Koken

Aardbeiensoezen


De aardbeien zijn er weer! Ja, oké, ze zijn er het hele jaar. Maar ze smaken nu toch echt het allerlekkerste. Ik vind het zulke aanlokkelijke vruchtjes met hun felrode kleur en hun groene kroontjes. Daar wil je gewoon iets mee maken, dus dat heb ik vandaag dan ook gedaan. Ik maakte mega grote soezen, die er aan de buitenkant niet al te bijzonder uitzien. Maar de vulling geeft er een leuke twist aan, want ik vulde ze niet alleen met slagroom, maar mengde daar kleine stukjes aardbei doorheen. Erg lekker kan ik je vertellen. En soezen bakken, dat is gewoon altijd leuk om te doen.

Wil je deze heerlijke aardbeiensoezen ook maken? Vandaag deel ik mijn recept.

Ingrediënten

voor ongeveer 12 flinke aardbeiensoezen 

100 ml melk
100 ml water
100 gram boter
100 gram bloem
4 eieren
een snufje zout
750 ml slagroom
6 eetlepels suiker
1 zakje klopfix
300 gram aardbeien

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Voeg het water, de melk en de boter toe aan een steelpannetje. Laat de boter smelten. Het is het beste om ervoor te zorgen dat dit gebeurt voordat het water en de melk koken. Voeg ook het snufje zout toe.
  3. Gooi dan de bloem erbij. Roer goed door zodat er een deegbal ontstaat. Verwarm de deegbal zo’n 1 à 2 minuten op een laag vuur zodat de bloem kan garen. De deegbal kan een beetje aan de pan blijven aankoeken, maar dat is niet erg. Als je de deegbal een beetje in beweging houdt met een houten lepel valt dit erg mee.
  4. Schep het deeg in een kom en schep het een beetje om zodat de ergste hitte verdwijnt.
  5. Voeg dan het eerste ei toe. Roer direct, om te voorkomen dat de eieren gaan stollen. Blijf net zo lang roeren totdat het ei volledig is opgenomen. Herhaal dit met de andere eieren.
  6. Schep het beslag in een spuitzak. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Spuit toefjes op de plaat. Laat wel voldoende ruimte vrij tussen de toefjes, want de soesjes zetten flink uit in de oven! Heb je geen spuitzak? Maak dan kleine hoopjes met behulp van twee kleine lepels. Ik maakte vrij grote soezen, dus ik plaatste maar zes toefen op een bakplaat. Je zou eventueel ook iets kleinere soezen kunnen maken, dan passen er wat meer toefjes op je bakplaat.
  7. Schuif de plaat voor ongeveer 25 minuten de oven in tot je soezen mooi goudbruin zijn. Heb je iets kleinere soezen gemaakt dan ik gedaan heb? Dan zullen ze iets eerder gaar zijn. Houd ze dus even goed in de gaten. Zet daarna de oven uit en zet de deur een beetje open. Laat de soesjes eerst tien minuten in de warme oven staan en haal ze er daarna pas uit, dit voorkomt dat ze instorten.
  8. Laat ze daarna nog eventjes buiten de oven afkoelen.
  9. Klop intussen de slagroom stijf met de klopfix en de suiker.
  10. Was de aardbeien en dep ze droog. Snijd ze in hele kleine stukjes. Spatel de aardbeien door de slagroom.
  11. Schep de slagroom in een spuitzak. Zorg ervoor dat je niet een super klein spuitmondje gebruikt, want dan passen de stukjes aardbei er niet doorheen.
  12. Maak een gat aan de onderkant van de soezen met behulp van een mesje en spuit de aardbeienslagroom erin.

Extra tip: Het is heel belangrijk dat de soezen echt goed afgekoeld zijn voor je ze vult, want anders loopt de slagroom er net zo hard weer uit. Heb ik ooit ook een keer gehad, wordt nogal een smeerboel, haha. 

Serveer de aardbeiensoezen eventueel met een laagje poedersuiker eroverheen. Extra lekker!






Ik ken mezelf…. Soesjes zijn bij mij geen lang leven beschoren. Dus om te voorkomen dat ik te veel van deze mega aardbeiensoezen naar binnen zou proppen heb ik ze maar gauw ingevroren. Iets waar ik nu alweer spijt van heb, want wat zou ik mijn tanden graag in zo’n lekkere dikke soes willen zetten. Ik vind soezen zo lekker! Misschien dat ik er dan toch straks maar eentje ga ontdooien. Mag ik van mezelf. 🙂

Houd jij ook van soezen? Mocht je dit recept ook gaan proberen, vergeet dan niet om het resultaat met me te delen. Vind ik super leuk! 🙂


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Marlous
    21 mei 2018 at 09:25

    Wat een leuk recept! Had er nooit bij stilgestaan dat je dit ook zelf kan maken eigenlijk

    • Reply
      Truusje
      21 mei 2018 at 10:40

      Moet je echt eens proberen. Is niet moeilijk en je bent er ook geen uren aan kwijt. En de soezen krijgen vaak geinige vormen, altijd weer een verrassing.

    Laat een berichtje achter