Koken

Bananencake met gember en kaneel


Op Pinterest kwam ik een foto tegen van een ronde bananencake. Vond ‘m er erg mooi uitzien, dus uiteraard sloeg ik de pin op. Ik ontdekte dat ‘t een recept was van Jamie Oliver. De cake stond sindsdien al tijden op mijn lijstje om eens te gaan proberen. Vanmorgen ging ik monter aan de slag. Poging één mislukte faliekant. Mijn springvorm bleek te lekken en dus droop er allemaal beslag en stroop mijn oven in. Wel potver…. Nee hoor, ik had het al een beetje aan zien komen. Zulk vloeibaar spul gaat zelden goed in een springvorm. Moet wel zeggen dat ik nu erg benieuwd ben wat voor vorm meneer Oliver zelf gebruikt. Mijn springvorm heeft dit avontuur in ieder geval niet overleefd. Ik heb samen met Jelm de lekkende en hete vorm voorzichtig naar de container begeleid en daar komt ‘ie nooit meer uit. Ik veegde voorzichtig het gloeiendhete beslag uit mijn oven en maakte toen mijn gang naar de Blokker. Ik kocht een nieuwe springvorm van het juiste formaat en deed daarna opnieuw boodschappen. Op naar poging twee. Wil je weten hoe het dit keer afliep? Lees dan verder. Ik deel uiteraard ook Jamie’s recept.
Ingredienten 1

Ingrediënten

voor de cake:

100 gram zachte boter
200 gram donkere rietsuiker
300 gram bloem
4 middelgrote eieren
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel baking soda
1 theelepel kaneel
1 eetlepel gemberpoeder
2 eetlepels yoghurt
1 theelepel vanille-extract
240 ml melk

voor de vulling: 

50 gram boter
50 gram donkere rietsuiker
60 ml ahornsiroop
4 (kleine) bananen, in de lengte gehalveerd
Bananencake met gember 7

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak er een springvorm van 23 cm bij en bekleed de bodem met bakpapier. Vet de randen in met wat boter.
  2. Smelt de boter, de suiker en de ahornsiroop voor de vulling in een pannetje op laag vuur. Roer regelmatig even door. Zet daarna het vuur uit en ga verder met het maken van het beslag voor de cake. Ik kon trouwens geen donkerbruine rietsuiker vinden, dus week ik uit naar de lichtbruine variant.
  3. Klop de boter met de suiker tot een lichtgekleurd mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en mix ze er doorheen. Voeg af en toe ook wat gezeefde bloem toe en mix dit mee. Ga hiermee door tot de eieren en de bloem op zijn.
  4. Zeef vervolgens het bakpoeder, de bakingsoda, de kaneel en het gemberpoeder boven het beslag. Voeg ook een snufje zout toe. Mix dit erdoor.
  5. Meng de yoghurt, het vanille-extract en de melk. Mix dit door de rest van het beslag.
  6. Pak nu de springvorm er weer bij. Giet het stroperige mengsel uit het steelpannetje in de vorm. Verdeel de bananen erover. Giet daarna het beslag in de vorm.
  7. Schuif de cake in de oven en bak ‘m in ongeveer 55 minuten gaar. Steek een satéprikker in de cake om te controleren of hij daadwerkelijk gaar is. Komt je prikker er schoon uit? Dan is de cake gaar.
  8. Laat de cake vijf minuten in de vorm staan en keer ‘m daarna om op een bord. Serveer de cake warm.


Bananencake met gember 6
Bananencake met gember 9
Bananencake met gember 4
Tja, zo perfect als op het plaatje op Pinterest is ‘ie niet geworden. Door de stroop bleef ‘ie wat aan de springvorm plakken, vandaar de scheurtjes. Ook mijn nieuwe springvorm kon dit vloeibare beslag niet aan. Wederom droop er wat beslag en stroop uit de vorm, zij het minder dan bij de eerste keer. Gelukkig was ik er dit keer op voorbereid en had ik voor de zekerheid de onderkant van de springvorm ingepakt met aluminiumfolie. Zo droop het tenminste niet weer mijn oven in, scheelt weer poetsen. 😉 Ik had achteraf gezien beter een vorm van siliconen kunnen nemen, want die lekken sowieso niet. Al met al een pittig klusje, deze bananencake. Want ook het gaar worden ging niet zo soepeltjes. Ik kreeg ‘m amper gaar! Ik heb de bovenkant ook maar afgedekt met aluminiumfolie en heb hem dik een kwartier langer in de oven gehad. Tja, na heel veel gedoe kon ik uiteindelijk wel een cake uit al het aluminiumfolie frommelen, dat dan wel weer. Oh ja, ik heb nog niks gezegd over de smaak. Hij smaakt best lekker. Hij is wel wat wonderlijk van structuur. Beetje klef, maar toch ook wel wat droog. De banaan zit alleen aan de bovenkant en dus proef je die in de rest van de cake natuurlijk nergens. Ik had verwacht dat deze cake sterker naar gember zou smaken, maar dat proef je uiteindelijk niet zo heel sterk. Wel heb ik ontdekt dat deze cake heel goed smaakt in combinatie met een bolletje vanille-ijs. Jelm en ik at dit als toetje en dat beviel ons prima. Toch denk ik dat ik dit recept niet nogmaals ga maken. Het heeft me zoveel uren gekost dat ik er nu wel klaar mee ben. Wat denk jij ervan?

Probeer jij weleens een recept van Jamie Oliver uit? Heb je nog aanraders voor mij?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter