Koken

BUDGETKOKEN # 8 Penne met kip en tuinerwtjes


Het is weer donderdag en dat betekent dat ik weer richting de supermarkt fietste met maar één doel; zo goedkoop mogelijk boodschappen doen. En eigenlijk met nog een doel: graag nog een beetje gezonde boodschappen ook. Ik besloot dit keer voor pasta te gaan. Heel goedkoop zou je denken, maar ik koos voor een volkoren variant waardoor de pasta toch weer iets minder cheap uitpakte. Gelukkig was de kaas in de bonus bij de Albert Heijn en dus kon ik een klein zakje geraspte Parmezaan voor de helft van het geld inslaan. Ik wilde eigenlijk een verse tomatensaus maken, maar dat liet het budget niet toe. Sterker nog, zelfs tomatenpassata (€0,46) ging niet, dus moest ik een nog goedkopere oplossing verzinnen. Ja ja, soms komt het erop aan bij deze challenge! Ik zag dat het goedkoopste blik gepelde tomaten €0,39 kostte en dat kon nog net. Ook daar kun je prima een tomatensaus van maken heb ik ontdekt. Benieuwd naar het recept? Lees dan verder.
Ingredienten

Boodschappen

1 zak volkoren penne van 500 gram (Albert Heijn) – €0,95
1 zakje geraspte Parmezaanse kaas van 40 gram (Albert Heijn) – €0,64
1 zak tuinerwtjes van 450 gram uit de diepvries (Albert Heijn) – €0,62
1 blik gepelde tomaten van 400 gram (Albert Heijn) – €0,39
1 kipfilet (Albert Heijn) – €1,34
1 ui (groenteboer) – €0,05

Ik ben precies onder de vier euro gebleven, al scheelde het niet veel. Uit mijn keukenkastje viste ik onder andere een bouillonblokje, wat knoflook en wat kruiden. Genoeg ingrediënten voor een eenvoudige maaltijd.

Ingrediënten

voor twee personen 

200 gram volkoren penne
1 groentebouillonblokje
1 blik gepelde tomaten van 400 gram
2 tenen knoflook
1 ui
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1 drupje honing of eventueel een theelepeltje suiker
peper en zout
450 gram (diepvries) tuinerwtjes
1 kipfilet
1 zakje geraspte Parmezaanse kaas van 40 gram
wat cajun kruiden naar smaak
wat olijfolie
Penne met kip 1

Wat moet je doen:

  1. Zet een ruime pan met water op het vuur. Gooi het bouillonblokje erbij en breng aan de kook.
  2. Voeg de penne toe en kook deze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Mijn volkoren penne had zo’n negen minuutjes nodig.
  3. Snipper de ui. Zet een steelpannetje op het vuur en verhit daar een scheutje olijfolie in. Bak de ui glazig.
  4. Pers de teentjes knoflook uit en voeg ze toe aan het pannetje. Gooi vervolgens de gepelde tomaten erbij. Breng op smaak met peper, zout en een kneepje honing of een klein schepje suiker. Roer eventjes goed om en laat vervolgens pruttelen.
  5. Snijd de kip in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie en een wokpan en gooi de kip erbij. Breng op smaak met wat cajun kruiden. Bak de kip rondom bruin.
  6. Gooi vervolgens de bevroren erwtjes erbij. Zet het vuur wat lager en verhit het geheel zo’n tien minuten. Schep de boel regelmatig even om.
  7. Gooi de Italiaanse kruiden bij het tomatenmengsel in het steelpannetje. Roer nog even goed door en zet vervolgens het vuur uit. Pureer de saus glad met een staafmixer.
  8. Giet de penne af en gooi de saus, de erwtjes en de kip erbij. Schep goed om. Serveer met de pasta met wat kaas erover.

Penne met kip 2Penne met kip 3
Voor vier euro eindig je met een pan vol vezelrijke pasta, groente en ook nog wat kip. Ik moet wel zeggen dat de hoeveelheid vlees niet overliep. Nu is dat helemaal niet zo erg, want zoals ik eerder al schreef mogen Jelm en ik best wat minderen met vlees eten. Er was vandaag geen budget voor twee kipfilets, dus werd het er één. Ik rommelde net zo lang in het schap tot ik het kleinste en lichtste stukje kip gevonden had. Meestal valt het in zulke gerechten niet zo op hoeveel vlees er nou precies in zit, dus ik hoopte dat Jelm niet in de gaten zou hebben dat we samen een minuscuul stukje kip aten. Helaas had hij dat wel, maar ik ontweek zijn vraag vakkundig zoals het een ervaren oplichtster betaamt. Ik verzwijg wel vaker wat over het eten namelijk, dat is het beste wat je kunt doen met pietluttige eters, geloof mij maar. 😉 Hoe dan ook, als je niet zoveel waarde hecht aan het budgetgedeelte dan kun je eventueel iets meer (scharrel)kip toevoegen. Een beetje extra groente had ik ook wel lekker gevonden, maar dat redde ik helaas niet meer met mijn krappe budget. Rode paprika en wat champignons zouden goed bij deze pasta passen denk ik. Over de tomatensaus waren Jelm en ik positief verrast. Smaakt goed, is super simpel om te maken én is dus ontzettend goedkoop. Ga jij deze makkelijke pasta ook eens op tafel zetten?

Ps. Wil je meer budgetrecepten lezen? Lees dan hier deel 1, 2, 3456 en 7 terug.

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter