Koken

Citroencrêpes met een romige topping van mascarpone


Het is vandaag Nationale Pannenkoekendag! Tja, zo’n dag slaat wat mij betreft helemaal nergens op, maar het leek me wel het perfecte moment om een heerlijk receptje voor citroencrêpes te delen.

Hoe ik zo bij citroencrêpes gekomen ben? Dat komt door onze vakantie in Frankrijk van vorig jaar. Jelm en ik slenterden door de eeuwenoude straatjes van een schattig piepklein dorpje en dachten na een tijdje allebei hetzelfde; een crêpe zou er wel in gaan. We belandden op een terrasje en mijn oog zag al gauw ‘crêpes au citron’ op de kaart staan. Leek me nog veel lekkerder dan een standaard crêpe, dus de keuze was gauw gemaakt.

De kok in kwestie bleek alleen niet echt een uitslover. Want niet veel later werd er een doodgewone crêpe met één zielig partje citroen erop voor mijn neus neergezet. Tja, beetje jammer wel. Dat kon beter! En dus heb ik ze zelf gemaakt, inclusief een romige topping. 🙂

Benieuwd naar het recept? Scroll dan naar beneden.

Ingrediënten

voor ongeveer 12 citroencrêpes

250 gram bloem
2 theelepels suiker
een snufje zout
6 eieren
500 ml melk
55 gram gesmolten roomboter + wat extra om in te bakken
1 citroen

voor de romige topping

250 gram mascarpone
sap van een halve citroen
50 gram poedersuiker

Wat moet je doen:

  1. Doe de eieren in een kom en giet de melk erbij. Mix dit goed door elkaar met de mixer.
  2. Roer de bloem, de suiker en een snufje zout door elkaar. Giet dit beetje bij beetje bij de eieren en de melk. Mix ondertussen rustig door zodat er geen klontjes ontstaan.
  3. Mix de gesmolten boter erdoor.
  4. Spoel de citroen af onder de kraan en droog hem af. Rasp de schil eraf roer dit door het beslag.
  5. Verhit een klontje boter in een koekenpan en laat dit goed heet worden.
  6. Schep wat beslag in de pan en houd de pan een beetje scheef zodat het beslag zich goed kan verspreiden. Probeer zo dun mogelijke crêpes te maken.
  7. Bak de crêpe op middelhoog vuur tot de bovenkant bijna droog is. Draai ‘m daarna om en bak ook de andere kant lichtbruin.
  8. Doe de mascarpone in een kommetje met het citroensap. Roer los met een vork. Voeg de poedersuiker toe en roer dit er goed doorheen.
  9. Smeer een laagje van de mascarpone op de crêpes en rol ze daarna op. Strooi er tot slot nog een beetje poedersuiker overheen.


Ik ben zelf gek op romige dingen, dus die mascarpone-topping vind ik echt heel lekker. Maar ondertussen is het ook vrij machtig. Ben je daar niet zo van? De citroencrêpes zijn ook heerlijk met alleen een beetje poedersuiker.

Ik zou zeggen, ga ze dit weekend bakken. Een leuk klusje met een heerlijk resultaat. ♥

Maak jij ook weleens gerechten na die je op vakantie gegeten hebt?

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Daan
    23 maart 2019 at 10:03

    Gisteren was nationale pannenkoekendag?? Oh no! Daar steekt mijn spaghetti met knoflook toch wat schril bij af…

  • Laat een berichtje achter