Ik kreeg een tijdje geleden een mailtje van de cadeau-webshop www.radbag.nl of ik een Sinterklaasrecept wilde aanleveren voor hun blog. Dat leek me zeker leuk en dus stemde ik in. Ik besloot cupcakes te bakken met een vleugje pepernoot en sinaasappel. Super lekker en perfect om te serveren tijdens Sinterklaasavond. Van Radbag kreeg ik een mooie gepersonaliseerde snijplank toegestuurd om mijn gebakken creaties op te presenteren. Heel erg leuk! Wil je ook zo’n snijplank? Kijk dan hier even.
Het recept voor deze cupcakes is geplaatst op de blog van Radbag, maar ik mocht het ook op mijn eigen blog delen. 🙂 Dus bij dezen het recept voor feestelijke Sinterklaascupcakes met pepernoten en sinaasappel. 🙂
* Ik kreeg betaald voor het bedenken en fotografen van dit recept. De snijplank heb ik gekregen.
Ingrediënten:
125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
125 gram kristalsuiker
125 zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk
2 eieren
1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
75 gram pepernoten
2 sinaasappels
een snufje zout
voor de botercrème:
150 gram roomboter (op kamertemperatuur!)
150 gram poedersuiker
1 theelepel vanille essence
2 eetlepels warm water
Wat moet je doen:
Cupcakes bakken
1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Mix de boter en de suiker samen luchtig.
3. Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix ze erdoor.
4. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel, de koek- en speculaaskruiden en een snufje zout toe. Mix dit er rustig doorheen. Voeg ook de eetlepels melk toe en mix dit nog even mee.
5. Was één sinaasappel onder de kraan en droog hem daarna goed af. Rasp de schil en mix dit door het beslag.
6. Stop de pepernoten in een plastic zakje en wikkel ze in een theedoek. Sla er een paar keer met een deegroller op, tot de pepernoten veranderd zijn in grove kruimels. Je kunt ze eventueel ook met je handen verkruimelen.
7. Spatel de pepernootkruimels door het beslag.
8. Pak er een cupcake-bakvorm bij en plaats er twaalf papieren cupcakvormpjes in. Vul de cupcakevormpjes voor 2/3 met beslag.
9. Plaats de cupcakes in de oven en bak ze in ongeveer 25 minuutjes gaar. Check met een satéprikker of de cakejes daadwerkelijk gaar zijn.
10. Laat ze daarna goed afkoelen. Als ze ietsje te bol zijn geworden kun je er eventueel een snijplankje op leggen, dan worden ze zo weer netjes plat.
Botercrème maken
11. Maak ondertussen de botercrème. Mix hiervoor de boter luchtig. Voeg daarna beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix dit rustig door.
12. Voeg tenslotte een theelepel vanille-essence en twee eetlepels warm water toe. Mix dit tot een luchtig en zacht geheel.
13. Schep de botercrème in een spuitzak en spuit bescheiden toefjes op de afgekoelde cupcakes.
14. Snijd de overgebleven sinaasappel in partjes. Garneer elke cupcake met een partje sinaasappel en een pepernoot.
Binnenkort zal ik nog wat meer Sinterklaasrecepten delen, want het schiet alweer hard op. Het is alweer bijna zover!
Wat denk jij van deze cupcakes? En eet jij graag tijdens Sinterklaas?
No Comments