Koken

Budgetkoken #1 Zuurkoolstamppot met ananas en appel


Yes, vandaag ben ik aan de slag gegaan met iets wat me al een tijdje een leuke uitdaging leek; budgetkoken. Het dwingt je om extra creatief te zijn in de keuken en om keuzes te maken. Ik heb deze challenge regelmatig voorbij zien komen op de blog van Serena Verbon. Zij gaat af en toe met slechts drie euro in haar jaszak op pad en doet daar dan boodschappen van. Het lukt haar elke keer om er een gerecht van in elkaar te flansen voor minstens twee personen. Van drie euro! Ik vind het super knap. Het viel me wel op dat de maaltijden meestal geen vlees bevatten, en daar kan ik bij Jelm niet mee aankomen. Ikzelf vind groente heel belangrijk, dus daar wil ik dan weer niet op beknibbelen. Als je voor slechts €3,- vlees én ruim voldoende groente wilt kopen, dan kom je niet zo ver. Daarom heb ik er de €4,- challenge van gemaakt. Aan de verdere spelregels van Serena heb ik me wel gehouden. Wat de regels zijn?

Naast de gekochte producten mag je bij deze challenge ook gebruik maken van basisingrediënten, zoals;
– specerijen (peper, zout, kaneel, kerrie enz.)
– knoflook
– bouillonblokjes
– sambal
– ketjap
– sauzen zoals mayonaise en ketchup (als smaakmaker)
– azijn
– suiker
– citroensap
– olijfolie
– boter

Ik ben vanmiddag naar de Albert Heijn gefietst op zoek naar geschikte koopjes. Ik had ook naar de Aldi en de Lidl kunnen gaan, maar die winkels bevinden zich net iets verder van mijn huis en het is buiten verrekte koud, dus je snapt welke route ik fietste; de kortste. Ik had in de folder van de AH gezien dat de huismerk rookworsten deze week slechts een euro kosten. Perfect voor bij de goedkoopste stamppot ooit: zuurkool. Een pakje zuurkool van 500 gram kost slechts €0,49 namelijk. Eén probleempje: ik houd niet van zuurkool. Het is me gewoon echt te zuur. Maar nu had ik ooit eens van mijn zusje gehoord dat je zuurkool kunt garen in ananassap en dat het dan een stuk beter te hachelen is. Ik kocht er dus een blikje ananas op sap bij en besloot ook een zoet appeltje mee te nemen. De aardappelen waren deze week ook in de bonus bij de Ap, dus dat was mazzel. Voor slechts een eurootje kon ik een kilo kruimige aardappelen krijgen.
BFB72448-A17D-477C-A6CD-F62816A15D00
Benieuwd naar m’n recept en het resultaat? Lees dan zeker even verder.

Ingrediënten:

voor 2 à 3 personen

1 kilo aardappelen
1 pakje zuurkool (500 gram)
1 rookworst
1 blikje ananas schijven op sap (227 gram)
1 appel
een klontje boter
peper en zout

Wat moet je doen:

 1. Schil de aardappelen en snijd ze doormidden. Zet ze in een pan met water op het vuur en kook ze in twintig minuutjes gaar.
 2. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 3. Schil de appel en snijd hem in blokjes. Snijd de ananas schijven ook in stukjes. Gooi het sap uit het blikje niet weg!
 4. Als de aardappelen nog tien minuten moeten koken kun je de zuurkool opzetten. Doe de zuurkool plus het beetje vocht uit het pakje in een pan. Giet ook het ananassap, de ananasstukjes en de appel erbij. Laat zo’n tien minuutjes zachtjes koken. Langer is niet nodig.
 5. Giet de aardappelen af en gooi er een klontje boter bij. Breng op smaak met peper en zout. Stamp er een grove puree van.
 6. Gooi de zuurkool, appel en ananas plus het vocht bij de puree. Roer dit door.
 7. Serveer de stamppot met de worst.

Zuurkool 4
Zuurkool 5
Zuurkool 6
Toen ik het zakje van de zuurkool openmaakte herinnerde ik me direct weer waarom ik het vroeger nooit lekker vond. Die geur alleen al… Maar gelukkig liet het ananassap me niet in de steek. Zuurkool wordt inderdaad een stuk minder zuur als je het gaart in dat zoete sap. De ananas zelf vind ik ook een goede toevoeging aan de stamppot. De appel proef je wat minder sterk terug, maar maakt de stamppot ook weer net een beetje zoeter. De budget rookworst heeft me verrast. Jelm wil altijd het liefste Unox en ik vind een verse rookworst het allerlekkerste, maar ook deze huismerkworst smaakte helemaal niet verkeerd. Ik denk dat ik hem nog weleens een keertje ga halen. Deze hele stamppot ga ik trouwens nog weleens vaker maken denk ik. Ik vind zuurkool best lekker op deze manier. Als ik niet aan een budget gebonden was, dan had ik er denk ik ook nog wat zoutige spekjes bij geserveerd. Lijkt me ook nog wel lekker bij al dat zuur en zoet.

Een simpel gerecht, maar wel ruim onder de €4,-. En voldoende vitamines voor mij en vlees voor Jelm. Ik ben er blij mee, uitdaging geslaagd! Ik vond het heel leuk om te doen, dus verwacht binnenkort meer budgetrecepten op m’n blog. Ga jij het ook eens proberen?


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Derkje Rauwerda
  19 januari 2017 at 23:22

  Ik maak de zuurkool op dezelfde wijze! Maar ik koop vlees van dieren die een goed leven hebben gehad en dan lukt het dus niet om voor €1,00 een rookworst te kopen! Verder is de zuurkool zo op z’n lekkerst vindt ik. Trouwens ik doe er ook nog wat krenten doorheen! Toevallig aten wij vandaag ook zuurkool!

 • Reply
  Truusje
  19 januari 2017 at 23:31

  Wat goed dat je biologisch vlees koopt. 🙂

 • Reply
  Inge
  3 december 2018 at 10:08

  Is dat een kilo ongeschild of geschilde aardappels?

  • Reply
   Truusje
   3 december 2018 at 10:54

   Het komt niet zo nauw. Ik pak zelf meestal zo’n 1050 gram aardappelen uit mijn aardappelkistje en die schil ik. 😉

  Laat een berichtje achter