Koken

Goedgevulde salade met warme brie croutons


Ook al is het ruim twee jaar geleden dat ik deze salade at, ik ben ‘m nooit vergeten. Hoe ik nog precies zo weet dat ‘t twee jaar geleden is? Dat komt omdat ik deze salade tijdens onze vakantie op Curaçao bestelde. Twee keer zelfs. Ik vond het zo lekker dat we een paar dagen later nog speciaal een keertje terug zijn gereden naar het restaurant, zodat ik deze heerlijke salade nog een keer kon eten. Ik was altijd van plan om ‘m thuis nog een keertje na te maken, maar dat was er nooit van gekomen. Tot dit weekend dus! Hoe ik nog wist wat er ongeveer in zat? Ik was destijds zo slim om er wat foto’s van te maken. 😉 Je bent eventjes bezig, maar dan heb je ook wat! Een heerlijke, goedgevulde salade, met als hoogtepunt een mega grote crouton met warme brie. Welke dressing er over de salade op Curaçao zat weet ik niet precies meer. Ik heb daarom zelf een dressing uitgekozen en ging voor honing-mosterd-dressing met een vleugje sinaasappel. Lekker fris en zomers. 🙂 Benieuwd naar het recept? Ik deel ‘m hieronder.
Ingredienten 4

Ingrediënten

voor twee royale salades

100 gram sla (ik gebruikte de eikenbladmelange van de Albert Heijn)
een blikje kikkererwten van 200 gram
een handje walnoten
een handje cranberries
een paar augurkjes
een stuk of wat cherrytomaatjes
een halve rode paprika
een kleine rode ui
wat olijven
twee boterhammen
een paar plakken brie
2 theelepels olijfolie
1 eetlepel honing
1 theelepel kaneel

voor de dressing:

3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel honing
1 flinke theelepel grove mosterd
de rasp van de schil van een halve sinaasappel
Salade met brie crouton 6

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van de geroosterde kikkererwten. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Laat de kikkererwten goed uitlekken en dep de ze daarna voorzichtig droog met een stukje keukenpapier. Gooi ze in een kom en mix ze met twee theelepels olijfolie en één eetlepel honing en één theelepel kaneel. Leg ze vervolgens op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze gedurende een half uur in de oven tot ze knapperig zijn. Schep ze af en toe om.
  3. Snijd in de tussentijd de ingrediënten voor de salade. Halveer de tomaatjes en snijd de paprika in kleine stukjes. Snijd de augurkjes in grove plakjes. Halveer de ui en snijd ‘m daarna in dunne halve ringen. Hak de walnoten grof.
  4. Maak ook de dressing voor de salade. Gooi daarvoor alle ingrediënten bij elkaar en roer het even goed door.
  5. Snijd de korstjes van het brood af. Ik kocht hier wit casino brood voor, want dat vind ik stiekem het allerlekkerste in dit recept. Je kunt natuurlijk ook gewoon voor het brood kiezen dat je in huis hebt. Snijd wat plakken van de brie af snijd ze op maat, zodat ze op de stukjes brood passen.
  6. Als de kikkererwten klaar zijn kun je de oven gebruiken voor het maken van de brie croutons. Laat de oven gewoon op 200 graden staan. Leg de plakjes brood op een bakplaat met bakpapier en schuif die voor een paar minuutjes de hete oven in. Draai het brood halverwege even om. Het is de bedoeling dat het brood alvast een beetje knapperig wordt.
  7. Leg daarna de plakjes brie op de stukjes brood en laat ‘t nog zo’n tien minuutjes in de oven staat zodat ze brie lekker zacht kan worden.
  8. Verdeel de sla over de borden en giet er wat van de sladressing over. Ik zou niet alle dressing doen, de rest kun je bewaren voor een andere keer. Leg daarna wat ui, olijven, walnoten, augurk, paprika en tomaat op de salades. Strooi er ook de geroosterde kikkererwten en wat cranberries bij.
  9. Leg daarna de briecroutons op de salades en knijp hier eventueel nog klein beetje honing over. Extra lekker vind ik!
  10. Strooi tenslotte nog een paar cranberries op de briecroutons. Serveer direct.

Salade met brie crouton 12
Salade met brie crouton 10
Salade met brie crouton 11
Salade met brie crouton 1
Salade met brie crouton 9 warmer
Salade met brie crouton 3
Ik geef toe, het is geen salade die je snel eventjes maakt voor tussen de middag. Maar voor het weekend vind ik zo’n salade wel weer geschikt. En echt, hij is zo lekker! Zeker de moeite waard! Je proeft zoveel smaken. Ik vind de dressing er ook heel goed bij passen. Mocht je niet zo van sinaasappelsmaak houden, dan je kun je de rasp van deze citrusvrucht natuurlijk ook weglaten uit je dressing. Maar ik zelf vind het echt een fijne twist geven aan de standaard honing-mosterd-dressing. Weer eens wat anders dan anders. 😉

Maak jij weleens een gerecht na dat je op vakantie hebt geproefd?


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Debby
    14 augustus 2017 at 11:34

    Dat klinkt overheerlijk! Zo tegen lunch tijd aan krijg ik er onwijs honger van haha. Gaat op het “moet ik eens maken” lijstje!

    • Reply
      Truusje
      14 augustus 2017 at 11:43

      Leuk! Ben heel benieuwd wat je ervan vindt. 🙂

    Laat een berichtje achter