Reizen met m’n honden, ik vind dat het allerleukste wat er is. Voor mij is op vakantie gaan met een hond ook heel vanzelfsprekend. Een kwestie van een leuke bestemming uitzoeken, kijken of het haalbaar is en dan gewoon gaan. Toch merk ik dat dit niet voor iedereen geldt. Ik krijg regelmatig berichtjes van mensen met vragen. Vaak komen er termen voorbij als ‘best een uitdaging’ en ‘spannend’. Wat mij betreft is er niks spannends aan en een uitdaging kan ik het ook niet noemen. Op vakantie gaan met je hond(en) is vooral heel erg leuk en ontzettend gezellig. Daarom deel ik vandaag al mijn tips rond dit onderwerp.
Op zoek naar een bestemming
Het begint natuurlijk allemaal met de vraag ‘waar willen we heen?’ Niet elke bestemming is even ideaal voor honden. Twee weken met je hond in het hoogseizoen liggen bakken op een Grieks strand is bijvoorbeeld geen aanrader. Gelukkig zijn er genoeg bestemmingen die wel heel geschikt zijn. Welk vakantieland mijn persoonlijke favoriet is voor een vakantie met honden? Daar hoef ik niet lang over na te denken; Frankrijk. ♥ Je kunt er allereerst heerlijk wandelen, maar ook zwemmen in zee of juist meren opzoeken. En natuurlijk slenteren door lieflijke dorpjes. Krijg ik direct een vakantiegevoel van! Wat ik extra leuk vind aan Frankrijk is dat Fransen heel relaxed zijn met honden. Ze mogen veel en Fransen reageren vaak heel spontaan op honden. Zo liepen wij eens langs een heel schattig winkeltje vol brocante. Ik vroeg aan Jelm of hij even buiten wilde wachten met de honden zodat ik een rondje door het winkeltje kon maken. Dat ben je als Nederlander nu eenmaal zo gewend, want laten we wel wezen, bij ons mag een hond de Blokker nog niet in. Dus zo’n winkeltje vol oude spullen leek me al helemaal geen strak plan. Maar voor ik het wist gebaarde de eigenaresse dat de honden ook zeker welkom waren en niet veel later liepen ze te snuffelen aan oude tapijtjes, kastjes en schilderijtjes. Ik hield mijn hart vast, maar de verkoopster in kwestie zat er zeer ontspannen bij. Leuk vind ik dat.
Maar er zijn natuurlijk nog veel meer landen die ontzettend leuk zijn om te bezoeken met je hond. Zo zijn wij vorig jaar naar Kroatië en Slovenië geweest. Heerlijke vakantie gehad. Vooral Slovenië vonden we echt een verrassing. De natuur is er fantastisch en het stikt er van de mooie meren, grotten, watervallen en kloven. Je kunt er heerlijk wandelen met je hond of lekker het water opzoeken. Wil je liever wat dichter bij huis blijven? Tijdens ons laatste tripje zijn we naar Duitsland geweest met onze honden, naar het Zwarte Woud. Wat een feestje was dat. Heel erg leuk en prima te doen qua afstand. Ook de Belgische Ardennen kan ik je van harte aanraden.
Op doorreis zijn we weleens door Oostenrijk en Zwitserland gekomen. Ook allebei prachtige landen die veel te bieden hebben en absoluut hond-proof zijn. Wil ik graag nog eens een keer naartoe met onze honden voor een langere vakantie. En wat dacht je van Slowakije, Tsjechië of Polen?
Onze volgende vakantie met honden gaat richting een hele andere hoek, namelijk naar Engeland. Hoe dat gaat bevallen weet ik natuurlijk nog niet, maar volgens mij gaat het mega leuk worden.
Naar Scandinavië ben ik nog nooit op vakantie geweest, maar volgens mij moet dat ook fantastisch zijn en zeker ook voor honden. Wat er verder nog op mijn lijstje staat? Jelm en ik zouden graag eens met onze honden gaan roadtrippen door Italië. Kortom, aan ideeën geen gebrek.
Een accommodatie kiezen
Hoe vind je leuke accommodaties waar honden toegestaan zijn? Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Sommige mensen lijkt dit een hels karwei, maar geloof mij; het is een eitje. Je kunt om te beginnen gewoon kijken op booking.com. Je kunt filteren op ‘huisdieren toegestaan’ en krijgt dan een hele rits aan opties. De website DogsIncluded is ook heel handig.
Wat je daarnaast kunt doen is een kijkje nemen op de site van Natuurhuisje. Ik vind dit een erg leuk concept! Natuurhuisje biedt accommodaties aan in verschillende landen en in allerlei verschillende omgevingen. In de bossen, aan zee, op het platteland, in de bergen… De keuze is reuze. Je kunt aangeven dat je één of meerdere huisdieren mee wilt nemen. Natuurlijk vallen er dan huisjes af, maar geloof mij; er blijven er ook genoeg over. Wij hebben een keertje een weekendje in een Natuurhuisje op de Veluwe gezeten en ook eens in de Belgische Ardennen. Was beide keren ontzettend leuk, dus echt een aanrader.
Een andere site waar ik sinds kort fan van ben is HomeAway. Ook hier is de keuze weer reuze en kun je aangeven dat je je hond mee wilt nemen. Natuurhuisje focust echt op huisjes in de natuur, bij HomeAway daarentegen kun je van alles tegenkomen. Toen wij naar het Zwarte Woud op vakantie gingen boekten wij een afgelegen, knus huisje via HomeAway. Omdat het zo goed beviel heb ik voor onze vakantie naar Engeland wederom een accommodatie geboekt via deze handige site. Het is een hele schattige cottage geworden.
Wat ik verder altijd doe is social media in de gaten houden. Soms kom ik via Instagram fantastische accommodaties tegen. Ik sla die dan altijd meteen even op en stuur er gelijk een berichtje naartoe met de vraag of honden welkom zijn. Zo kwam ik via Instagram prachtige gîtes in de Ardèche (Frankrijk) tegen via een blogger die ik volg. Ik stuurde gelijk een berichtje naar de eigenaresse van de gîtes met de vraag of honden welkom zijn. Dat bleek het geval te zijn, dus hup, direct geboekt.
Mocht je van kamperen houden, dan zit je sowieso goed. Want op bijna elke camping zijn honden welkom. Slechts één keer hebben wij meegemaakt dat honden niet toegestaan waren op een camping. Dat was in Duitsland. Hele maffe camping was dat ook, dus we vonden het stiekem helemaal niet erg dat we daar niet een nachtje mochten staan. Waar je wel even op moet letten is hoeveel honden er toegestaan zijn, dit geldt vooral als je een huisje op een camping wilt huren. Bij sommige campings mag er maar één hond per vakantiehuisje en soms zelfs geen een. Is lang niet altijd zo, maar houd het wel even in de gaten. Als je met een tent, caravan of camper komt kun je in bijna alle gevallen gerust meerdere honden meenemen.
Met de camper op pad
Wat je ook altijd nog kunt overwegen is een vakantie met een camper. Echt ideaal voor honden! Het moet natuurlijk wel bij je passen, maar ik zweer het je, het is ontzettend leuk. Wij hebben nu twee keer een camper gehuurd bij een bedrijf dat geen bezwaar had tegen honden en hebben het geweldig gehad. Je bent echt vogelvrij. We hadden wat kleden en een hondenmand meegenomen, dus Hermie en Moos lagen er onderweg heerlijk comfortabel bij. Ze voelden zich direct thuis in de camper en het was zó leuk. Kan het iedereen aanraden. 🙂
De reis zelf
Als wij op autovakantie gaan met onze honden is onze stelregel altijd heel simpel. We stoppen wanneer we ze normaal gesproken zouden uitlaten als we thuis zouden zijn. De ochtendwandeling doen we voor vertrek, daarna stoppen we tussen de middag en ‘s middags. Soms lopen we wat door het gras bij een benzinestation, soms gaan we iets verder bij de snelweg vandaan en zoeken we een stukje natuur op. Niet alleen voor je hond heel fijn, maar ook voor jezelf! Met eten geven doen we het net zo. Wanneer Hermie en Moos thuis eten, eten ze onderweg ook. Onze honden zijn daar gelukkig heel makkelijk in en eten werkelijk overal. Op straat, op een parkeerterrein, in een restaurant, in een vakantiehuisje, in een camper…. Het maakt ze niks uit, hun eten smaakt ze overal.
Overnachten onderweg
Ik vind autovakanties heel leuk, maar langer dan een uurtje of zeven per dag hoef ik niet in mijn auto te zitten. En mijn honden wil ik dat al helemaal niet aandoen. Hebben we een bestemming gekozen met een langere reistijd? Dan kiezen we er altijd voor om onderweg ergens te overnachten. Ook met honden hoeft dit zeker geen probleem te zijn. Wij zijn op reis richting Frankrijk in de grappigste hotelletjes terechtgekomen. Ook hebben we een keer in Zwitserland overnacht in een heel knus hotel.
Hoe we dat aanpakken? Tijdens onze vakanties naar Frankrijk heb ik altijd voor de aanpak ‘bonnefooi’ gekozen. De eindbestemming boek ik vooraf wel, maar voor onderweg regel ik niks. We zien wel waar we uitkomen en als we aan het einde van de dag geen zin meer hebben om verder te rijden stoppen we meteen. Ter plekke zoeken we dan op onze mobiele telefoons naar een hotel. Wij vinden dat heel chill omdat je er dan niet tegenaan hoeft te jakkeren om precies in dat ene plaatsje uit te komen. Als we een hotel gevonden hebben bel ik wel altijd even op en informeer ik in mijn beste Frans of we twee hondjes mee mogen nemen. Het is tot op heden altijd goed gegaan. Nu moet ik er wel bij zeggen dat wij vrijwel altijd buiten het hoogseizoen reizen, dat scheelt. In Zwitserland ging het ook prima op deze manier. Vind je de ‘bonnefooi’ wat al te spannend? Dan kun je natuurlijk ook prima vooraf vanuit huis een hotel voor onderweg boeken. Via booking.com is dat zo gepiept. Zoek op huisdieren toegestaan en het komt altijd goed.
Op vliegvakantie met je hond
Ben je niet zo van de autovakanties? Je kunt ook in het vliegtuig stappen met je hond. Veel mensen weten niet precies hoe dat werkt en denken al gauw aan honden in kennels in het ruim. Dat klopt, grotere honden moeten inderdaad in kennels richting het ruim. Lijkt mij alles behalve ontspannen voor een hond en voor een simpele vakantie zou ik m’n hond dit niet aan willen doen. Maar kleine hondjes, die mogen in een speciale reistas gewoon mee de cabine in. Ze mogen op de grond voor je stoel staan. Ik wilde dit graag eens uitproberen en dus zijn we een keertje met Hermie in het voorjaar naar het Italiaanse eiland Sardinië gevolgen. Was heel erg leuk en de vlucht verliep goed. Hele lange vluchten zou ik niet aanraden, want het lijkt mij voor een hond niet aangenaam om een eeuwigheid in een reistas te bivakkeren. Maar ga je een kort vluchtje doen? Dan is het het overwegen waard. Meer weten over vliegen met je hond? In deze en deze blogpost kun je er alles over lezen. Moos is net iets te groot en te zwaar voor de reistas, dus zit vliegen met honden zit er voor ons niet meer in. Wat mij betreft helemaal niet erg, want eigenlijk heb ik zelf een beetje een hekel aan vliegen, luchthavens en alle rompslomp die erbij komt kijken.
Waar je verder nog om moet denken
Het is altijd slim om vooraf even te checken of het land waar je heen gaat nog speciale eisen stelt. Meestal is er niks bijzonders aan de hand, maar soms moet je even naar de dierenarts voor het één of ander. Zo moeten wij voor onze vakantie naar Engeland onze honden verplicht door een dierenarts laten behandelen tegen lintwormen. Een rabiësinenting is sowieso eigenlijk altijd verplicht en gelukkig ook maar. In sommige landen kan het handig zijn om een muilkorfje mee te nemen omdat dat soms verplicht is in het openbaar vervoer. Maar ik moet er eerlijk bij zeggen dat wij geen muilkorfjes hebben, dat is niet zo ons ding. Wij gaan dan liever lopen, voor de honden ook wel zo leuk. Of bestel een Uber, dat is ook ideaal. Dat hebben we in Kroatië gedaan en onze honden mochten gewoon mee. 🙂
Wat je verder niet mag vergeten zijn drinkflessen. Wij hebben inmiddels standaard drie drinkflessen met water in onze rugtas zitten en drinkbakjes natuurlijk. We hebben één keertje wat te weinig water meegenomen tijdens een pittige tocht door de bergen, die per ongeluk ook nog langer uitviel dan gedacht. Godzijdank konden we onderweg onze fles bijvullen in een rivier, maar dat was echt eens en nooit weer. Was nogal een stressige bedoening, dus ik kan het niet vaak genoeg zeggen; veel waterflessen meenemen is een must!
Iets voor jou?
Je hond meenemen op vakantie is fantastisch, maar je moet wel bereid zijn om rekening met je viervoeter te houden. Sommige activiteiten kun je niet doen, sommige bestemmingen zijn te warm of soms is de reistijd te lang. Wij vinden het helemaal niet erg om ons programma aan te passen op Hermie en Moos. Als wij een hele warme dag treffen gaan we graag aan het einde van de dag langere wandelingen maken. Een stuk minder warm en ook nog heel erg mooi met de ondergaande zon. Of we gaan juist ‘s ochtends op pad. Op het heetst van de dag proberen we dan om bij het water te zijn of lekker in de auto rond te toeren met de airco aan. Als je het niet erg vindt om je programma aan te passen op je hond kan ik je zeker aanraden om eens op reis te gaan met je trouwe maatje.
Maar wat je ook niet mag vergeten is de hond in kwestie zelf. Als je een hond hebt met een slechte conditie en je wilt graag lange wandelingen maken door de bergen, dan moet je je afvragen of je je dier daar een plezier mee doet. En als je hond bijvoorbeeld last heeft van wagenziekte is een autovakantie geen geweldig goed idee. Een piepjonge pup meenemen zou ik zelf ook niet snel doen. Want vakantie vieren met honden is gewoon het leukste als je hond er ook echt iets aan heeft. Ik vind dat heel belangrijk en kan er erg van genieten als ik mijn honden vrolijk zie rondscharrelen. Hermie en Moos zijn goed getraind en we lopen veel met ze. Wij vinden dat heerlijk om te doen én het is erg prettig om een hond met conditie te hebben als je ‘m mee wilt nemen op vakantie. Onze honden hebben energie voor tien en geen wandeling of activiteit is hen te veel. Wel nemen we altijd hun eigen mandjes mee en vaak ook hun benches. Genoeg uitrusten tussendoor mag je zeker niet vergeten, want vakantie vieren kan best intensief zijn voor een hond.
Tot zover al mijn tips op het gebied van reizen met honden. Ik kan ondertussen echt niet wachten tot onze volgende vakantie met Hermie en Moos. Het leukste vind ik altijd hun vrolijkheid. Waar ze ook komen, als wij er ook zijn is het goed. Ook al weten ze niet wat er komen gaat, ze zijn altijd enthousiast en vol vertrouwen. En als we in de bossen zijn of er is water in de buurt, dan is het al helemaal feest. Word ik elke keer weer blij van. ♥
Heb jij ook een hond? Hoe doe jij dat met vakanties?
No Comments