Koken

Megarecept voor gezonde linzensoep


Afgelopen vrijdag had ik geen soeprecept online staan (wel een super lekker toetje!), maar deze vrijdag pak ik de draad weer op. Tijd voor een soeprecept dus. En wat voor een! Ik maakte een rode linzensoep. Dit recept zit al jaren in het receptenboekje van ons thuis en mijn moeder en mijn zusje maakten het af en toe. Ikzelf had me er nog nooit aan gewaagd, maar daar heb ik afgelopen week verandering in gebracht. Ik heb de volgorde van het recept een beetje aangepast, maar ik heb wel precies alle ingrediënten volgens het recept gebruikt. En dat waren er nogal wat…  Ik wist dat het recept een behoorlijke pan vol soep zou opleveren, maar verkeek me uiteindelijk toch nogal op de hoeveelheid. Het paste gewoon allemaal niet in mijn grootste pan! Toen ging ook de staafmixer nog stuk en moest ik overstappen op de blender. Wat natuurlijk ook niet paste, dus moest de soep in meerdere etappes gepureerd worden. Tot slot viel de kan van de blender vol soep ook nog eens om. Normaal vloek ik al heel snel alles bij elkaar, maar nu bleef ik gek genoeg vrij kalm terwijl ik toekeek naar de dikke brei van hete soep die over mijn aanrecht droop. Er was al zoveel mis gegaan, dit kon er ook nog wel bij. 😉  Soup everywhere! De kookwekker zat eronder, op een zak zonnebloempitten zat soep, het fornuis was vies… Ja ja, het was een waar slagveld in mijn keuken. Ik probeerde overal een oplossing voor te vinden, maar op het laatst wist ik het ook niet meer en heb ik mijn vader maar gebeld. Of hij alsjeblieft de grootste pan van thuis wilde komen brengen. Met spoed. Gelukkig kwam hij direct en liep het allemaal toch nog goed af en is het gelukt om een paar fatsoenlijke foto’s van de soep te maken. Ja, wel de dag erna, want ik was eerst nog wel even zoet met het schoonmaken van de keuken. 😉 Ik wil het recept ondanks de rotzooi wel graag op m’n blog delen, want de soep smaakt heel goed. En niet onbelangrijk; hij is ook nog eens erg gezond, want hij zit boordevol groente en peulvruchten.
Linzensoep 1.1.

Ingrediënten

Voor een mega pan soep. Heb je geen reusachtige pan? Wees dan verstandig en halveer het recept of maak eenderde. 😉

500 gram gedroogde rode linzen
2 blikken gepelde tomaten
4 uien
1 selderijknol
2 niet al te dikke preien
1 kg winterwortels
1 rode peper
3 laurierblaadjes
6 (groente)bouillonblokjes
4 teentjes knoflook
1 theelepel bonenkruid
2 theelepels gedroogde Provençaalse kruiden
wat peterselie
een scheut olijfolie
Ingredienten linzensoep

Wat moet je doen:

 1. Begin met het snijden van alle groente. Snijd de selderijknol, de uien en de wortels in kleine stukjes. Was de preien en snijd ze in ringen. Hak de rode peper fijn.
 2. Kook ondertussen alvast drie liter water en laat hier de zes bouillonblokje in oplossen.
 3. Pak er een grote pan bij en verhit hierin een scheut olijfolie. Bak de uitjes en de rode peper eventjes aan. Voeg de Provençaalse kruiden en het bonenkruid toe en bak even mee.
 4. Pers de teentjes knoflook uit en bak ook kort eventjes mee.
 5. Voeg daarna de knolselderij, de wortels en de gepelde tomaten toe. Schep om.
 6. Giet de bouillon erbij en voeg de laurierblaadjes toe. Laat de soep tien minuten koken.
 7. Spoel de linzen even om met wat water en voeg ze daarna toe aan de soep. Breng de soep weer aan de kook en laat nog tien minuten koken, zodat ook de linzen kunnen garen.
 8. Vis de laurierblaadjes uit de pan en pak de staafmixer erbij. Pureer de soep voorzichtig tot een glad geheel.
 9. Voeg daarna de preiringen toe en kook de soep nog een zo’n tien minuutjes zodat de prei wat zachter wordt. Als je eventueel wat gehaktballetjes wilt toevoegen kan je die tegelijkertijd met de prei erbij gooien, zodat ook de balletjes kunnen meegaren.
 10. Garneer de soep met wat peterselie en eventueel wat crème fraîche.

Linzensoep 9
Linzensoep 3
Linzensoep 8
Vroeger bij ons thuis aten we deze soep ongepureerd en daar was ik nooit zo kapot van. Gepureerd vind ik ‘m wel heel lekker. Hij vult goed en is vol smaak. Ik eet hem graag als lunch. De soep is lekker dik en daar houd ik van. Helaas is mijn staafmixer dus wel overleden. Ik snap niet zo goed waardoor dat komt, want alle ingrediënten waren goed zacht toen ik de staafmixer erbij pakte. Misschien heeft de hoeveelheid mijn staafmixer de das om gedaan, want ‘t arme apparaat moest zich door zo’n zeven liter soep heen ploegen. Ongelofelijk, wat een hoeveelheid. Als ik dit recept weer eens ga maken ga ik denk ik voor de helft van het recept. Nu bleef ik met wel erg veel soep zitten. Ik heb geprobeerd om het deels aan mensen in mijn omgeving te slijten en dat is gelukt. 🙂 Ik kon het namelijk niet over mijn hart verkrijgen om deze soep, waar ik zoveel tijd en moeite in heb gestoken, door de plee te spoelen. Bovendien is het natuurlijk zonde van alle verse ingrediënten. Je kunt de soep trouwens ook invriezen, dus als je wel een grote hoeveelheid wilt maken, dan kun je er lang plezier van hebben. Wat denk je, durf jij het aan om deze goedgevulde linzensoep eens te maken?


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Rita
  1 februari 2020 at 14:26

  Beste Truusje,
  Wat een goed recept. Ik heb het gehalveerd, dat was meer dan genoeg voor een paar dagen., voor 2 personen. Ik wil af en toe knolselderij eten, maar verder dan puree of gekookte blokjes kom ik niet en eigenlijk vind ik het dan toch niet echt lekker. Deze soep was heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt!
  Hartelijke groet,
  Rita

  • Reply
   Truusje
   1 februari 2020 at 18:23

   Wat goed om te horen! 🙂

  Laat een berichtje achter