Koken

Feestelijke kruidkoek met suikersterretjes


Ik heb volgens mij nog nooit in mijn leven een kruidkoek gebakken. Althans, ik kan het me niet herinneren. Vorige week bedacht ik mij dat ik er ook weleens eentje wilde maken, dus ik ging op internet op zoek naar een lekker recept. Op Foodgloss zag ik een recept voorbijkomen met maar weinig ingrediënten, maar wel heel veel karnemelk. Zou dat lekker zijn? Ik was nieuwsgierig naar het resultaat en wilde in eerste instantie dit recept gaan uitproberen. Tot ik op de website van de Appie een ander recept voor kruidkoek tegenkwam. Met veel suiker, wat stroop en een vleugje sinaasappel. Zoetigheid en sinaasappel, dat lokt me altijd aan. Hoe benieuwd ik ook was naar het karnemelkverhaal, ik koos toch voor het zoet van de Ap.

Kruidkoek bak je normaal gesproken in een cakevorm, maar het leek mij leuk om er voor de verandering eens een grotere vorm bij te pakken. Je krijgt dan een veel plattere koek die je in vierkante stukjes kunt snijden. Net zoals bij brownies. Ik versierde mijn kruidkoek met een dun laagje glazuur en wat decoratiesterretjes van Jumbo. Dat maakt die eenvoudige kruidkoek opeens een stuk feestelijker. Super schattig toch? Helemaal leuk voor Oud en Nieuw, mochten de oliebollen je de neus uit komen. Lees verder voor het recept, waarvan de credits dus naar de Albert Heijn gaan. 😉
ingredienten

Ingrediënten

300 gram volkorenmeel
1 zakje bakpoeder
250 gram donkere basterdsuiker
1 eetlepel koekkruiden
1 theelepel kaneelpoeder
een snufje zout
1 sinaasappel
1 ei
1 eetlepel schenkstroop
200 ml melk
een klontje roomboter voor het invetten

voor de decoratie

25 gram poedersuiker
een paar eetlepels water
decoratieve sterretjes
suikerfiguurtjes-jumbo

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Zeef het volkorenmeel boven een kom. Voeg ook het bakpoeder, de kruiden, de suiker en het snufje zout toe. Roer dit door.
  3. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit ook toe aan de kom.
  4. Breek het ei boven de kom en voeg de stroop toe.
  5. Voeg een scheutje melk toe en mix het geheel door elkaar. Voeg telkens een beetje meer melk toe, terwijl je rustig door blijft mixen.
  6. Vet een bakvorm in met bakpapier en besmeer de randen met wat boter. Ik gebruikt een bakvorm van 36 x 23 cm. Je kunt natuurlijk ook een gewone cakevorm gebruiken.
  7. Schep het beslag in de vorm. Plaats het rooster iets onder het midden en zet de vorm in de oven.
  8. Mijn grote platte kruidkoek had zo’n 25 minuutjes nodig om gaar te worden. Als je een satéprikker in de koek steekt en deze komt er droog uit, dan weet je dat je koek gaar is. Als je je kruidkoek in een gewone vorm bakt zal hij waarschijnlijk een klein uurtje nodig hebben om gaar te worden.
  9. Laat de koek afkoelen.
  10. Maak ondertussen het glazuur. Voeg de poedersuiker toe aan en kommetje en roer er beetje bij beetje wat water doorheen, totdat je een mooi glazuur hebt. Smeer de koek met een kwastje lichtjes in met het glazuur. Strooi daarna de sterretjes uit over de koek.
  11. Mocht je ook een grote platte koek hebben gemaakt, snijd deze dan in vierkantjes.

kruidkoekkruidkoek-2kruidkoek-4kruidkoek-5kruidkoek-6kruidkoek-7
Super cute toch, deze stukjes kruidkoek? Hij is niet moeilijk om te maken en het is leuk om te doen, vind ik. De smaak is ook goed trouwens. Lekker kruidig en de sinaasappel proefde ik nog goed terug. In dit recept horen officieel ook wat rozijnen (200 gram), maar die heb ik weggelaten. Dat leek me iets te veel van het goede omdat ik ook al voor een zoetig glazuurlaagje ging. Ga jij deze kruidkoek binnenkort ook eens maken?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter