Koken

Pruimen crumble met bitterkoekjes


De ouders van Jelm hebben een pruimenboom in de tuin en dat levert nogal wat pruimen op. Je komt er gewoon niet doorheen! Een paar dagen geleden kwam ik toevallig een recept met pruimen tegen op Instagram dat me direct aansprak; een ‘cookie plum crumble cake’. Oftewel een cake met pruimen en kruimels van bitterkoekjes. Het recept bleek van www.boodschappen.nl afkomstig te zijn en aangezien ik daar al eerder een heerlijk recept vandaan heb gehaald besloot ik ook deze crumble te gaan maken. Natuurlijk gebruikte ik de pruimen uit de tuin van de ouders van Jelm. Ik kreeg een flinke emmer vol, dus voorlopig kan ik nog wel even vrolijk door bakken. 😉

Heb jij ook een overschot pruimen in huis? Lees dan zeker even verder voor het recept van de crumble.
Pruimen 3

Ingrediënten

500 gram pruimen
250 gram zachte roomboter
250 gram witte basterdsuiker
250 gram zelfrijzend bakmeel
5 eieren
1 vanillestokje
½ citroen (de rasp)
een snufje zout
100 gram verkruimelde bitterkoekjes (of meer!)
eventueel een scheutje likeur (ik gebruikte Licor 43)
poedersuiker
Ingredienten 4

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een ruime ovenschaal of (vierkante) taartvorm met bakpapier. Ik gebruikte een ovenschaal van 30 bij 21 cm.
  2. Was alle pruimen en snijd ze door de helft. Vergeet niet om de pitten eruit te halen! Leg ze daarna even apart en ga verder met het maken van het cakebeslag.
  3. Voeg de boter en de suiker toe aan een beslagkom. Mix dit met de mixer tot een romig geheel.
  4. Voeg het vanillemerg, de citroenrasp en een snufje zout toe.
  5. Mix vervolgens één voor één de eieren erdoor.
  6. Zeef het zelfrijzend bakmeel en gooi dit vervolgens in gedeeltes in de kom. Mix het steeds rustig even door. Klop het beslag in een paar minuten luchtig.
  7. Schep het beslag in de vorm en verdeel het goed. Strijk het glad met een spatel.
  8. Pak dan de pruimen erbij en verdeel ze met de snijkant naar boven over het beslag. Druk ze lichtjes aan.
  9. Bevochtig de verkruimelde koekkruimels met een beetje water of likeur. Ik koos voor Licor 43.
  10. Strooi de kruimels over de pruimen. In het oorspronkelijke recept staat 100 gram, maar ik vond uiteindelijk dat mijn ovenschaal best wat meer koekkruimels kon hebben.
  11. Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar. Wordt de bovenkant iets te donker? Bedek de ovenschaal dan eventueel met een laagje aluminiumfolie.
  12. Laat de crumble afkoelen tot lauwwarm en bestuif ‘m met wat poedersuiker.

Pruimen crumble met bitterkoekjes 1
Pruimen crumble met bitterkoekjes 5
Pruimen crumble met bitterkoekjes 30
Pruimen crumble met bitterkoekjes 11
Pruimen crumble met bitterkoekjes 33
Pruimen crumble met bitterkoekjes 13
Pruimen crumble met bitterkoekjes 15
Pruimen crumble met bitterkoekjes 16
Pruimen crumble met bitterkoekjes 20
Pruimen crumble met bitterkoekjes 36
Ik heb de pruimen crumble meegenomen naar een familie-etentje en hij werd lekker bevonden. Ik vond hem zelf ook best lekker, maar ik ben eigenlijk geen groot liefhebber van bitterkoekjes. Houd je daar ook niet zo van? Je kunt ook andere koekjes gebruiken voor de kruimels. 😉 Met een beetje slagroom en ijs is deze crumble ook heel geschikt als lekker toetje trouwens.

Ik ga zo weer aan de slag met pruimen, want ik heb nog 2,5 kilo (!) over. Weet jij nog een lekker recept met pruimen? Laat het me dan zeker even weten in de comments!
Pruimen 7

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Guus rauwerda
    12 september 2017 at 16:36

    Perfecte smaak

    • Reply
      Truusje
      12 september 2017 at 19:36

      Dankje pap.

    Laat een berichtje achter