Vandaag heb ik een mega lekker receptje voor je. Niet moeilijk, vrij snel klaar, maar lékker. Het idee komt uit een gratis magazine dat ik een tijdje geleden mee plukte uit een supermarkt. De heerlijke bakselstjes kregen van de makers van het blad de naam wortelblondies mee. Omdat het een kruising zou zijn tussen een blondie en carrot cake. Het blondie-gedeelte zie ik behalve de vierkante vorm persoonlijk niet heel erg terug, het carrotcake-gedeelte wel. Deze cakejes hebben echt die kruidige smaak van carrot cake, maar zijn ondertussen ook vrij luchtig. Zó lekker!
Inmiddels heb ik dit heerlijke recept drie keer gemaakt en aangepast naar mijn eigen smaak. Benieuwd naar mijn versie van dit heerlijke gebak? Ik deel het vandaag.
Ingrediënten
voor negen wortelblondies
125 gram roomboter
130 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei
125 gram zelfrijzend bakmeel
1 ½ theelepel speculaaskruiden
1 theelepel vanille-extract
100 gram winterpeen, geraspt
1 sinaasappel, rasp
snufje zout
voor het glazuur:
± 50 gram poedersuiker
een paar druppels water
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Pak er een vierkante bakvorm bij van ongeveer 20 bij 20 cm. Vet de vorm in en bekleed de vorm met bakpapier.
- Was de wortel schoon onder de kraan en droog hem daarna goed af. Rasp tot je 100 gram hebt. Zet even aan de kant tot later gebruik.
- Smelt de boter in een pannetje. Mix de gesmolten boter daarna met de suiker tot een egaal mengsel.
- Voeg het ei toe en mix dit er direct doorheen. Mix even twee minuutjes voor een wat luchtiger geheel.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel, de speculaaskruiden, het vanille-extract en een snufje zout toe. Mix alles door elkaar.
- Spoel de sinaasappel af onder de kraan, droog hem goed af en rasp vervolgens de schil boven de kom. Mix nog even door.
- Voeg ook de geraspte wortel toe en spatel het beslag goed door elkaar.
- Schep het beslag in de vorm en strijk het glad met de spatel.
- Bak de wortelblondies gedurende 20 à 25 minuten goudbruin en gaar in de oven.
- Laat goed afkoelen en snijd vervolgens in vierkante stukjes. Wil je een extra strak resultaat? Snijd dan eerst de randjes er even af en eet die lekker op. 😉
- Mix de poedersuiker met een piepklein beetje water tot een stroperig glazuur. Doe in een spuitzakje en garneer de cakejes ermee. Je kunt ook een lepeltje gebruiken en daarmee het glazuur op de wortelblondies aanbrengen.
Echt, dit is serieus een van de lekkerste dingen die ik ooit gebakken heb. Je blijft er maar van eten… Jelm deelt die mening, haha. Deze wortelblondies zijn gewoon een hit!
Wat denk jij van dit recept? Ga je ze eens maken? Dat zou ik leuk vinden! Mocht je het recept goed willen onthouden, pin het dan gerust op Pinterest.
2 Comments
Audrey
27 mei 2020 at 09:10Ik vind dat altijd zo leuk: een bestaand recept helemaal aanpassen tot je het zelf perfect vindt! Dit ziet er erg goed uit 🙂
Truusje
27 mei 2020 at 09:54Ja, leuk is dat hè?