Koken

Sinaasappel panna cotta met karamelschotsen


Hoe kerst er dit jaar uit gaat zien weet ik niet, maar ik verwacht geen uitgebreid feest met veel mensen. Gelukkig kun je het thuis ook heel goed gezellig maken. En er is natuurlijk een groot voordeel aan weinig gasten: het scheelt heel veel stress in de keuken. Kleine dinertjes kunnen ondertussen net zo gezellig zijn, dus ik zou zeggen: maak er wat van. En natuurlijk voorzie ik je graag van inspiratie. Vooral op het gebied van toetjes, want dat is simpelweg mijn favoriete onderdeel. Toetjes eten vind ik hemels, maar ook op het maken van toetjes ben ik meer dan dol. Dus ja, het kan bijna niet anders dan dat ik mijn serie kerstrecepten van dit jaar aftrap met een lekker toetje. Sinaasappel panna cotta met karamelschotsen om precies te zijn.

Panna cotta is natuurlijk altijd goed en de sinaasappel geeft er net even een subtiel ander smaakje aan. En voor het feestelijke effect ging ik dus met karamel aan de gang en maakte ik gezellige schotsen. Ziet geheel eruit ‘t alsof het uit een restaurant is weggeslopen, maar ondertussen is het kinderlijk eenvoudig. En ja, dan is de cirkel helemaal rond, want daar houd ik dus ook heel erg van: lekkere maar eenvoudige recepten.

Wil je deze feestelijke toetjes ook serveren? Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor de panna cotta (4 stuks)

3 blaadjes gelatine
500 ml slagroom
60 gram suiker
1 vanillestokje
2 sinaasappels

voor de karamelschotsen

200 gram suiker
50 ml water

Wat moet je doen:

 1. Begin met het maken van de panna cotta. Leg de blaadjes gelatine in een ruime kom met koud water. Minstens vijf minuten, maar langer is zeker niet erg.
 2. Giet de slagroom in een pan. Gooi de suiker erbij.
 3. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het merg bij de slagroom en gooi daarna ook het stokje erbij.
 4. Was de sinaasappels onder de kraan en droog ze daarna goed af. Snijd met een scherp mesje zo dun mogelijk de oranje schil eraf. Probeer zo min mogelijk van de witte binnenkant mee te nemen, want dat smaakt bitter.
 5. Gooi de sinaasappelschillen in de pan en breng het geheel heel langzaam aan de kook. Neem hier echt de tijd voor, zodat alle smaken goed in de room kunnen trekken. Roer tussendoor regelmatig door.
 6. Zet het vuur uit zodra de room kookt. Vis vervolgens voorzichtig de schillen het het vanillestokje uit de warme room.
 7. Pak de blaadjes gelatine er weer bij en knijp ze lichtjes uit. Roer ze één voor één door de warme room.
 8. Giet de room in vier glaasjes en dek die goed af met plastic folie. Laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
 9. Maak ondertussen de karamelschotsen. Doe de suiker en het water in een pan en zet op het vuur. Breng rustig aan de kook. Je hoeft verder niks te doen, het komt vanzelf goed en roeren werkt juist averechts als je karamel aan het maken bent. Mooi laten gaan dus. De suiker lost vanzelf op.
 10. Zet het vuur uit zodra de karamel lichtbruin gekleurd is. Leg een vel bakpapier op en een bakplaat en giet de gloeiendhete karamel op de plaat. Houd de plaat een beetje schuin zodat de karamel mooi dun uitloopt. Laat de ‘plak’ karamel uitharden en breek ‘m daarna uit mooie schotsen. Hoe dunner de schotsen, hoe prettiger het eet.Een simpel, maar super feestelijk toetje. Komt ook door de glazen natuurlijk, dus houd je zeker niet in en pak je mooiste glaswerk uit de kast. Welk toetje serveer jij graag met kerst?

Ps. Heb ik je geïnspireerd? Pin deze sinaasappel panna cotta dan ook vooral op Pinterest.


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Audrey
  1 december 2020 at 09:19

  Het ziet er weer prachtig uit! Om een of andere reden heb ik nog nooit panna cotta gemaakt…

 • Reply
  Truusje
  1 december 2020 at 09:41

  Moet je echt eens doen. Het is zo’n beetje het gemakkelijkste toetje wat er bestaat, weinig ingrediënten en ondertussen heel erg lekker !

 • Reply
  Janita
  21 december 2020 at 15:13

  Voor hoeveel personen is dit?

  • Reply
   Truusje
   21 december 2020 at 15:14

   Vier personen. 🙂

  Laat een berichtje achter