Het is morgen Valentijnsdag en ik had al tijden een leuk receptje in gedachten. Dat is altijd even een dingetje als je iets precies in je hoofd hebt. Want het is steevast een uitdaging om het dan exact zo te laten lukken zoals je het voor je ziet. Dat ging de eerste keer dan ook faliekant fout. Maar bij poging twee ging het wonderwel stukken beter en had ik wat ik wilde hebben: tartelettes met een romige yoghurtvulling en hartjes van frambozen.
Tartelettes met yoghurtvulling en frambozen
Hoe maak je dat? Het lijkt misschien een lastig klusje, maar dat valt reuze mee. Je hebt wel een aantal dingen nodig. Te weten: tandenstokers of cocktailprikkers, bakvormpjes zoals bijvoorbeeld deze en een doseerspuit, die kun je voor nog geen twee euro gewoon bij het Kruidvat halen. Ook is het handig om gedroogde bonen of bakparels bij de hand te hebben, want we gaan blind bakken.
Maar genoeg over de benodigdheden, ik wil ook vooral even zeggen dat het een heel leuk klusje is om deze liefelijke tartelettes met yoghurtvulling te maken en ze zijn ook nog erg smakelijk. Wil je ze ook maken? Hierbij het recept.
Ingrediënten:
voor 8 stuks
voor het deeg:
120 gram bloem
25 gram amandelmeel
50 gram poedersuiker
75 gram koude roomboter
een snufje zout
½ ei
voor de vulling:
3 blaadjes gelatine
200 gram Griekse yoghurt
40 gram suiker
175 ml slagroom
2 theelepels vanille-extract
voor de frambozensaus:
100 gram (diepvries)frambozen
40 ml water
½ theelepel maïzena
2 theelepels suiker
Wat moet je doen:
- Begin met het maken van het deeg. Gooi de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en een snufje zout in een kom. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en kneed dit snel tot een grof, kruimelig deeg.
- Voeg het halve ei toe en kneed er snel een mooie deegbal van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de frambozensaus. Doe het water en de maïzena in een pannetje en roer dit goed. Gooi de frambozen en de suiker erbij.
- Breng aan de kook en laat vijf minuten pruttelen. Roer regelmatig.
- Druk de frambozensaus daarna met een lepel door een zeef zodat je een mooie gladde saus krijgt. Zet even aan de kant.
- Vet de bakvormpjes goed in met boter of een bakspray. Bestuif ze daarna met een dun laagje bloem. Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Pak het deeg erbij uit de koelkast en bestuif het aanrecht met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm. Snijd op 2 cm rondom de bakvormpjes cirkels uit het deeg.
- Bekleed de vormpjes met het deeg. Druk lichtjes aan en verwijder de overtollige randjes deeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodems.
- Knip wat bakpapier in 8 stukken en leg dit op het deeg. Leg daar weer gedroogde bonen of bakparels op. Door het gewicht van de bonen of bakparels blijft de bodem mooi plat tijdens het bakken. Kortom, blind bakken.
- Bak de deegbodems gedurende 15 à 20 minuutjes goudbruin en gaar in de oven. Laat de deegbodems daarna goed afkoelen en haal ze daarna uit de bakvormpjes.
- Ga nu verder met het maken van de yoghurtvulling. Week de blaadjes gelatine in koud water.
- Verwarm een scheutje van de slagroom tot net tegen de kook aan. Zet daarna het vuur uit. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze één voor één door de warme slagroom.
- Mix de rest van de slagroom, de yoghurt, de suiker en het vanille-extract door elkaar. Giet het beetje slagroom met de gelatine erbij en meng goed.
- Schenk wat van de vulling in een deegbodempje. Pak de frambozensaus er weer bij en vul de doseerspuit hiermee.
- Spuit een klein rondje frambozensaus in het midden van de yoghurtvulling. Maak vervolgens steeds meer bolletjes in cirkels. Steek daarna een tandenstoker of cocktailprikker in het middelste bolletje en haal hem daarna in één beweging van binnen naar buiten door alle bolletjes zodat er hartjes ontstaan.
- Herhaal deze stappen bij alle deegbodempjes. Zet ze daarna voorzichtig in de koelkast en laat ze minstens een half uur opstijven.
Het is even een klusje waar je geduld voor moet hebben, maar dan heb je ook wat! Super schattig vind ik deze tartelettes met yoghurtvulling en frambozen. Eerlijk is eerlijk, ik bedacht ze vooral vanwege hun looks, maar ze smaken ook nog echt erg goed! Heerlijk romig en zoet. Ik zou zeggen, maak ze echt eens een keer. En natuurlijk mag je ze gerust een zetje geven op Pinterest, vind ik alleen maar leuk.
No Comments