Koken

Perencrumble met kardemon, walnoot en blanke rozijntjes


Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb zoveel behoefte aan gezelligheid, lampjes, kerstreceptjes, kerstversiering: de hele mikmak. Want het is zo’n nare, grauwe tijd, ik snak gewoon naar warmte en knusheid. Daarom vandaag het eerste kerstrecept van dit jaar! Want hoe leuk is het om alvast lekker te mijmeren over wat je dit jaar allemaal wilt maken. Ik zou zelf sowieso beginnen met inspiratie opdoen voor het toetje. Want toetjes, die blijf ik het allerleukste vinden om te maken. Vandaag heb ik dan ook een heerlijk kersttoetje voor je: een perencrumble met kardemon, walnoot en blanke rozijntjes. Kruidig, zoet en een beetje bite, dit toetje heeft het allemaal. Bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom erbij en genieten maar!

Perencrumble serveren

Natuurlijk serveer ik zo’n toetje graag in schattige kleine pannetjes. Dat serveert extra leuk. Ik kocht de mijne ooit eens bij de Blokker, maar Xenos bijvoorbeeld heeft ze ook. Heb je zulke kleine pannetjes of andere kleine ovenbestendige schaaltjes niet in huis? Natuurlijk kun je deze perencrumble ook in een gewone ovenschaal maken en laat je iedereen gewoon zelf opscheppen.

Perencrumble

Ingrediënten

voor vier toetjes 

100 gram bloem
50 gram havermout
100 gram koude roomboter
75 gram lichtbruine basterdsuiker
een snufje zout

voor de vulling:

2 peren
50 gram walnoten
1 eetlepel suiker
1 theelepel custardpoeder
1 theelepel kardemompoeder
½ theelepel kruidnagelpoeder
100 gram blanke rozijntjes
Perencrumble

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet vier kleine pannetjes of een middelgrote ovenschaal klaar. Vet de pannetjes of de ovenschaal lichtjes in met wat boter, olie of een bakspray.
  2. Snijd de koude boter in blokjes en doe in een kom. Voeg de bloem, havermout, basterdsuiker en een snufje zout toe. Kneed met je handen tot een kruimelig deeg. Zet even aan de kant.
  3. Schil de peren en verwijder de klokhuizen. Snijd in blokjes. Hak de walnoten grof.
  4. Doe de stukjes peer en walnoot in een kom. Voeg het custardpoeder, een eetlepel suiker, de specerijen en de blanke rozijntjes toe. Schep alles door elkaar.
  5. Verdeel de vulling over de pannetjes of schep het in de ovenschaal.
  6. Strooi vervolgens het kruimeldeeg eroverheen.
  7. Bak de perencrumble gedurende 25 à 30 minuten goudbruin en gaar in de oven.
  8. Garneer de perencrumble met een bolletje vanille-ijs of wat slagroom en serveer direct, want warm is dit toetje het allerlekkerst.

Perencrumble
Een crumble met appel is het meest bekend, maar het leuke aan crumble is dat allerlei fruit zich er heel goed voor leent. Zo dus ook peer! En al helemaal in combinatie met de specerijen, walnootjes en rozijntjes. Het kardemompoeder zorgt voor voor een wat frisse smaak en het kruidnagelpoeder maakt het geheel lekker kruidig en winters. De walnootjes geven er wat extra bite aan, maar mocht je niet zo van noten houden dan kun je ze natuurlijk prima weglaten. Wat je zeker niet weg moet laten is het bolletje ijs of een dot vers geklopte slagroom. Want echt, dat maakt het af!

Wat denk jij van dit recept? Ga je deze perencrumble eens maken? Ik zou het doen!

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter