Koken

Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs


Ik vind het ontzettend leuk om via mijn blog allerlei recepten de wereld in te slingeren. Maar ik vind het minstens zo leuk om recepten van andere bloggers uit te proberen. Dit weekend ging ik aan de slag met een recept van Mariette van de blog Zoetrecepten. Via Instagram kwam ik een foto tegen van haar appelplaatkoek met havermout en spijs. Aangezien ik nog steeds vrij veel appels in huis heb van mijn vaders appelboompjes kwam het recept als geroepen. Kon ik er weer mooi een kilootje appels doorheen jassen. 🙂 Moeilijk was het recept niet en na een tijdje stonden er maar liefst twintig stukjes plaatkoek op mijn aanrecht. Ik nam ze mee naar een familiefeestje en heb veel positieve geluiden gehoord. Natuurlijk bewaarde ik ook een paar stukjes voor de oma van Jelm en ze appte vanmorgen dat ze het ook zo lekker vond. 🙂 Super geslaagd recept van Zoetrecepten dus! Wil je dit ook maken? Vandaag deel ik Mariette’s recept op mijn blog.
Ingredienten 2 warm

Ingrediënten

200 gram havermout
400 gram bloem
300 gram lichtbruine basterdsuiker
350 gram roomboter
een flinke snuf zout
6 friszure appels
2,5 eetlepel koek- en speculaaskruiden
300 gram amandelspijs
1 ei

Je kunt een pakje met amandelspijs in de supermarkt kopen, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken, wat ik heb gedaan. Wil je ook zelf amandelspijs maken? Vermaal dan 150 gram amandelen in een keukenmachinetje. Je kunt ook 150 gram amandelmeel gebruiken. Voeg 150 gram fijne kristalsuiker, een kneepje citroensap en 1 eiwit toe. Zet het keukenmachinetje weer aan en maal dit goed door elkaar. Is je spijs nog heel erg droog? Voeg dan eventueel de dooier van het ei ook toe. Nog even goed mengen en klaar ben je!
Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs 1

Wat moet je doen:

  1. Kneed het amandelspijs los met het ei tot het een smeuïge massa is. Zet het daarna even apart.
  2. Pak er een grote kom bij en doe daar de havermout, bloem, speculaaskruiden en de suiker in. Voeg ook wat zout toe en roer alles vervolgens goed door elkaar.
  3. Smelt de boter en meng dit er doorheen tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  4. Spray een bakplaat van 30 x 40 cm in met wat bakspray (vergeet de randen niet!). Leg een vel bakpapier op de bodem. Door de bakspray zal het bakpapier niet verschuiven. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Leg ongeveer 2/3 van het kruimeldeeg op de bakplaat en druk dit stevig aan. Ik gebruikte hier de bolle kant van een lepel voor.
  6. Pak dan het smeuïge amandelspijs er weer bij en strijk dit over de deeglaag.
  7. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes. Verdeel daarna de appeltjes over de spijslaag. Druk dit lichtjes aan.
  8. Verdeel vervolgens de rest van het kruimeldeeg over de bakplaat. Dit moet je juist niet aandrukken, het moeten kruimels blijven.
  9. Schuif de bakplaat voor 40 à 45 minuten in de oven.
  10. Laat de koek vervolgens een beetje afkoelen en snijd ‘m daarna in stukjes.

Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs 4
Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs 21
Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs 22
Speculaas appelplaatkoek met havermout en spijs 14
Hoewel ik zelf niet zo’n grote spijs-liefhebber ben vind ik deze appelplaatkoek alsnog heerlijk. Hij is lekker zoet en je proeft de speculaaskruiden goed terug. De appels zorgen voor een fris accent. De havermout door het deeg geeft deze koek net even iets extra’s. En het ruikt ook zo goddelijk! Ik heb volgens mij nog nooit zoveel complimenten op een baksel gehad. Beetje jammer dat het niet mijn eigen recept is, haha. 😉 Moeilijk om te maken is deze plaatkoek niet, dus ik kan je van harte aanraden om het ook eens een keertje te proberen. 🙂 Ik ga hem zeker nog eens maken, ik denk rond Sinterklaastijd. Want ook voor die periode leent dit recept zich perfect! Ben je net zo gek op bakken als ik? Neem dan even een kijkje op de blog van Mariette, want je kunt er nog veel meer fijne recepten vinden. Van hele ingewikkelde taarten, tot makkelijke cakes en koekjes. Echt heel leuk!

Wat denk jij van dit recept?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Carolien
    2 oktober 2019 at 13:28

    Heb hem vandaag gemaakt! Zo lekker. Doordat de topping echt bestaat uit kruimelig deeg lukte het mij niet om ze zo netjes af te snijden haha. En het is wel écht een calorieënbom maar misschien juist daarom wel zo lekker 🙂 Dankjewel voor het recept!

    • Reply
      Truusje
      2 oktober 2019 at 13:53

      Wat leuk dat je dit gemaakt hebt! Een caloriebom is het zeker. Maar het is zo lekker, het is het waard. 😉

    Laat een berichtje achter