeveer 24 cm) met bakpapier en vet de randen in met boter.
 4. Mix de boter, suiker en de kwark tot een romig geheel.
 5. Voeg de eieren en het cakemeel toe en mix dit er doorheen.
 6. Mix het beslag in de hoogste stand in vier minuten luchtig.
 7. Giet het beslag in de vorm.
 8. Leg de appels met de gekerfde kant naar boven in het beslag.
 9. Bak de cake in circa een uurtje goudbruin.

appelkwarkcake-1
Appelkwarkcake 2
Appelkwarkcake 3
Appelkwarkcake 4
Appelkwarkcake 5 Appelkwarkcake 6

Eindoordeel

Ik vond het een uitdaging om de cake gaar te krijgen, aangezien hij zo snel dreigt te verbranden. Houd de cake dus goed in de gaten tijdens het bakken! Maar toen het eenmaal gelukt was had ik geen spijt van mijn gedane moeite. De smaak maakt namelijk alles goed. Door de kwark is de cake wat zachter van structuur dan normaal en dat vind ik erg lekker. Verder is de cake romig en zoetig. Echt heel lekker! Ik moet wel zeggen dat mijn appelkwarkcake er behoorlijk anders uitziet dan op het plaatje op de website van Koopmans.
6892eefa8c6713ad5f90a2b46edf7e50
Het beslag is namelijk heel vloeibaar en daardoor zakten de appels bij mij helemaal weg in de cake. Qua looks niet helemaal perfect dus, maar qua smaak des te meer. De appels waren lekker zacht geworden en bijna samengesmolten met de cake, heerlijk. Ik denk dat het ook heel leuk is om papieren cupcakevormpjes te vullen met dit beslag en daar voorzichtig wat appelparten op te leggen. Krijg je volgens mij heerlijke romige cakejes van om uit te delen! Ga ik binnenkort eens proberen. Dit recept ga ik sowieso uitprinten en in mijn receptenboekje bewaren. Ik vind het zeker voor herhaling vatbaar. Ga jij hem ook proberen?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter