Afgelopen weekend waren Jelm, Hermie en ik in Amsterdam. We hebben onder andere door het Vondelpark gewandeld en hebben daar ook geluncht. We belandden in het Groot Melkhuis. Zo’n beetje alles wat ik lekker vind, stond daar op de kaart. Ze hadden meerdere hamburgers op het menu en ik koos voor de hamburger Español met chorizo, manchego kaas en aioli. Ik vond het origineel bedacht én hij was ontzettend lekker. Daar wilde ik thuis nog wel een keertje van genieten, dus ik besloot hem zelf na te maken. Dat vind ik één van de leukste dingen om te doen trouwens. Ergens lekker gaan eten, dat goed opslaan in mijn geheugen en dan thuis fijn een beetje aanrommelen en een poging doen om iets soortgelijks in elkaar te flansen. Vandaag laat ik je zien hoe ik mijn versie van deze ‘Spaanse’ hamburgers heb gemaakt.
Ingrediënten:
voor vier hamburgers
400 gram rundergehakt
peper en zout
wat gemalen chilivlokken
1 ei
1 beschuit
4 hamburgerbroodjes
wat blaadjes sla
1 tomaat
een halve komkommer
wat plakjes chorizo
een stukje manchego (Spaanse kaas van schapenmelk)
aioli
1 rode ui
Wat moet je doen:
- Leg het gehakt in een kom en voeg peper, zout en gemalen chilivlokken naar smaak toe. Verkruimel de beschuit en voeg ook het eitje toe. Kneed het gehakt goed door en verdeel het vlees in vieren. Vorm er met je handen vier burgers van. Snijd de rode ui in halve ringen.
- Verhit wat (olijf)olie in een koekenpan bak de hamburgers op halfhoog vuur. Ga uit van ongeveer 4 minuten per kant. Ikzelf vind gebakken uien lekkerder dan rauwe uien, dus ik bak de halve ringen rode ui even mee met de hamburgers.
- Snijd ondertussen de tomaat en komkommer in plakjes. De manchegokaas wilde ik ook in plakjes hebben, maar dat bleek niet zo goed te lukken. De kaas is vrij brokkelig, dus bleek het praktischer om deze kaas te raspen.
- Snijd de hamburgerbroodjes doormidden. Leg eerst een blaadje sla op de broodjes. Plaats daarna de hete hamburgers erop. Beleg de hamburgers vervolgens met de (gebakken) rode ui, kaas, aioli, plakjes chorizo, komkommer en tomaat. Leg de andere helft van het broodje erop en zet het geheel vast met een houten prikkertje.
Zelf Aioli maken
Je kunt aioli uit de winkel gebruiken, maar het leek mij weleens leuk om dit zelf te maken. Na even op internet gespiekt te hebben kwam ik erachter dat je deze saus heel simpel kunt maken met behulp van je staafmixer. Ik kwam uit op een filmpje van Pauline, van www.uitpaulineskeuken.nl. Zij belooft aioli binnen zestig seconden. Ik heb haar recept geprobeerd en ik moet zeggen dat ze gelijk heeft, deze aioli is zo gemaakt! Hieronder deel ik haar recept, credits gaan dus naar Pauline. Mocht het recept nog niet helemaal duidelijk zijn, neem dan zeker even een kijkje op haar site, want ze heeft er een super duidelijk instructiefilmpje bij gemaakt.
Ingrediënten:
2 eidooiers
160 ml zonnebloemolie
zout
2 tenen knoflook
een klein scheutje (vers) citroensap
Wat moet je doen:
- Gebruik een hoge beker waar je staafmixer net in past. Ik gebruikte een grote jampot.
- Snijd de knoflook in stukjes. Voeg de eidooiers, knoflook, wat zout en een scheutje citroensap toe aan de hoge beker of pot.
- Plaats de staafmixer in de pot en giet voorzichtig de olie erbij. Dit moet je echt in deze volgorde doen, kan ik uit ervaring melden. Ik goot namelijke eerst per ongeluk de olie er al bij en plaatste toen pas de staafmixer. Ik dacht dat het niet zoveel kwaad kon, maar mijn aioli werd niet stevig. Toen ik daarna nog een poging deed en wel de juiste volgorde aanhield ging het wel helemaal goed.
- Zet de staafmixer aan en beweeg hem eerst niet. Pas als je ziet dat de ingrediënten een beetje beginnen te mengen, kun je de staafmixer rustig op en neer bewegen. Voor je het weet is je knoflookmayonaise klaar! Mocht je hem nog een beetje aan de dikke kant vinden, dan kun je eventueel nog een beetje warm water toevoegen.
Aioli maakt deze Spaanse hamburgertjes echt af, net als de plakjes chorizo. De hamburgers zelf heb ik bewust niet al te uitbundig gekruid, omdat de aioli, chorizo en de kaas al voor meer dan voldoende smaak zorgen. Ik serveerde mijn burgers met frietjes uit de oven die ik kruidde met wat paprikapoeder, cayennepeper en zout. Voor herhaling vatbaar! Dat geldt ook voor het zelf maken van aioli trouwens. Echt leuk om eens te doen. Zo heb je niks en zo heb je opeens een heerlijk romige knoflookmayonaise. It’s magic! Ik stink het komende jaar waarschijnlijk nog wel naar knoflook, maar dat mag de pret niet drukken. 😉 Ga jij het ook proberen?
No Comments