Persoonlijk

Mijn voedingspatroon onder de loep


Gezonde voeding heb ik altijd een interessant onderwerp gevonden. Niet dat ik tot de groep ‘healthy girls’ behoor die je op Instagram veelvuldig tegenkomt. Dat verre van. Ik moet er niet aan denken om elke dag foto’s van mezelf in een strak sportpakje te plaatsen en te doen alsof chocolademouse gemaakt van avocado net zo lekker is als een dik stuk taart. Daar geloof ik niet in. Ik houd veel te veel van chips, taart en kaas om een leven zonder ongezonde rommel te kunnen volhouden. Wil ik ook niet eens trouwens, voor mij dus geen Fajah Lourens praktijken. Maar wat dan wel? Mijn basiskennis over gezond eten leerde ik in eerste instantie van jongs af aan van mijn moeder. Laten keken we samen wekelijks naar het programma ‘Wat je eet ben je zelf’ op rtl4. Wat een eye-opener was dat programma. De Britse voedingsdeskundige Gillian McKeith ging iedere aflevering aan de slag met zeer zwaarlijvige iemand of soms een stel, om eetpatronen te doorbreken. Het programma begon altijd met een heftige confrontatie met de steevast treurige situatie. De kandidaten moesten een week lang bijhouden wat ze allemaal naar binnen haffelden en dat werd dan allemaal uitgestald op een lange, lange, zéér lange tafel. Ongelofelijk wat je dan te zien kreeg. ‘t Was echt een programma dat je niet met een zak chips wilde kijken, maar met een kiwi. Je kreeg er spontaan goede voornemens van. Hoewel het vermakelijke tv was, heb ik er nog best wat van geleerd. Ook van het Voedingscentrum leerde ik veel over eten. Er zijn tegenwoordig zoveel deskundigen en instituten die allerlei ideeën hebben over wat goed is en wat niet. Je weet soms gewoon bijna niet meer waar je naar moet luisteren. Ikzelf houd het altijd maar bij het Voedingscentrum, lekker vertrouwd en het sluit goed aan bij mijn eigen ideeën over eten. Vorige week was ik even op hun site aan het neuzen en las ik mezelf weer even bij over de Schijf van Vijf, die vorig jaar weer wat aangepast is. Het zette me aan het denken. Eet ik zelf eigenlijk volgens de Schijf van Vijf? Wat gaat er goed en wat kan beter? Vandaag analyseer ik mijn eigen voedingspatroon. Vreet ik maar wat in het wilde weg, of ben ben ik best goed bezig?
Schijf 1 - Groente en fruit

Schijf 1 | Groente en fruit

Als je genoeg groente en fruit eet verlaag je de kans op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2, aldus het Voedingscentrum. Maar wat is genoeg? Met twee stuks fruit en minimaal 250 gram groente per dag  zit je goed zegt het Voedingscentrum. Wat betreft groenten ben ik goed bezig, want ik kom gemakkelijk aan 250 gram per dag. Ik houd niet zo van eten bestellen en kook praktisch elke dag zelf, dus ik kan er ook goed controle over houden. Ik denk dat ik gemiddeld zo’n 400 gram groente eet per dag, want ik sla er altijd ruim van in. Een bloemkool eten Jelm en ik bijvoorbeeld rustig met zijn tweeën op. Verder maak ik bijna elke week een pan met soep vol verse groente, lekker voor bij de lunch. Ik ben er dusdanig op gebrand dat ik in de supermarkt regelmatig mijn groente even weeg. Is het wat weinig? Dan gooi ik er rustig nog een stronkje witlof bij, of wat we die avond dan ook maar eten. Tip van mij dus. 😉 Ik lust ook alle groente, dus ik varieer er volop mee. Op het gebied van fruit scoor ik iets minder goed. Ik eet wel praktisch elke dag een banaan, maar in het weekend vergeet ik dat vaak. Een tweede stuk fruit schiet er vaak bij in. Soms maak ik een smoothie, of eet ik een kiwi door de yoghurt. Maar het kan ook voorkomen dat ik wekenlang niet aan kiwi’s denk en ik dus geen tweede stuk fruit eet. Sowieso is het beter om niet elke keer voor dezelfde fruitsoort te kiezen, dus hier valt nog wel wat te verbeteren.
Schijf 2 - Vet

Schijf 2 |  Smeer- en bereidingsvetten

Onverzadigde vetten zijn belangrijk, stelt het Voedingscentrum. Je lichaam kan niet zonder. Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Volgens het Voedingscentrum kun je het beste kiezen voor zachte margarine of halvarine voor op brood en vloeibare margarine en vloeibaar bak-en-braadvet om in te bakken. Ook zijn de meeste plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie, aan te bevelen. Vet blijf ik altijd een beetje lastig vinden. Soms lees ik ook over wonderverhalen over roomboter en dat margarine rotzooi zou zijn. Wat moet je daar nu mee? Ikzelf kies vooralsnog altijd voor margarine op brood. Bakken doe ik meestal in olijfolie en soms gebruik ik vloeibare margarine. Binnen deze schijf doe ik het dus prima volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.
Schijf 3 - Vlees

Schijf 3 | Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

Het zogeheten eiwit-vak. En hier gaat het mis. Vis eet ik nooit. Ik ben niet zo’n visliefhebber, maar ik lust het wel. Wat tonijn door de pasta, een lekker stukje gebakken zalm, of wat vis uit de oven met een krokant jasje; ik zou ‘t best eens op tafel willen zetten, maar het is me tot op heden nog niet gelukt. Sinds we samenwonen probeer ik Jelm over te halen om vlees eens een keertje te vervangen door vis, maar tot op heden ziet hij dat niet zitten. Vlees daarentegen ziet hij wel elke dag zitten en daar eten we dus ook te veel van, volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Zij adviseren maximaal 500 gram vlees per week. Ik schat dat ik op zo’n 800 gram uitkom. Ik eet een paar keer per week kip, maar verder eet ik vooral rood vlees. Wat is rood vlees precies? ‘Rood vlees is al het vlees dat komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Eet je veel rood vlees, dan heb je meer kans op darmkanker, beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte)’, aldus het Voedingscentrum. Lekker dan. Toen ik Jelm van deze kennis op de hoogte bracht gloorde er toch wat hoop aan de horizon. Hij wil wel een keertje vis proberen. Wanneer is nog onbekend, maar één keertje moet wel lukken. Ik blijf hoop houden. 😉 Ook in de categorie peulvruchten scoor ik slecht. Ik eet ze zelden. Af en toe maak ik chili con carne met bruine bonen en kidneybonen, maar vaak is dat niet. Jelm gruwelt namelijk van bonen en dus moet ik altijd apart voor hem chili con carne met rijst maken en daar heeft een mens gewoon niet altijd zin in. Waarom je beter wel peulvruchten kunt eten? Het Voedingscentrum zegt er het volgende over; ‘peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder bevatten ze eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Daarom is het een mooi product om elke week te eten.’  Wel heb ik laatst linzensoep gemaakt en ook linzen zijn peulvruchten, dus dat was even een lichtpuntje. Toch blijft er op het gebied van peulvruchten nog genoeg ruimte voor verbetering. Dat geldt overigens ook voor de categorie noten. Want ook die eet ik nooit. Waarom niet? Omdat ik ongezouten noten geen zak aan vind, dus de kans dat ik ooit wat vaker een handje noten ga eten acht ik vrij klein. Op het gebied van zuivel doe ik het gelukkig een stuk beter. Ik eet elke dag een schaaltje halfvolle yoghurt als toetje. Zonder vla. Wel met een heel klein scheutje Roosvicee, maar dat mag, vind ik. 😉 Ik drink bijna iedere dag een glas halfvolle melk, afgewisseld met karnemelk. Bijna elke dag eet ik één broodje met kaas, 30 + kaas welteverstaan. Soms eet ik bij mijn ontbijt een kommetje met Griekse yoghurt met wat vers fruit erdoor. Ik vraag me bijna af of ik niet juist te veel zuivel nuttig. Er moet een tool zijn op de site van het Voedingscentrum om daarachter te komen, maar helaas kan ik die tool niet vinden. 🙁
Schijf 4 - Brood 1

Schijf 4 | Brood, graanproducten en aardappelen

Ah, hier een schijf waar ik beter mee uit de voeten kan. Wat zegt het Voedingscentrum over deze schijf?

‘De helden uit dit vak zijn de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Je risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker maak je al kleiner door het eten van 3 opscheplepels volkoren graanproducten of 3 volkoren boterhammen per dag. Daarnaast leveren graanproducten energie en veel andere voedingstoffen, zoals vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer. Daarom kun je nog wel wat meer graanproducten gebruiken. Ook aardappelen zijn een prima aanvulling hierop.’ 

Alles volkoren dus. Laat wit brood staan en kies voor volkoren, skip witte rijst en koop zilvervliesrijst en vergeet witte pasta en verruil die voor een volkoren variant. Ikzelf doe dit allemaal al jaren. Zelfs de beschuiten in mijn keukenkastje zijn volkoren. Ik heb ook niet zoveel keus, want Jelm zijn lichaam reageert niet zo goed op een maaltijd zonder al te veel vezels. Maar ook voor ik hem kende gebruikte ik deze producten al, want dat heb ik van huis uit meegekregen. Prima dus. 🙂 Ook aardappelen eet ik heel regelmatig, want Jelm en ik zijn echte aardappeleters.
Schijf 5 - Dranken

Schijf 5 | Dranken

Dat voldoende drinken heel belangrijk is weet natuurlijk iedereen. Maar wat kun je nou het beste drinken? Het Voedingscentrum adviseert vooral water, koffie en thee. Want in veel andere drankjes kom je vaak suikers tegen en die heb je dan weer niet zo hard nodig. Wat drink ik zelf vooral? Geen koffie en thee in ieder geval, want koffie lust ik niet en ook van thee ben ik niet zo’n fan. Bovendien verkleurde mijn gebit ervan en ook daar zat ik niet zo op te wachten. Wat ik dan wel veel drink? Water. Ik drink sowieso bij mijn ontbijt altijd water en ook bij het avondeten. Ook tussendoor houd ik regelmatig mijn glas onder de kraan. Voor de afwisseling drink ik verder weleens wat melk, karnemelk of soms wat limonade. En meestal drink ik ook één glas vruchtensap per dag, meestal appelsap. Dat is dus een iets minder goed idee volgens het Voedingscentrum, vanwege de hoge concentratie suikers die zich in vruchtensappen bevinden, maar ik gun mijzelf mijn sapje. Ik drink in ieder geval nooit dranken met prik en ook drink ik zelden alcohol, dus dat vind ik al met al best heel netjes van mezelf.

Conclusie

Er zijn best veel gebieden waarop ik het goed doe. Groente, volkoren producten, dranken, dat gaat allemaal best prima. Maar die eiwit-schijf, die nekt me. Daar zijn nogal wat verbeteringen mogelijk. Ik ben van plan om me de komende tijd te gaan richten op wat minder vlees en wat meer vis. Moet toch te doen zijn, zou je zeggen. Om me hierbij op weg te helpen heb ik het Schijf van Vijf het kookboek aangeschaft. Hopelijk brengt dit boek me wat inspiratie op het gebied van het bereiden van vis en peulvruchten. Ik houd je op de hoogte van mijn bevindingen en als ik een lekker recept tegenkom zal ik ‘t zeker met je delen. Ook ben ik van plan om het boek te reviewen op de blog, dus mocht je dat interessant vinden dan kun je daar ook nog het een en ander over lezen binnenkort.

Interessant hè? Wat voeding al niet met je kan doen. Je leeft maar een keer en dan kun je beter maar een beetje zuinig zijn op je lichaam, vind ik. Maar vergeet niet om tussendoor ook genoeg ruimte over te houden om te genieten, want dan kom je volgens mij het verste. Ik eet dan ook genoeg producten die niet in de Schijf van Vijf staan en daar ook nooit in zullen belanden. 😉 Hoe denk jij hierover? Ben jij ook graag met eten bezig of kan het je allemaal niet zoveel schelen?
Schijf van vijf 1
Ps. Wil je meer lezen over dit onderwerp, neem dan zeker een kijkje op de site van het Voedingscentrum. Heel informatief en leerzaam. 🙂
Schijf van vijf 4

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

  • Reply
    Debby
    9 augustus 2017 at 21:43

    Erg interessant artikel! Denk dat er weinig mensen zijn die op alle 5 de punten super scoren haha :). Probeer er zelf ook op te letten maar moet toch maar weer eens de nieuwe schijf erbij gaan nemen

  • Laat een berichtje achter