Ik was eigenlijk niet van plan om dit jaar een soeprecept te delen voor de feestdagen. Maar ik had onlangs nog wel een heel lekker soepje gemaakt en ik had het recept al uitgewerkt. Op Pinterest kwam ik toevalllig een leuk styling-idee tegen en toen kreeg ik toch wel heel erg veel zin om een lekker soepreceptje te delen.
Wat voor soep? Een romige wortelsoep met paprika, sinaasappel en veel kokosmelk. Heerlijk zacht en vol van smaak. Ik ben dol op deze soep. Om het geheel wat feestelijker te maken garneerde ik de soep met gegrilde broodjes in de vorm van een ster. Beetje knoflookolie en zeezout erover en klaar ben je. Verder maakte ik de wortelsoep af met een beetje krokante serranoham. Wil je liever een vegetarische soep? Zonder de ham is de soep nog steeds overheerlijk. 🙂
Ingrediënten
voor vier kommen soep
1 bos bospeen (ongeveer 550 gram)
1 rode punt paprika
400 ml kokosmelk
2 perssinaasappels
1 ui
2 teentjes knoflook
500 ml water
1 groentebouillontablet
verder nodig
een half casinobrood
een scheut knoflookolie
zeezout
4 plakken serranoham
Wat moet je doen:
- Was de wortels en snijd ze in stukjes. Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in stukjes. Snipper de ui. Pers de sinaasappels uit.
- Zet een ruime (soep)pan op het vuur en verhit er een scheut (olijf)olie in. Fruit de ui een paar minuutjes aan.
- Pers de knoflook uit en voeg dit toe samen met de paprika. Bak een minuutje mee.
- Gooi dan de wortel erbij en schep goed om.
- Giet vervolgens het water, de kokosmelk en het sinaasappelsap in de pan. Gooi het bouillonblokje erbij en breng aan de kook.
- Laat de soep twintig minuutjes zachtjes koken met de deksel op de pan.
- Ga in de tussentijd verder met het maken van de brood-sterren. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet de grillstand aan. Zet een bakplaat klaar met een vel bakpapier erop.
- Steek sterren uit de witte boterhammen met behulp van een stervormige koekjessteker. Leg de sterren op de bakplaat.
- Giet een scheut knoflookolie in kommetje en pak er een bakkwastje bij. Smeer alle sterren in met wat olie. Gooi er wat zeezout overheen.
- Schuif de bakplaat vervolgens voor een paar minuten de oven in zodat de brood-sterren goudbruin en knapperig worden. Houd het goed in de gaten, want het gaat snel!
- Laat de sterren eventjes afkoelen en rijg ze daarna aan een prikker.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en scheur de serranoham in stukken. Gooi de ham in de pan en bak deze gedurende een minuut of vijf krokant.
- Laat de stukjes ham daarna uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Pureer de soep glad met een staafmixer.
- Garneer de soep met de krokante serranoham en de prikker met de brood-sterren.
Echt, mocht je nog geen voorgerecht hebben voor je kerstdiner, maak dan deze wortelsoep. Hij is zo lekker! Ook buiten de feestdagen is deze soep natuurlijk heel ideaal. Heerlijk op een koude dag zoals vandaag. 🙂
Wat denk jij van dit recept?
4 Comments
Margot
19 december 2018 at 18:48Ga hem maken voor 1ste kerstdag. Ben benieuwd. Ziet er zo ook erg leuk uit om te serveren. Hoog glas is idd leuk. En anders wordt het toch een soepkom(metje).
Truusje
21 december 2018 at 14:27Wat leuk dat je deze soep gaat maken met kerst! Ben benieuwd wat je ervan vindt. 😉
Margot
25 december 2018 at 17:21We hebven de aftrap gehad met het familie diner. De wortelsoep is heerlijk. Viel zeer goed in de smaak. Bedankt voor het recept, ga het zeker nog eens maken. Fijne kerstdagen.
Truusje
26 december 2018 at 10:41Wat leuk om te lezen! Jij ook hele fijne dagen. 🙂