Ik zit altijd vol ideeën en dat stopt nooit. Waar ik inspiratie opdoe? Waar niet kun je beter vragen. Via magazines, reclames, etalages, Instagram, horeca: overal zie ik leuke dingen. Dat sla ik allemaal op en meestal maak ik daar mijn eigen versie van. Zoals bij dit recept voor appel-kaneelcupcakes met een romige kaneeltopping. Ik zag iemand op Instagram zoiets maken en dat vond ik meteen zo’n goed idee dat ik ook zulke cupcakes heb gebakken. Wel naar mijn eigen recept, maar het idee komt van Instagram.
Appel-kaneelcupcakes
En lekker dat ze werden! De herfst is wat mij betreft het uitgelezen seizoen om lekker aan de bak te gaan. En bakken met appel en kaneel, dat is gewoon altijd een uitermate goed plan. Ik maakte er trouwens ook nog een karamalsaus bij om het helemaal af te maken. Zoet, ongezond, allemaal waar, maar bovenal onwijs lekker.
Wil je deze heerlijke appel-kaneelcupcakes ook maken? Hierbij mijn recept.
Ingrediënten
voor twaalf appel-kaneelcupcakes
170 gram roomboter (op kamertemperatuur)
170 gram kristalsuiker
170 zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk
3 eieren
1 theelepel kaneel
1 appel
een snufje zout
voor de frosting:
200 gram roomkaas
115 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
1 theelepel kaneel
125 gram poedersuiker
voor de karamelsaus:
100 gram suiker
3 eetlepels water
100 ml slagroom
50 gram roomboter
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een cupcake-bakvorm klaar en vul deze met papieren vormpjes. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Zet even aan kant voor later gebruik.
- Mix de boter en de suiker tot een luchtig geheel.
- Mix vervolgens één voor één de eieren erdoor.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel, een snufje zout en de kaneel toe en mix tot een egaal beslag. Voeg ook de melk toe en mix nog even kort door.
- Spatel vervolgens de stukjes appel door het beslag.
- Verdeel het beslag over de vormpjes. Vul de vormpjes net niet helemaal tot de rand, want de cupcakes zullen tijdens het bakken gaan rijzen.
- Bak de appel-kaneelcupcakes gedurende 20 à 25 goudbruin en gaar.
- Laat ze daarna afkoelen. Druk ze eventueel een beetje platter door er kort een snijplankje tegenaan te drukken.
- Maak ondertussen de frosting. Mix de roomkaas, de roomboter en de kaneel tot een egaal mengsel. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix tot een egaal geheel.
- Schep de frosting in een spuitzak met een kartelmondje en laat eventueel nog een beetje opstijven in de koelkast.
- Ga nu verder met het maken van de karamelsaus. Doe de suiker in een steelpannetje samen met het water. Zet het vuur aan en laat het mengsel langzaam vloeibaar worden en bubbelen.
- Verwarm ondertussen in een ander pannetje de slagroom of zet het even in de magnetron.
- Het is van belang dat je niet gaat roeren in de pan met het suikermengsel, hoe verleidelijk ook. Als het suikermengsel na een minuutje of vijf een lichtbruin begint te kleuren zet je het vuur heel laag.
- Roer de warme slagroom erdoorheen. Dit gaat heel erg bruisen. Blijf voorzichtig doorroeren.
- Haal de pan van het vuur en laat een klein beetje afkoelen. Roer vervolgens de roomboter erdoorheen.
- Garneer de volledige afgekoelde cupcakes met de romige kaneelfrosting. Maak de cupcakes af met wat karamelsaus.
Ik zei het al, gezond zijn deze appel-kaneelcupcakes niet. Maar wel echt ontzettend heerlijk!
Als je geen zin hebt om zelf karamelsaus te maken kun je natuurlijk ook karamelsaus in de supermarkt kopen. Maar ik zeg het je, het is niet veel werk om het zelf te maken. De zelfgemaakte karamelsaus kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Wel kan het zijn dat ‘ie wat hard wordt, even opwarmen is dan de truc.
Wat denk jij van deze appel-kaneelcupcakes? Ga je ze ook eens maken deze herfst?
Ps. Wil je dit recept goed bewaren voor later? Pin deze appel-kaneelcupcakes dan vooral op Pinterest.
6 Comments
Audrey
20 oktober 2021 at 10:36Karamel maakt altijd alles beter vind ik! Ze zien er weer fantastisch uit.
Truusje
20 oktober 2021 at 17:52Thanks!
wendy
29 januari 2022 at 13:26Hallo,
Een vraagje hoelang kan je de cupcakes bewaren zonder de frosting? Buiten de koelkast bewaren of in de koelkast?
Groetjes Wendy
Truusje
31 januari 2022 at 20:31Hoi Wendy,
De cupcakes kun je zonder de frosting prima een paar dagen bewaren in een luchtdichte trommel. Hoeft niet per se in de koelkast. Heb je de frosting er eenmaal opgespoten, dan kun je de cupcakes het beste wel in de koelkast bewaren Laat ze dan een half uur voor het serveren even op kamertemperatuur komen, anders is de frosting een beetje hard.
wendy
29 januari 2022 at 13:29Hallo,
Nog een vraagje welke ovenstand heb je gebruikt? Boven en onderwarmte? Ik gebruik meestal boven en onderwarmte.
Groetjes wendy
Truusje
31 januari 2022 at 20:32Ja, boven- en onderwarmte inderdaad.