Koken

Stamppotje met radijsjes en prei


Mijn zusje zat een tijdje geleden met een gigantische berg radijsjes opgescheept. Net als ik houdt ze er niet van om eten weg te gooien, dus ging ze op zoek naar een oplossing. Leek mij best een opgave, want ik vind radijsjes totaal niet lekker. Ik zou dus niet geweten hebben wat ik ermee zou kunnen doen. Mijn zusje ontdekte dat je deze groente ook in een stamppotje kunt verwerken. Ze appte mij dat ‘t heel lekker was. Ik had er zo mijn bedenkingen bij, maar was ook nieuwsgierig. Rauwe radijsjes vind ik zo vies, maar hoe zou ‘t smaken in een warme maaltijd? Ik probeerde het uit en ik moet zeggen; mijn zusje had gelijk. Het is heerlijk! Vandaag deel ik het recept.
Radijsjes stamppot 7

Ingrediënten

voor 4 personen 

1,2 kg aardappels
2 bossen radijsjes (ongeveer 800 gram)
1 prei
125 gram crème fraîche
250 gram gerookte spekjes
1 eetlepel honing
een klontje boter
peper en zout
Radijsjes stamppot 8

Wat moet je doen:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuutjes gaar.
  2. Was de radijsjes en verwijder het loof. Dit kun je trouwens ook fijnsnijden en door de stamppot mengen, maar ik heb het loof zelf niet gebruikt.
  3. Snijd de radijsjes in dunne plakjes.
  4. Smelt een klontje boter in een koekenpan of hapjespan. Voeg de radijsjes toe. Plaats een deksel op de pan en laat de radijsjes op laag vuur tien minuutjes smoren. Spatel de boel halverwege even een keertje om.
  5. Pak er een andere royale pan bij en bak hierin de spekjes uit. Extra vet toevoegen is niet nodig.
  6. Was ondertussen de prei en snijd deze in dunne ringen. Gooi de prei bij de spekjes en bak dit nog eventjes een paar minuutjes mee.
  7. Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn. Voeg de crème fraîche toe en stamp er een smeuïge puree van. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Gooi daarna de spekjes, de prei en de radijsjes erbij. Voeg ook de honing toe. Schep alles even goed door en klaar is je stamppotje.

Radijsjes stamppot 2
Radijsjes stamppot 6
Ik kon me niet goed voorstellen hoe dit zou smaken, maar ik was zo positief verrast. Ik vind het echt super lekker! Jelm snapte er niks van, want hij vond het maar zo, zo. Lust je net als ik geen rauwe radijsjes? Maak dit dan toch een keertje klaar, want op deze manier smaken radijsjes heel anders. De prei past er ook goed bij, prima idee van mijn zusje. Ik ga dit zeker vaker maken! Wat denk jij ervan?

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter