Persoonlijk

Nationale Week Zonder Vlees | Ik doe mee


Een week lang zonder een enkel stukje vlees. Ik heb dat nog nooit gedaan, maar daar gaat snel verandering in komen. 🙂 Hoe dat zo? Op social media las ik dat volgende week de eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees wordt gehouden. Dit is een initiatief van de vegetarische blogger Isabel Boerdam. Het is niet per se haar doel om heel Nederland definitief vegetarisch te laten worden, wel wil ze mensen bewust maken van de positieve effecten van het minder eten van vlees. En bovendien wil ze laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om wat vaker vlees of vis te laten staan.

,,Ik wil een daadkrachtig initiatief lanceren met impact, ik wil Nederland in beweging brengen. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd, een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland. Dat is mijn doel”, aldus Isabel.

Want er zijn nogal wat voordelen als je een week geen vlees eet. Zo bespaar je met een vleesloze week bijvoorbeeld 1476 liter water. Wat gelijk staat aan ongeveer zeven maanden doucheplezier. Ook bespaar je 1740 gram CO2 uitstoot, concreet gezegd 114 kilometer autorijden. Het maakt voor het milieu dus nogal wat uit en dan hebben we het nog niet eens over de dieren gehad. En tot slot je eigen gezondheid. Want veel (rood) vlees eten is niet goed voor je.

Waarom ik meedoe? Omdat het me een nuttige uitdaging lijkt. Ik ben namelijk erg gewend om elke dag vlees te eten. Ik ben niet iemand die mega grote gehaktballen draait, vooraan staat bij een barbecue, het liefste drie dikke saucijzen uit de pan snaait of dagelijks haar brood rijkelijk met vleeswaren belegd. Maar ik eet wel bijna elke dag een stukje vlees bij mijn avondeten. Althans, dat heb ik jarenlang gedaan. Omdat ik het lekker vind, maar ook uit gewoonte. En daarbij heb ik een man in huis die nogal op vlees gesteld is. Soms stelde ik Jelm weleens voor om eens een dagje een vega recept uit te proberen. Of probeerde ik hem in de supermarkt een vegetarische burger aan te smeren. Maar hij reageerde daar nooit bijster enthousiast op. En dus kocht ik vaak toch maar weer een rundertaraartje. Of een paar chipolataworstjes of wat kipfilet. Maar de laatste tijd is er sprake van een omslag. Het kwartje is gevallen. Af en toe vegetarisch eten vindt Jelm niet erg meer en ik heb inmiddels een aantal hele lekkere recepten bedacht waarin je het vlees echt niet mist.

Maar een hele week vega, dat hebben we nog nooit gedaan. Ik ben erg benieuwd hoe het ons gaat bevallen. En het prikkelt natuurlijk ook mijn creativiteit om nog meer vegetarische recepten te bedenken. In ga volgende week in ieder geval mijn vegetarische lasagne met pompoen weer eens eens maken. Wat ik verder ga koken moet ik nog even bekijken, maar ik heb al wel meerdere ideetjes. Mocht je toevallig nog goede tips voor me hebben wat betreft recepten, deel ze dan vooral in de comments. 🙂
Pompoenlasagne 6 II
Helemaal vegetarisch zullen we uiteindelijk denk ik niet worden, maar in de toekomst wat minder vlees eten moet wel gaan lukken. En dat is dus ook precies de opzet van deze actie. Want als iedereen wekelijks een dagje (of een paar dagen) geen vlees eet dan maakt dat bij elkaar al een wezenlijk verschil. 🙂

Ik ben erg benieuwd hoe het ons volgende week gaat bevallen! Natuurlijk ga ik erover bloggen.

Wil jij ook graag meedoen? Dat zou hartstikke leuk zijn! Schrijf je dan in via deze link en ontvang gratis het digitale magazine van de Nationale Week Zonder Vlees vol met inspiratie, informatie en recepten.
Nationale-week-zonder-vlees

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Paula
  8 maart 2018 at 11:25

  Succes met je vleesloze week. Zelf geef ik niet zo om vlees, maar sinds een tijdje eten zoon en kleinzoon mee en die zijn er wel erg van. Ik heb eigenlijk maar een keer vegetarische rookworst geprobeerd omdat iemand mij vertelde dat je geen verschil proefde. Ik vond het ontzettend tegenvallen, de smaak was nog niet eens zo gek, maar de structuur vond ik persoonlijk verschrikkelijk.

  • Reply
   Truusje
   8 maart 2018 at 20:04

   Ja, ik geloof best dat lang niet alle vleesvervangers even lekker zijn. Wat ik tot op heden geprobeerd heb viel me gelukkig alles mee. 🙂 Volgende week komt er een blogpost online over hoe het gegaan is met de vegetarische week.

  Laat een berichtje achter