Koken

Speculaas-tiramisu met Licor 43 en mandarijnZoals ik wel eerder op mijn blog heb geventileerd ben ik dus dol op toetjes. Ik heb altijd moeite met kiezen en heel af en toe bestel ik in een restaurant zelfs twee desserts, onder het mom van ‘wat kan mij het ook schelen’. Hoewel ik dus praktisch elk toetje lekker vind, heb ik wel een favoriet die overal boven uitstijgt; tiramisu. Ik heb in mijn leven al wat keren de klassieke variant van dit Italiaanse toetje gemaakt, die ik altijd serveer in lekker royale glazen, ha! Het leek me leuk om eens een Sinterklaas-versie van dit fijne dessert te maken. Ik voegde wat mandarijn en speculaas toe en gebruikte het Spaanse likeurtje Licor 43. Helemaal Sint-proof! Vandaag deel ik mijn recept zodat jij op Sinterklaasavond ook kunt genieten van dit heerlijke toetje. En ook al vier je geen Sinterklaas, maak dit toetje toch maar even. Heb je toch wat feestelijks die dag. 😉
ingredienten-speculaastiramisu

Ingrediënten:

voor vier stuks

10 speculaasjes + 2 voor de garnering
250 gram mascarpone
50 gram suiker + twee eetlepels
250 ml slagroom
2 mandarijnen
1 theelepel koek- en speculaaskruiden
een scheutje Liqor 43

Wat moet je doen:

  1. Klop de mascarpone met 50 gram suiker los. Rasp de schil van een van de mandarijntjes en voeg dit toe aan de mascarpone.
  2. Klop de slagroom stijf samen met twee eetlepels suiker en de koek- en speculaaskruiden.
  3. Voeg 2/3 van de slagroom toe aan de mascarpone en mix dit goed door elkaar tot een romig mengsel. Houd 1/3 van de slagroom apart voor de garnering.
  4. Verkruimel de speculaasjes met je handen tot grove kruimels. Schep een laagje koekkruimels in de vier glaasjes.
  5. Giet er voorzichtig een klein beetje likeur overheen.
  6. Voeg daarna in elk glas een laagje van het romige mengsel toe. Maak daarna weer een laagje met koekkruimels en een beetje likeur. Eindig met een laagje van het romige mengsel.
  7. Pel de mandarijntjes en leg een paar stukjes op het romige mengsel.
  8. Schep de achtergehouden slagroom in een spuitzak. Maak de toetjes af met een toefje van de slagroom. Snijd twee speculaasjes door de helft en garneer de toetjes met een half koekje en eventueel nog een partje mandarijn. Strooi om het af te maken nog lichtjes wat koek- en speculaaskruiden over de desserts.
  9. Laat ze even opstijven in de koelkast.

speculaas-tiramisu-1speculaas-tiramisu-3speculaas-tiramisu-5speculaas-tiramisu-6speculaas-tiramisu-8speculaas-tiramisu-15speculaas-tiramisu-20
Geloof mij, dit toetje is zó gemaakt. Het ziet er heel feestelijk uit én smaakt erg goed. Pas trouwens wel een beetje op met de likeur. Toen ik deze toetjes voor het eerst maakte schoot ik een beetje uit. Pfff, dat was een beetje te veel van het goede. Toen ik het nogmaals maakte ging het wel goed.

Ik weet zeker dit fijne dessert vaker ga maken, ook wanneer de Sint het land uit is. Dit toetje is een blijvertje!

Ps. Wil je meer Sinterklaasrecepten zien? Morgen verschijnt de laatste van deze reeks op mijn blog. Lees de vorige recepten hier, hier en hier terug.

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter