Een week lang je stukje vlees laten staan. Voor de een ondenkbaar, voor de ander al jaren een gewoonte. Of het moeilijk is? Deze week leent zich er perfect voor om dat te ontdekken want vandaag is de Nationale Week Zonder Vlees weer van start gegaan.
Vorig jaar was de eerste editie en vanwege het grote succes kon een vervolg niet uitblijven. De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van foodblogger Isabel Boerdam. Ze vindt dat elke dag standaard een stukje vlees in de pan mikken niet meer van deze tijd is. Wat haar betreft wordt een flexitarisch eetpatroon de nieuwe standaard in Nederland.
Ikzelf heb jarenlang uit gewoonte elke dag vlees gegeten, maar ik moet zeggen dat ik het wel met Isabel eens ben. Elke dag vlees eten is niet nodig en als je eens wat vaker een stukje vlees laat staan kun je nogal wat teweeg brengen. Wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, bespaar je: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees.
Vorig jaar heb ik meegedaan aan de eerste editie en ik vond het heel inspirerend. Ik werd uitgedaagd om nieuwe vegetarische recepten te bedenken en uit te proberen en ook heb ik een aantal vleesvervangers geprobeerd. Meedoen aan de Week Zonder Vlees heeft mijn gewoontes echt veranderd. Wij eten nu vaker vegetarisch dan we deden en ik vind het sindsdien echt een leuke uitdaging om lekkere vegetarische recepten te bedenken.
Benieuwd naar mijn favorieten? Vandaag deel ik ze.
Wraps met zoete aardappel en kidneybonen
Ik begin meteen maar meteen goed en trap af met mijn favoriete vega-recept ooit. Wraps gevuld met een heerlijk kruidig mengsel van zoete aardappel, paprika, tomaat, ui en kidneybonen. Lekker laagje kaas eroverheen, wat crème fraîche erbij en het ultieme genieten kan beginnen. Zó lekker! Vlees zul je gegarandeerd niet missen. Je vindt het recept hier.
Ravioli met geroosterde tomaten-paprikasaus en champignons
Pasta leent zich uitstekend voor vegetarische recepten. Deze maaltijd wordt extra lekker door de zelfgemaakte saus van geroosterde tomaten en paprika’s. Niet moeilijk om te maken, wel heel erg smakelijk. Het recept vind je hier.
Gegrilde groente met tomatenrijst
Het vega-recept dat bij ons thuis het vaakst op tafel staat? Dat is dit recept met gegrilde groente en tomatenrijst. Zo vol van smaak en boordevol vezels. Lekker én heel gezond dus. Jelm houdt erg van vlees, maar bij dit recept mist zelfs hij het totaal niet. Een aanrader! Het recept vind je hier.
Pompoenlasagne met geitenkaas en spinazie
Een lekker lasagne-recept mag natuurlijk niet ontbreken. Lasagne is een ideaal gerecht om lekker veel groente (en kaas!) in te proppen. Vlees hoef je daardoor echt niet te missen. Deze lasagne is gevuld met pompoenpuree, spinazie en geitenkaas. Een heerlijke combinatie. Het kost eventjes wat tijd om te maken, maar het is de moeite zeker waard. Het recept vind je hier.
Spruitjesstamppot met mosterd, champignons en kaas
Het allernieuwste vega-recept van de blog is dit heerlijke stamppotje van spruitjes met mosterd en kaas. Afgetopt met gebakken uitjes en champignons. Super lekker en past goed bij het koude weer van nu. Ik zou zeggen, maken deze week! Het recept vind je hier.
Ikzelf ben al bezig geweest met verzinnen wat we deze week gaan eten. Vanavond staat er rode kool op het menu met ‘worstjes’ van de vegetarische slager. Deze worstjes hebben we vorig jaar tijdens de Week Zonder Vlees ontdekt en we zijn nu nog steeds fan. 🙂
Morgen ga ik voor de gegrilde groente met tomatenrijst en donderdag wil ik de wraps met zoete aardappel in de oven schuiven. Mijn vader en zusje komen dan eten en ik weet zeker dat ze er blij van gaan worden. Macaroni met groente eten we bijna altijd zonder vlees, dus ook dat ga ik deze week weer een keertje maken denk ik. En onlangs heb ik een heel erg lekker recept voor chili sin carne bedacht, dus ook dat ga ik deze week denk ik weer maken. Zal het recept snel delen op de blog.
Doe jij ook mee aan de Week Zonder Vlees?
6 Comments
Sanne
11 maart 2019 at 20:19Lekkere receptjes! Ik doe ook mee met de week, voor het eerst. Heb ook al een lekker weekmenuutje in elkaar gezet, zet ‘m morgen op m’n blog. Heb je recept van het spruitjesstamppotje opgeslagen en die pompoenlasagne lijkt me ook super lekker.
Truusje
12 maart 2019 at 09:58Wat leuk dat je ook meedoet! 🙂
Audrey
12 maart 2019 at 13:23Oe, dat ziet er goed uit! Tomatenrijst vind ik ook altijd superlekker en die stamppot met spruitjes ziet er goed uit. Ik hou alleen niet van kaas, dus daar moet ik nog even een alternatief voor vinden.
Truusje
12 maart 2019 at 13:44Je kunt de kaas ook weglaten uit het stamppotje. Smaakt het nog steeds lekker. Mijn vriend houdt ook niet zo van kaas, dus maak ik het ook vaak zonder. 🙂
Simone
12 maart 2019 at 16:19Hmm, wat een heerlijke recepten! Ik ben het afgelopen half jaar heel bewust bezig met het kiezen (of dus eigenlijk juist niet) kiezen voor vlees. Ik heb deze opgeslagen, want ze lijken me stuk voor stuk erg lekker.
Truusje
12 maart 2019 at 17:20Goed bezig! Ik probeer ook vaker vega te eten en als ik wel vlees koop, ga ik sinds de eerste editie van de Week Zonder Vlees altijd voor biologisch. 🙂