Cheesecake, twee soorten ijs, crème brûlée met sinaasappel… Gisteravond stond het allemaal voor mijn neus, want ik was uit eten in Zwolle en er stond een grand dessert op de kaart. Ik houd daar zo van! Ik zag namelijk alweer meerdere toetjes op de kaart staan die me heerlijk leken, dus kiezen was lastig. Hoe fijn is het dan als er een grand dessert op het menu staat, want dan kun je van alles wat proeven. Top! Het leek me een leuk klusje om thuis ook eens een poging te wagen om een grand dessert samen te stellen. Ik ging voor een grand dessert in Valentijnssferen, dus misschien heb je er morgen ook nog wat aan. Mijn nieuwste ontdekking op het gebied van toetjes is griesmeelpudding. Ik vond het voorheen nooit erg aanlokkelijk klinken, maar heb het onlangs eens gemaakt en sindsdien ben ik fan. Zo simpel, maar zo lekker. Dat moest dus absoluut verwerkt worden in mijn grand dessert, samen met een zelfgemaakte grove vruchtencoulis van rood fruit. Verder bakte ik wat lekker zoete brownies en kocht ik een doosje macarons. Ik vind deze luxe Franse koekjes er namelijk altijd direct super feestelijk uitzien en ‘t is weer eens wat anders dan anders. En nee, ik maak ze dus niet zelf. Ik heb in Heel Holland Bakt gezien wat voor een worsteling dat is, dus die van de Albert Heijn vind ik helemaal prima. Omdat een grand dessert niet af is zonder een beetje ijs, maakte ik zelf vliegensvlug een bakje ijs door wat bevroren fruit in mijn blender te gooien.
Ingrediënten
voor de brownies (voor ongeveer 9 stuks)
120 gram pure chocolade
180 gram bloem
150 gram boter
300 gram kristalsuiker
3 eieren
1 theelepel vanille-esscene
snufje zout
voor de griesmeelpudding (voor twee kleine puddinkjes)
25 gram griesmeel
250 ml melk
18 gram suiker
2 gram vanillesuiker
voor de vruchtencoulis
100 gram rood fruit uit de diepvries
1 eetlepel water
25 gram suiker
voor het ijs
1 bevroren banaan
50 gram bevroren frambozen
50 gram bevroren aardbeien
1 theelepel vanille-essence
eventueel een scheutje water
Wat moet je doen:
- Je kunt het beste beginnen met het maken van de griesmeelpudding, omdat die nog eventjes de tijd nodig heeft om op te stijven. Giet de melk in een steelpannetje en breng aan de kook. Voeg de suiker en het griesmeel toe en roer goed door. Kook nog drie minuutjes door zodat het mengsel dikker wordt. Blijf ondertussen roeren. Spoel twee puddingvormpjes om met koud water. Giet de pudding in de vormpjes en zet ze voor een paar uurtjes in de koelkast om op te stijven.
- Voor het maken van de brownies moet je de boter smelten in een pannetje. Hak de chocolade ondertussen in kleinere stukjes. Voeg de chocolade toe aan een kom. Giet de hete boter erbij en roer goed door totdat alle chocolade gesmolten is. Roer daarna de suiker, het zout en het vanille-essence erdoor. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe. Voeg pas een volgend ei toe als de vorige is opgenomen in het beslag. Gooi tenslotte de bloem erbij en roer nog even goed door. Giet het beslag in een ingevette vorm met een bakpapiertje op de bodem. Ik gebruikt een vorm van 20 x 20 cm. Zet de brownie in een voorverwarmde oven van 160 graden. Bak ‘m in ongeveer een half uurtje gaar. De binnenkant hoeft niet helemaal droog te zijn, een beetje sticky is bij brownies erg lekker. Laat de brownie goed afkoelen en snijd hem daarna in stukjes.
- Ik had nog en klein beetje chocolade over en die besloot ik au bain-marie te smelten en er wat verse aardbeien in te dippen. Leg de aardbeien daarna op een schoteltje met bakpapier en laat ze in de koelkast uitharden.
- Gooi voor de vruchtencoulis het bevroren fruit, de suiker en het water in een steelpannetje. Zet het vuur aan en roer het geheel door. Laat de coulis een minuut of tien zachtjes pruttelen. Je kunt ervoor kiezen om de saus glad te maken met behulp van een staafmixer, maar ik vond het wel leuk om hem een beetje grof te laten. Schep de coulis in een schaaltje en laat afkoelen.
- Pak voor het maken van het ijs de blender erbij. Gooi het bevroren fruit en het vanille-essence in de blender en zet de blender aan. Ik zet mijn blender eerst even in de ‘ijs’ stand, zodat het fruit voorzichtig verpulverd wordt. Wordt het geen egaal geheel? Voeg dan een klein beetje water toe.
- Stort de puddinkjes op een mooi bordje of plankje. Schep de vruchtencoulis erbij. Leg er een stukje brownie bij. Schep het fruit-ijs in een schaaltje of potje en garneer eventueel met een verse aardbei. Maak je grand dessert af met wat macarons en eventueel nog wat chocolaatjes. Ik kocht hartvormige chocolaatjes bij de Hema om het af te maken.
Je kunt het natuurlijk zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Je kunt ook een bakmix gebruiken voor de brownies, of deze kant en klaar kopen. Je kunt ook kiezen voor ijs uit de supermarkt en wat vruchtensaus uit een flesje. Alles kan, de keuze is aan jou. Het is sowieso leuk om eens een grand dessert samen te stellen. Jelm loopt hier niet zo warm voor, dus ik hoef me morgen op Valentijnsdag niet nog een keer uit te sloven. Maar ik weet zeker dat ik zo’n uitgebreid dessert nog wel eens vaker voor mezelf ga maken! Doe je mee?
No Comments