Koken

Kersentiramisu van La Place


Of ik weleens zonder inspiratie voor recepten zit, wordt mij weleens gevraagd. Eigenlijk nooit. Ik heb nog zoveel ideeën, ik kan volgens mij nog jaren vooruit. Toch verschenen er de laatste tijd minder recepten op de blog dan ik zou willen. Dat kwam dus niet door een gebrek aan inspiratie, maar meer doordat ik in zo’n fase zat waarin ik even helemaal klaar was met mijn eigen foodfoto’s. Vond ze niet meer goed genoeg, dat idee. Ja, oké, spuuglelijk zijn ze misschien niet, maar ik wil ze mooier, wil verder groeien, me verder ontwikkelen. En op de één of andere manier lukte dat de laatste tijd niet zo. Alle prachtige foodfoto’s van anderen die ik dagelijks op Instagram voorbij zie komen hielpen ook niet echt mee om weer lekker in de flow te komen.

Maar ja, blijven doorgaan is volgens mij toch echt essentieel en daarom heb ik mezelf een schop onder mijn kont gegeven en ben ik vandaag weer eens ouderwets aan de slag gegaan met foodfotografie. In de hitte best een uitdaging, maar het is gelukt!

Ik fotografeerde kersentiramisu, wederom afkomstig uit het La Place kookboek, net als de toetjes met pruimencompote van laatst. Ik ben zo dol op toetjes, dus deze kersentiramisu moest ik ook echt eens een keertje proberen.

Benieuwd naar het recept voor deze heerlijke kersentiramisu? Scroll dan verder.

Ingrediënten

voor ongeveer 5 à 6 toetjes 

400 gram kersen
50 gram witte basterdsuiker
300 ml water
4 eieren
50 gram fijne kristalsuiker
500 gram mascarpone
1 vanillestokje
250 slagroom
een handje amandelen

Wat moet je doen:

  1. Houd een paar kersen apart voor de garnering. Halveer de rest van de kersen en verwijder de pitten.
  2. Doe de kersen in een steelpan samen met de basterdsuiker en het water. Breng aan de kook en laat de kersen drie minuten koken.
  3. Laat de kersen daarna uitlekken in een zeef en vang het vocht op. Doe het vocht terug in de pan en kook dit in tot de helft, tot je siroop hebt.
  4. Splits ondertussen de eieren, je hebt alleen de eidooiers nodig. Vind je het zonde om het eiwit weg te gooien? Je kunt er eventueel meringues van maken. 😉
  5. Doede eidooiers met 50 gram kristalsuiker in een hittebestendige kom en hang deze kom boven een pan met kokend water. Het water mag de bodem van de kom niet raken!
  6. Mix het ei met de mixer in 5 à 7 minuten tot een lichtgele crème. Haal de kom daarna van het vuur en klop nog even door.
  7. Doe de mascarpone in een kom. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg dit toe. Roer de mascarpone los met een vork.
  8. Voeg vervolgens de eiercrème toe en meng dit voorzichtig door elkaar.
  9. Klop de slagroom lobbig met wat suiker naar smaak en spatel de slagroom vervolgens door de mascarpone.
  10. Pak er wat glazen bij. Verdeel de kersen met de siroop over de glazen. Schep wat van het mascarponemengsel erover.
  11. Rooster de amandelen even kort in een droge koekenpan en hak ze daarna grof.
  12. Verdeel wat van de amandelen over de toetjes en maak het geheel af met wat verse kersen.


Fotograferen in fel zonlicht kan heel irritant zijn, maar ik hoor verschillende foodfotografen die ik bewonder altijd praten over ‘play with the light’, dus ik heb dat ook eens geprobeerd. Ik wilde mijn diffuser er al bij pakken, maar ik ben toch blij dat ik ‘m eens een keertje niet gebruikt heb. 🙂 Ik vind het effect van het zonlicht heel tof. Jij dan?

En heb jij ook weleens last van je eigen perfectionisme?

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

6 Comments

  • Reply
    Darina
    25 juni 2019 at 07:11

    Wat ziet dit er heerlijk uit! Mooie foto’s ook! Een receptje dat ik zeker ga onthouden.

    • Reply
      Truusje
      25 juni 2019 at 10:08

      Dankjewel!

  • Reply
    Audrey
    25 juni 2019 at 08:53

    Ik vind je foto’s heel mooi gelukt! Voor mijn eigen foto’s heb ik gelukkig niet zulke hoge eisen, maar dat is omdat ik er ook helemaal niet op niveau mee bezig ben. Ik maak ze ook gewoon met een compact camera.

    • Reply
      Truusje
      25 juni 2019 at 10:09

      Dankjewel voor het compliment. 🙂 Ik heb helaas voor bijna alles wat ik doe hoge eisen. Het zit me soms echt in de weg, maar aan de andere kant brengt het soms ook mooie dingen.

  • Reply
    Rachel
    27 juni 2019 at 07:17

    Oh wat een prachtige foto’s zeg, wauw!

    • Reply
      Truusje
      30 juni 2019 at 10:23

      Dankjewel. 🙂

    Laat een berichtje achter