Koken

Gevulde koeken met appel


Het fenomeen smaak blijf ik iets bijzonders vinden. Waarom vind je sommige dingen heerlijk en moet je van iets anders bijna kokhalzen? Wat ik ook erg fascinerend vind is verandering in smaak. Zo moest ik vroeger bijvoorbeeld niks van geitenkaas en olijven hebben en nu vind dat juist lekker. Hoe dat kan? Geen idee. Wonderlijk vind ik het.

Ikzelf ben een vrij makkelijke eter en lust veel. Maar wat ik al jaren echt niet lekker vind is spijs. Wat ik heel frappant vind, want spijs bestaat gewoon uit suiker, amandelen, eiwit en een vleugje citroensap. Lust ik allemaal, maar in combinatie vind ik het echt niet lekker. Marsepein daarentegen, wat vrij veel op spijs lijkt, lust ik dan weer wel.

Het enige waarin ik een dun laagje spijs kan waarderen is een Friese oranjekoek. Verder mijd ik het standaard. Zo kreeg ik vroeger altijd het kontje van het paasbrood of de kerststol, omdat daar meestal geen spijs in zit.

Gevulde koeken met appel

Gevulde koeken vind ik er heel lekker uitzien, maar aangezien ze propvol zitten met spijs eet ik ze nooit. Jelm is er wel dol op, dus ik haal ze af en toe wel in huis. Laatst zat Jelm weer in zo’n koek te happen en ik had op dat moment ook trek. ,,Mag ik anders een randje van de gevulde koek hebben?”, vroeg ik. En lekker dat ik het vond. Zo jammer dat de rest van de koek vol zat met spijs, dus het is bij randjes gebleven. Maar het bracht me wel op een idee. Een gevulde koek kun je natuurlijk ook met iets anders vullen dan spijs. Alles kan! Ik ging nadenken over een vulling waar ik wel dol op ben en was er al snel over uit. Gevulde koeken met appel leken mij een heel goed idee.

Inmiddels heb ik ze al twee keer gemaakt en ik moet zeggen, dit simpele idee is één van mijn betere ideeën. 🙂 Want het is lékker. Echt een aanrader. Vandaag laat ik je zien hoe je deze gevulde koeken met appel kunt maken.

Ingrediënten

voor ± 10 koeken

300 gram bloem + een beetje extra voor het bestuiven van het aanrecht
1 theelepel bakpoeder
150 gram witte basterdsuiker
200 gram koude roomboter
een snufje zout
1 ei, losgeklopt
2 middelgrote appels (ik gebruikte Elstars)
snufje kaneel
gevulde koeken met appel

Wat moet je doen:

 1. Snijd de roomboter in blokjes en doe dat in een kom. Doe de bloem, het bakpoeder en de suiker erbij. Voeg ook een snufje zout toe.
 2. Breek het ei boven een kommetje en kluts het. Giet de helft van het geklutste ei bij de andere ingrediënten. Zet de rest van het geklutste ei even aan de kant voor later gebruik.
 3. Kneed net zolang tot je een samenhangend deeg heb. Druk de deegbal een beetje plat en wikkel hem in plasticfolie. Laat het deeg eventjes rusten in de koelkast. Officieel een uurtje, maar ik beken; ik doe het vaak korter.
 4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
 5. Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Snijd de appelringen in dunne plakken van zo’n 3 mm. Als je hele dikke plakken snijdt wordt het lastiger om de koek goed gaar te krijgen.
 6. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en pak het deeg er weer bij. Verdeel het deeg in tweeën. Rol de helft van het deeg tot een dunne lap van ongeveer 2 à 3 mm dik.
 7. Steek tien rondjes uit het deeg met een diameter van ± 12 cm. Je kunt een glas gebruiken of een uitsteekvormpje. Ik gebruikte een taartvormpje van de Hema voor het uitsteken.
 8. Leg de deegrondjes op de bakplaat. Leg op deegrondje een schijfje appel. Bestrooi er wat kaneel over.
 9. Rol het overige deel uit tot een lap van 2 à 3 mm en steek er weer tien rondjes uit.
 10. Pak het geklutste ei er weer bij en smeer met een bakkwastje een beetje ei aan de buitenste randen van de deegplakjes, langs de appel.
 11. Plaats de overige deegplakjes erop en druk lichtjes aan.
 12. Bestrijk de koeken met de rest van het geklutste ei.
 13. Bak de koeken gedurende 12 à 15 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
 14. Laat ze daarna even afkoelen op een rooster.gevulde koeken met appel

gevulde koeken met appel
gevulde koeken met appel
Ik heb deze gevulde koeken met appel inmiddels al twee keer gemaakt en het idee was om ze uit te delen in de buurt, maar ik moet eerlijk bekennen dat het zover niet gekomen is. Ze waren zo op!

Moeilijk om te maken zijn ze niet en je hebt er vrij weinig voor nodig. Een top-receptje al zeg ik het zelf.

Wat denk jij van deze gevulde koeken met appel? Mocht je ze gaan proberen, laat het me dan zeker even weten via social media, dat vind ik super leuk!

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Jacqueline Maris
  16 september 2021 at 08:36

  Dit lijkt me een heerlijk recept. Zelf ben ik ook niet zo dol op spijs in koeken uit de winkel. Al moet ik wel zeggen dat als je zelf het spijs maakt het wel een heel (smaak)verschil is. Spijs met citroen of spijs van hazelnoot vind ik dan wel weer lekker.
  Maar goed ik dwaal af .
  Hoe dik snij je de appelring? In een beignet maak ik hem al gauw 2,5 cm, maar ja in zo’n koek moet de appel toch wel gaar zijn.

  • Reply
   Truusje
   17 september 2021 at 10:40

   Goede vraag! De appelring moet dun zijn, zo’n 3 mm. Anders wordt de koek niet goed gaar inderdaad. Zal het recept even aanpassen.

  Laat een berichtje achter