Koken

Makkelijke cake met griesmeel en veel vanillevla


In december maakte ik Sinterklaasbrownies naar recept van Miljuschka Witzenhausen. Dat recept beviel me super goed, want die brownies waren zo lekker… Sindsdien bekijk ik de kook- en bakfilmpjes van Miljuschka op LINDA.tv met extra veel belangstelling. Onlangs zag ik een iets ouder filmpje voorbijkomen waarin Miljuschka een simpele cake maakt met griesmeel. Ik associeerde griesmeel vooral met oudere mensen. Net als gortepap, of weet ik veel wat er in de vorige eeuw populair was. Heel aantrekkelijk vond ik griesmeel in ieder geval niet klinken, maar ik was er wel nieuwsgierig naar. In de cake van Miljuschka gaat niet alleen maar griesmeel trouwens, er komt ook vanillevla aan te pas. En niet een scheutje, maar een hele liter! Een liter vanillevla in een cake, dat kan toch bijna niet anders dan lekker worden. Dan durf ik ook die griesmeel wel aan. Ik probeerde het recept zondagmiddag uit en deel vandaag het resultaat met je.
Ingredienten

Ingrediënten:

500 gram griesmeel
4 eieren
1 liter vanillevla
250 gram suiker
250 ml zonnebloem
2 theelepels bakpoeder
Griesmeel cake 1

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Pak er een groot bakblik bij. Ik gebruikte een rechthoekige vorm van 36 x 23 cm. Bekleed de bodem met bakpapier en vet de randen in met boter of olie. Bestuif de vorm met wat griesmeel.
  3. Voeg de eieren, olie en suiker toe aan een kom. Roer dit door met een garde.
  4. Voeg vervolgens het bakpoeder, het griesmeel en de vanillevla toe. Roer dit wederom even door met een garde.
  5. Giet het beslag in het bakblik en schuif de cake in het midden van de oven. Bak ‘m in 60 minuten goudbruin en gaar.
  6. Laat de cake goed afkoelen op het aanrecht. Haal de vorm los. Laat de cake (afgedekt met wat folie) daarna nog minstens vier uren afkoelen in de koelkast. Ik liet ‘m een hele nacht staan en sneed hem de volgende dag pas aan.

Griesmeel cake 2 Griesmeel cake 3
Griesmeel cake 6 Griesmeel cake 7
In het kookfilmpje vertelt Miljuschka dat dit de ideale cake is voor als je onverwachts visite krijgt, omdat ‘ie zo ontzettend simpel is om te maken. Daar heeft ze inderdaad gelijk in, een kleuter kan dit klusje waarschijnlijk nog tot een goed einde brengen. Toch vraag ik me af of dit een geschikte cake is om te maken voor onverwachts bezoek. Miljuschka heeft het in haar filmpje nergens over, maar in de werkbeschrijving onder de video las ik dat deze cake dus minstens vier uur in de koelkast moet bivakkeren. En je moet ‘m dus eerst een uur in oven zetten. Je mag je bezoek dan wel heeeel lief vinden, want je zit er uren mee opgescheept. En zij jou ook trouwens. Maar goed, voor onverwachts bezoek vind ik dit dus geen aanrader, maar mocht je wél ruim van tevoren weten dat er iemand bij je langs gaat komen, dan biedt deze cake zeker uitkomst.

Tijdens het foto’s maken had ik het zwaar. Ik was ZO benieuwd hoe deze cake zou smaken. Ik heb maar kort foto’s gemaakt en toen hield ik het niet meer en zag ik mijn hand een cakeje van de stapel grissen. Ik moest en zou weten hoe het smaakte. En? Het is lekker! De cake is lichtzoet en je proeft natuurlijk vanille. In de werkbeschrijving staat dat je 200 gram suiker moet gebruiken, maar in het filmpje spreekt Miljuschka over 250 gram suiker. Ik heb tijdens mijn eerste poging 200 gram gebruikt, maar ik denk dat ik de volgende keer voor 250 gram suiker ga. De cake mag namelijk wel ietsje zoeter vinden Jelm en ik. De cake is iets kleffer van structuur dan een normale cake, maar op een goede manier. Ik weet niet of die structuur nou door de lading vanillevla komt, of dat het griesmeel daar ook nog iets mee te maken heeft. Ik vond het een super leuk recept om uit te proberen! Ga jij je er ook eens aan wagen?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

  • Reply
    Anne van den Berg
    18 januari 2017 at 09:45

    Truusje, ik ga je recepten zeker eens proberen. Ik begin met de griesmeelcake

    • Reply
      Truusje
      18 januari 2017 at 10:06

      Super leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Veel succes!

  • Reply
    Yvonne
    18 maart 2022 at 15:20

    Ook heelllll lekkerrrrrrr met bananen vla

    • Reply
      Truusje
      9 april 2022 at 10:44

      Ja, dat lijkt me ook een super goed idee!

    Laat een berichtje achter