Koken

Pittige spitskoolstamppot | Budgetkoken #10


Ik zit de afgelopen weken wat krap in mijn tijd, maar de budgetchallenge wil ik niet laten schieten. Ik vind het nog steeds zo leuk om te doen! Deze week kon ik heel goedkoop spitskool op de kop tikken. Ik maakte er een kruidige stamppot van met wat pit. Benieuwd hoe je deze budget-stamppot ook kunt maken? Lees dan zeker even verder. 😉

Boodschappen

1 kilo kruimige aardappelen (Albert Heijn) – €1,95
2 varkensbraadworsten (Albert Heijn) – €1,35
1 spitskool (groenteboer) – €0,59
1 ui (groenteboer) – €0,10

Ik bleef precies binnen het budget. Yes! Maar met alleen deze ingrediënten blijft de stamppot wel erg flauw, dus pakte ik er ook weer wat ‘basis ingrediënten’ uit mijn keukenkastje bij. Deze week ging ik voor melk, boter, kruiden, knoflook en sambal oelek.
Spitskool stamppot Ingredienten

Ingrediënten

voor twee à drie personen 

1 kilo kruimige aardappelen
1 spitskool (van ongeveer 750 gram)
1 ui
1 theelepel kerrie
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel sambal oelek
2 teentjes knoflook
peper en zout
een klontje roomboter
een scheutje melk
2 worstjes

Wat moet je doen:

  1. Schil de aardappelen. Was ze en kook ze vervolgens in twintig minuutjes gaar.
  2. Braad de worsten gedurende een kwartiertje gaar in een koekenpan met wat olie of boter.
  3. Snijd ondertussen de spitskool fijn en snipper de ui.
  4. Verhit een scheut (rijst)olie in een wok en voeg de ui en de sambal oelek toe. Bak eventjes aan.
  5. Voeg de spitskool toe. Schep goed om.
  6. Gooi daarna de kerrie en het paprikapoeder erbij en schep opnieuw goed om.
  7. Wok de spitskool ongeveer tien minuutjes. Pers op het laatst de knoflook uit en schep door de spitskool. Wok de knoflook nog kort eventjes mee.
  8. Giet de aardappelen af en gooi het klontje boter en het scheutje melk erbij. Breng op smaak met peper en zout. Stamp er een smeuïge puree van.
  9. Schep de gewokte spitskool bij de aardappelpuree en roer dit met een lepel door elkaar.
  10. Serveer de spitskoolstamppot met de worst.

Spitskool stamppot 3 Spitskool stamppot 2
Ik geef toe, dit gerecht moet het niet hebben van z’n looks. Je krijgt zo’n stamppot gewoon nooit een beetje leuk op een bord gedrapeerd, het wordt toch meestal gewoon een eigenaardig bergje. Met de smaak is echter niks mis! Deze spitskoolstamppot proeft lekker kruidig en is natuurlijk wat pittig door de sambal. Dit is absoluut weer een keertje wat anders. 😉 Wat denk je, ga jij ‘t ook eens maken?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter