Het is herfst en wat is er dan lekkerder dan een pan vol warme soep op het vuur. Niks toch? Ik maakte daarom een paar dagen geleden een pan met Franse uiensoep met tijm en heerlijke kaasbroodjes met gruyère. Het is even een een klusje om al die uien te snijden, maar dan heb je ook wat. Ik heb gelukkig een mandoline in huis, een eng ding, maar hij zorgt er wel voor dat ik zo’n klusje een stuk sneller geklaard heb. Het kost ook eventjes wat tijd om al die ui lekker aan te bakken, maar nogmaals, dan heb je ook wat. Want echt hoor, uiensoep is super lekker. Al helemaal als je er knapperige kaasbroodjes bij serveert.
Uiensoep maken
En het leuke aan uiensoep is: duur is het niet. Uien zijn zo’n beetje de goedkoopste groenten die je maar kunt krijgen. Heerlijk budgetproof dus. In sommige recepten wordt nog wat witte wijn of cognac toegevoegd, maar dat heb ik eigenlijk nooit in huis. Maar dat is helemaal geen ramp, want ook zonder alcohol is deze uiensoep nog steeds heel smakelijk.
Heb ik je enthousiast gekregen en wil jij deze uiensoep ook proeven? Natuurlijk vertel ik je graag hoe je deze Franse klassieker kunt maken.
Ingrediënten
voor vier kommen uiensoep
800 gram uien
1 teentje knoflook
50 gram roomboter
2 eetlepels bloem
een paar takjes tijm
2 laurierblaadjes
1 liter runderbouillon
peper en zout
voor de broodjes
4 plakjes stokbrood
± 125 gram gruyère kaas
Wat moet je doen:
- Snijd de uien in halve ringen. Als je een mandoline in huis hebt, gebruik ‘m vooral.
- Verhit de roomboter in een braadpan met een dikke bodem. Voeg de uien toe en laat een half uur rustig bakken. Het is de bedoeling dat de uien langzaam zacht en lichtbruin worden, doordat de suikers in de ui gaan karamelliseren. Schep af en toe om.
- Hak ondertussen de knoflook fijn en ris de tijm van de takjes. Voeg na het halve uur de knoflook en de tijm toe aan de gekarameliseerde uien en bak een paar minuutjes mee.
- Voeg vervolgens de bloem toe en bak de bloem al omscheppend vijf minuutjes mee zodat de bloem kan garen.
- Giet de warme bouillon erbij. Roer de soep goed door.
- Gooi de laurierblaadjes erbij en laat de soep 20 minuutjes zachtjes koken met de deksel op de pan.
- Breng de soep vervolgens op smaak met peper en eventueel nog een klein beetje zout. Verwijder de laurierblaadjes.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de grillstand aan.
- Rasp de kaas en verdeel dit over de stukjes stokbrood. Schuif de stokbroodjes vervolgens vijf minuten in de hete oven zodat de kaas gaat smelten en de broodjes knapperig worden.
- Verdeel de soep over de kommen, leg de kaasbroodjes erop en garneer met wat blaadjes verse tijm.
Het kost even wat tijd, maar moeilijk is het niet en je kunt tussendoor rustig even wat anders doen. Ik zou zeggen, haal dit weekend een net uien in huis en ga aan de slag. En natuurlijk ben ik heel benieuwd wat je van dit recept vindt. Ga je ook eens uiensoep maken?
Ps. Wil je dit recept onthouden voor een later moment? Pin de foto’s gerust op Pinterest.
No Comments