Wat ik het allerleukste vind aan het maken van feestelijke recepten? Stiekem is dat de styling. Vind ik echt zó leuk om te doen. Vooral met kerst kun je zo heerlijk losgaan. Lichtjes, kerstballetjes, nepsneeuw, feestelijke prikkertjes… Ik haal graag alles uit de kast.
Tot mijn eigen verbazing klauwde ik zelfs dingen van de straat, geen grap. Iemand een paar straten verderop had z’n heg gesnoeid en sindsdien lagen er van die beeldige dennentakken aan de weg. Inclusief een soort dennenappeltjes erin. De rest van de buurt zag het als snoeiafval -was het dus ook-, maar mijn foodfotografie-oog zag het al helemaal voor zich als perfecte achtergronddecoratie voor een receptfoto in kerstsfeer. En dus plukte ik een aantal takken van de grond en sleepte ze mee naar huis.
,,Je weet wel dat hier waarschijnlijk tien katten en honden in gepist hebben en wellicht ook gescheten?”, merkte Jelm fijntjes op. Zeker, zeker, had ik ook al aan gedacht. Maar alles voor die perfecte foto hè? En scheelde me weer een ritje naar de Intratuin.
Cranberry cupcakes
Maar genoeg over de styling, het gaat uiteindelijk natuurlijk om het recept. Ik maakte heerlijke cupcakes met verse cranberries erin. Tijdens het bakken ploppen de cranberries open en mengen ze zich perfect met de fluweelzachte cake. Zó lekker.
De feestelijke prikkertjes en gouden cupcakevormpjes kocht ik gewoon bij de Albert Heijn. Ik zag ze liggen en wist niet hoe snel ik ze in mijn mandje moest mikken. Te leuk toch? De meest simpele baksels en toetjes kun je met zo’n gezellig prikkertje direct omturnen tot een mega feestelijke recept. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen. 🙂
Ingrediënten
voor 15 cranberry cupcakes
175 gram bloem
150 gram suiker
1 theelepel bakpoeder
125 ml zonnebloemolie
100 gram yoghurt
2 eieren
1 sinaasappel (rasp)
180 gram cranberries (plus 1 eetlepel bloem en 1 eetlepel suiker)
een snufje zout
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een cupcakebakvorm klaar en doe er papieren cupcakevormpjes in.
- Pak een kom en roer de bloem, de suiker, het bakpoeder en een snufje zout door elkaar. Zet even apart.
- Meng daarna de ‘natte’ ingrediënten door elkaar. Mix de zonnebloemolie, de yoghurt en de eieren tot een luchtig en egaal geheel.
- Mix vervolgens beetje bij beetje het bloemmengsel erdoorheen.
- Was de sinaasappel onder de kraag en droog ‘m goed af. Rasp de schil en mix dit door het beslag.
- Was de cranberries onder de kraan en dep ze goed droog. Gooi de lepel bloem en de lepel suiker erbij en schep dit voorzichtig door de cranberries. Door de bloem zullen de cranberries minder snel wegzakken in het beslag en wat extra suiker is ook wel lekker aangezien cranberries vrij zuur zijn.
- Gooi de cranberries bij het beslag en spatel ze er voorzichtig doorheen.
- Verdeel het beslag over de vormpjes. Vul ze net niet tot de rand, want ze zullen nog rijzen.
- Bak de cranberry cupcakes gedurende 25 minuutjes goudbruin en gaar. Check met een prikker of de cupcakes inderdaad gaar zijn. Als de prikker schoon uit een cakeje komt zijn ze gaar.
Extra lekker met topping
Deze cupcakes zijn al heel erg lekker van zichzelf, maar persoonlijk vind ik ze nóg ietsje lekkerder met een topping. Ik houd nu eenmaal van toppings. Jij ook? In dat geval heb ik nog een handig receptje voor je.
Mix 150 gram roomkaas, 75 gram roomboter (op kamertemperatuur), 115 gram poedersuiker en kneepje citroensap tot een egaal mengsel. Doe in een spuitzak en laat nog eventjes opstijven in de koelkast. Top hier de cranberry cupcakes mee af. Hemels!
Wat denk jij van deze cranberry cupcakes? Ga je ze maken? Mocht je dat gaan doen, laat het me dan zeker even weten. Vind ik mega leuk!
Ps. Wil je dit recept extra goed kunnen onthouden, pin ‘m dan vooral. ♥
2 Comments
Audrey
16 december 2019 at 09:32Haha, heerlijk dat decoratieverhaal! Je foto’s zijn weer zo prachtig! Volgens mij zeg ik dat wel heel vaak, maar dat vind ik gewoon, haha!
Truusje
16 december 2019 at 09:37Dankjewel voor je lieve comment! Ik doe heel erg mijn best op mijn foto’s, dus ik vind het super leuk om te horen als het mensen opvalt. 🙂