Koken

Witte chocolade cheesecake met frambozen


Het bakken van cheesecakes behoort niet tot mijn kernspecialiteiten. Stiekem is het ook niet mijn favoriete taartsoort. Ik houd van iets luchtigere taarten en je kunt veel van cheesecake zeggen, maar luchtig is het niet. Ik weet nog dat ik jaren geleden in New York was en helemaal verlekkerd verschillende taartjes bestelde. Kwarktaartjes, dacht ik. Fout natuurlijk, Amerikanen zijn van de heavy cheesecakes. Toch wil ik het wel kunnen, een fatsoenlijke cheesecake bakken. Op Pinterest had ik al tijden plaatjes opgeslagen van een witte chocolade cheesecake met hartjes van frambozen. Zo’n plaatje. Dat wilde ik ook kunnen. Ik had er meerdere pogingen voor nodig, want de eerste twee keer ontstond er een scheur. Dat heb je nogal snel met cheesecakes. Voor de smaak geen probleem uiteraard, maar niet mooi genoeg voor de blog. Bij de derde keer ging het gelukkig beter.

Nieuwsgierig hoe je die hartjes kunt creëren? Dat is stiekem heel simpel. Je maakt een saus van frambozen en druppelt daarvan kleine rondjes op de taart. Je haalt er een tandenstoker doorheen en voilà, je hebt hartjes. Het makkelijkste kun je de stipjes zetten met een zo’n medische plastic spuit. Hoe kom je daaraan? Ik zat heel moeilijk te denken, maar ook dat bleek verrassend simpel. Kun je gewoon bij het Kruidvat kopen voor het luttele bedrag van €1,39.

Wil je deze cheesecake met witte chocolade, hartjes van frambozen en een bodem van oreokoekjes ook eens maken? Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor de bodem 

110 gram oreokoekjes
40 gram roomboter

voor de frambozensaus

85 ml water
1 ½ theelepel maïzena
1 eetlepel suiker
200 gram verse frambozen

voor de vulling

350 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
70 gram suiker
1 ei (op kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
een kneepje limoensap
170 gram witte chocolade
60 ml slagroom

Wat moet je doen:

  1. Pak er een springvorm bij met een diameter van 18 cm en bekleed de bodem en de randen met bakpapier. Verwarm de oven voor 150 graden.
  2. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje op het vuur. Schep de gesmolten boter door de koekkruimels.
  3. Doe het mengsel in de springvorm en druk het aan met de bolle kant van een lepel tot je een mooie bodem hebt. Zet even weg in de koelkast.
  4. Maak vervolgens de frambozensaus. Doe het water in een pannetje en roer de maïzena en de suiker erdoor. Voeg de frambozen toe. Breng aan de kook en laat vijf minuutjes koken. Roer tussendoor af en toe even.
  5. Druk de frambozensaus daarna met een lepel door een zeef zodat je een mooie gladde saus krijgt. Zet even aan de kant.
  6. Ga verder met het maken van de vulling van de cheesecake.
  7. Hak de witte chocolade fijn en breng de slagroom aan de kook. Voeg de chocolade toe aan de hete slagroom en roer dit erdoorheen tot het gesmolten is en het mengsel mooi glad is. Zet daarna het vuur uit. Zet even aan de kant tot later gebruik.
  8. Mix vervolgens de roomkaas en de suiker door elkaar. Het is belangrijk dat de roomkaas op kamertemperatuur is, hierdoor laat het zich gemakkelijker mengen.
  9. Voeg daarna het ei toe. Spatel dit er rustig doorheen. Niet meer mixen, want anders wordt de vulling te luchtig en zal de cheesecake sneller scheuren.
  10. Voeg het vanille-extract en een kneepje limoensap toe en spatel dit er eveneens rustig doorheen.
  11. Spatel tot slot de gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel.
  12. Pak de bodem er weer bij. Giet een derde van het roomkaasmengel in de springvorm. Schep er twee eetlepels frambozensaus op en dek vervolgens af met de rest van het roomkaasmengsel.
  13. Vul een plastic spuit of eventueel een spuitzak met wat van de overgebleven frambozensaus. Spuit een klein rondje frambozensaus in het midden van de cheesecake. Maak vervolgens steeds meer bolletjes in cirkels. Steek daarna een tandenstoker in het middelste bolletje en haal hem daarna in één beweging van binnen naar buiten door alle bolletjes zodat er hartjes ontstaan.
  14. Schuif de cheesecake in de oven en bak ‘m vervolgens gedurende 45 minuten gaar.
  15. Zet daarna de ovendeur op een kier en laat de cheesecake minstens een uur in de oven afkoelen. Zet hem daarna een uurtje op het aanrecht en laat hem tot slot minstens vier uur afkoelen in de koelkast. Neem de tijd voor het afkoelen, door te snelle wisselingen in temperatuur krijg je scheuren in je cheesecake.




Leuk effect hè, met die hartjes. Ik had deze taart eigenlijk voor Valentijnsdag willen publiceren, maar omdat hij twee keer scheurde heb ik dat niet gered. Geeft niet, want deze witte chocolade cheesecake kan natuurlijk altijd. Ik zou wel kleine puntjes snijden, want hij is heel erg machtig.

Wat denk jij, ga je ‘m eens maken?


Dit vind je denk ik ook leuk:

3 Comments

  • Reply
    Audrey
    18 februari 2021 at 10:57

    Oe, die hartjes zijn echt superleuk! Die spuit bij het Kruidvat is ook echt een toptip, hoor.

  • Reply
    Nikki
    22 februari 2021 at 09:47

    Wauw! Hij ziet er prachtig uit. En je foto’s zijn echt weer Pinterestwaardig. Verder word ik altijd een beetje misselijk van cheesecake, haha!

    • Reply
      Truusje
      22 februari 2021 at 10:15

      Ja, cheesecake is zwaar hè? Word er ook altijd snel misselijk van, maar een klein puntje kan ik wel waarderen. 🙂

    Laat een berichtje achter