Koken

Passievruchtkwarktaart met een biscuitbodem

Passievruchtkwarktaart

Heel vaak zie ik ze niet, maar vorige week kwam ik passievruchten tegen bij de groenteboer. Een leuke verrassing! Hele mooie vruchten zijn het op het eerste gezicht niet, laten we eerlijk wezen. Maar wacht maar tot je ze opensnijdt. 🙂 Die eigenaardige bruine bolletjes hebben een verrassend aangename binnenkant. Ik wist direct wat ik ermee wilde maken: een passievruchtkwarktaart.

Passievruchtkwarktaart maken

Zo’n taart met passievrucht heb ik ooit jaren geleden eens gegeten bij Loods 5. Ik vond het zó lekker en het zag er zo tof uit, dat ik het nooit vergeten ben. Ja, voor lekkere taarten heb ik een heel goed geheugen. Omdat ik in mijn leven al heel veel kwarktaarten heb gemaakt was het geen erg moeilijke klus om deze passievruchtkwarktaart na te maken. Ik heb ‘m inmiddels al twee keer gemaakt en vandaag deel ik het recept met jou. 🙂

Ingrediënten

9 passievruchten
2 perssinaasappels
150 gram biscuitjes
75 gram roomboter
500 gram halfvolle kwark
250 ml slagroom
175 gram suiker + 1 eetlepel
12 blaadjes gelatine

Wat moet je doen:

De bodem

 1. Pak er een springvorm bij met een diameter van 23 cm. Bekleed de bodem met bakpapier.
 2. Vermaal de koekjes tot kruimels met behulp van een keukenmachinetje. Smelt de boter.
 3. Roer de boter door de koekkruimels. Schep het mengsel in de springvorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm daarna weg in de koelkast en ga verder met het maken van de vulling.

De vulling

 1. Laat 9 blaadjes gelatine weken in koud water.
 2. Snijd 3 passievruchten open en lepel het vruchtvlees eruit. Maal dit fijn met een keukenmachinetje.
 3. Giet het sap daarna door een zeef en druk dit goed aan met een lepel zodat de pitjes achterblijven. Vang het sap op in een kommetje en zet dit even apart.
 4. Klop de slagroom lobbig. Voeg 175 gram suiker en de kwark toe en mix dit rustig door elkaar.
 5. Giet het kleine beetje passievruchtsap in een klein pannetje. Verwarm dit op laag vuur. Voeg één voor één de blaadjes gelatine toe en laat dit oplossen in het beetje passievruchtsap. Roer goed door.
 6. Giet het passievruchtsap daarna bij het kwarkmengsel en mix dit nog eventjes rustig door.
 7. Pak de springvorm er weer bij en giet het kwarkmengsel in de vorm. Zet voor minstens drie kwartier in de koelkast. Ga daarna verder met het maken van het passievruchtlaagje voor bovenop de taart.

Het passievrucht-laagje 

 1. Week de 3 overgebleven blaadjes gelatine in koud water.
 2. Snijd de overige 6 passievruchten doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Maal dit fijn met een keukenmachinetje.
 3. Giet het sap daarna door een zeef en druk dit goed aan met een lepel zodat de pitjes achterblijven. Vang het sap op in een kommetje en zet dit even apart.
 4. Pers de sinaasappels uit. Giet het sinaasappelsap in een pannetje. Voeg 1 eetlepel suiker toe. Roer door elkaar en verwarm het sap rustig.
 5. Voeg daarna één voor één de blaadjes gelatine toe. Roer rustig door.
 6. Giet het sinaasappelsap daarna bij het passievruchtsap. Roer rustig door. Als je te snel roert ontstaan er luchtbelletjes en die zul je later terugzien op de taart. Zonde, dus roer rustig.
 7. Haal daarna de kwarktaart uit de koelkast erbij. Check even of hij goed stijf is. Is dat het geval? Giet dan voorzichtig het sinaasappel-passievruchtsap over de taart en zet hem daarna direct weer terug in de koelkast.
 8. Laat de passievruchtkwarktaart daarna nog minstens een uur verder opstijven.

Passievruchtkwarktaart

Passievruchtkwarktaart
Deze passievruchtkwarktaart is heerlijk fris en romig van smaak. Ik vind ‘m zelf heel erg geslaagd. Hij lijkt precies op de taart die ik ooit at bij Loods 5, dus missie geslaagd. Hij is perfect om te serveren als je een feestje hebt of om uit te delen op je werk als je jarig bent. Door het laagje ziet de taart er heel interessant uit, maar het is stiekem erg eenvoudig om te maken.

Maar natuurlijk snap ik dat niet iedereen altijd zin en tijd heeft om zelf een taart te maken. Daarbij zijn sommige taarten ook best lastig om te maken. Een kwarktaart vind ik persoonlijk heel goed te doen, maar slagroomtaart en tompoucen bijvoorbeeld koop ik liever dan dat ik ze maak. Ik geef het toe. 😉

Een taart bestellen via internet kan dan een uitkomst zijn. Wil je je omgeving graag verrassen met een mooie taart, maar heb je weinig tijd of heb je geen zin om er zelf eentje te maken? Neem dan eens een kijkje op de website van gefeliciTAART. Voor zo’n beetje elke denkbare gelegenheid kun je daar iets lekkers vinden. Zo hebben ze bijvoorbeeld de leukste kindertaarten. Maar ook petit fours, cupcakes, dontus en brownies. En allerlei lekkers voor Sinterklaas en Kerst. Een hele verleidelijke website dus.

Mocht je wel genoeg tijd hebben en graag in de keuken staan, onthoud dan dit recept voor deze passievruchtkwarktaart goed en probeer hem eens uit. 🙂

Welke taart is jouw lievelings?

* Deze blogpost bevat gesponsorde links. 


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

 • Reply
  inge
  29 oktober 2018 at 00:16

  een logische, maar toch handige tip : zorg dat je taart goed recht staat als je hem weer terug zet in de koelkast om het laagje op te laten stijven.
  dat was bij mij de eerste keer niet zo, dus was de ene kant dik “belaagd” en de andere kant nauwelijks. 🙂 de smaak was er niet minder om, maar ja het zag er wel minder mooi uit.

 • Laat een berichtje achter