In de supermarkt kun je tegenwoordig pakken bakmix van Koopmans kopen waarmee je een appelkruimeltaart met havermout kunt maken. Lekker robuust, aldus Koopmans. Het klonk mij goed in de oren, dus ik had deze taart al een tijdje op mijn bak-lijstje staan. Ik ben alleen niet tot aanschaf van het pak bakmix overgegaan, want nadat ik de verpakking bestudeerd had kwam ik erachter dat je zo’n taart ook makkelijk zelf kunt maken. In de bakmix zit namelijk niet veel meer dan bloem, havermout, suiker, wat bakpoeder en een snufje kaneel. Allemaal ingrediënten die ik standaard in huis heb, dus ik kon gelijk aan de slag. Het duurde niet lang of het hele huis rook heerlijk naar appeltaart. Wil jij dat ook? Lees dan verder voor het recept.
Ingrediënten
voor het deeg:
225 gram bloem
75 gram havermout
150 gram witte basterdsuiker
150 gram boter op kamertemperatuur
1 ei
1 theelepel kaneel
1 theelepel bakpoeder
een snuf zout
voor de vulling:
1 kilo appels
75 gram rozijnen
2-3 theelepels kaneel
50 gram suiker
2 eetlepels custardpoeder
een handje paneermeel
Wat moet je doen:
- Wel de rozijnen gedurende een kwartiertje in lauwwarm water en dep ze daarna droog met een keukenpapiertje.
- Schil alle appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in kleine partjes en doe dat in een schaal.
- Schep de rozijnen, 2 à 3 theelepels kaneel, 50 gram suiker en 2 eetlepels custardpoeder bij de appelstukjes. Schep dit goed om.
- Plaats het rooster van de oven iets onder het midden. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet een springvorm (± 24 cm) in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
- Klop het ei los in een kommetje.
- Doe de boter in een beslagkom en mix dit los met de mixer.
- Gooi daarna ongeveer ⅓ van het ei bij de boter. Voeg ook de bloem, de havermout, de witte basterdsuiker, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel en een snuf zout toe.
- Zet de mixer weer aan en mix tot een grof kruimeldeeg. Blijven de kruimels nog erg klein? Voeg dan nog een klein beetje van het losgeklopte ei toe en mix dit nog even mee.
- Bekleed vervolgens de bodem van de springvorm met ongeveer ⅓ van het deeg. Maak vervolgens de randen. Gebruik daar ook ongeveer ⅓ van het deeg voor.
- Strooi een handje paneermeel op de bodem. Schep daarna het appelmengsel in de vorm en druk dit goed aan met een lepel.
- Gooi de overgebleven deegkruimels over de appelvulling.
- Schuif de taart in de oven en bak ‘m in ongeveer 50 à 60 minuten goudbruin in de oven.
- Laat de appeltaart een uurtje afkoelen en verwijder daarna de pas voorzichtig de vorm.
Hoewel ik precies dezelfde verhouding havermout (25%) heb aangehouden als op de bakmix, vind ik niet dat deze appeltaart heel erg overdreven naar havermout smaakt. Dat had wat mij betreft nog wel iets meer gemogen, dus wie weet voeg ik de volgende keer nog wat extra havermout toe. Lekker was deze taart sowieso wel, hij is dan ook alweer op trouwens. Ik heb appels gebruikt die uit mijn vaders tuin komen. Ik heb nog een hele doos over, dus ik ben van plan om dit weekend nog meer appel-baksels te maken. Ga zo aan de gang met appelflappen, vind ik ook al zo lekker.
Wat is jouw favoriete appelrecept? En gebruik jij vaak bakmixen of maak je dingen liever zelf?
2 Comments
Anna
7 februari 2020 at 18:19Onder het mom van, ik bak liever zelf, ga ik volgend weekend dit recept eens proberen. Ik had ooit die mix van koopmans geprobeerd, hij was heel lekker, maar nergens meer te verkrijgen .
Truusje
7 februari 2020 at 19:00Ah, wat leuk. Ik herken me in wat je zegt, ik bak ook veel liever zelf. Ben benieuwd wat je van de taart vindt!