Koken

Koffie pavlova met gesmolten chocolade en koffieboontjes


Oh jongens, mijn kerstrecepten zijn zo vet dit jaar. Al zeg ik het zelf. En dat zegt stiekem wel iets, want meestal ben ik ontzettend kritisch op mijn eigen werk, bijna niet leuk meer. Maar dit keer ben ik dus best tevreden en vooral met deze showstopper: een koffie pavlova. Rijkelijk bestrooid met chocoladekrullen, koffieboontjes en gesmolten chocolade. En je maakt er heel simpel een echt spektakelstuk van door er een paar sterretjes in te steken. Vlammetje erbij en klaar ben je.

Koffie pavlova

En wat een lol ook om te fotograferen! Had ik nog nooit gedaan, maar het werkt verslavend. Het is zo leuk om te doen en al die sprankelende vonkjes vast te leggen. Kwam er helemaal van in de kerststemming, dus kon bijna niet wachten om dit recept te delen op de blog.

Wil jij deze heerlijke koffie pavlova ook maken? Hierbij het recept!

Ingrediënten

voor de meringues:

6 eiwitten
300 gram suiker
1 eetlepel maïzena
1 eetlepel azijn
1 espresso stick

verder nodig:

500 ml slagroom
1 eetlepel suiker
± 75 gram pure chocolade
een handje mokkaboontjes/koffieboontjes
een handje hazelnoten

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden en leg een bakpapiertje op een bakplaat. Teken twee cirkels met een diameter van 20 cm op het bakpapier. Ik gebruikte twee bakplaten, want meringues lopen soms een beetje uit.
  2. Meng de maïzena met de azijn en roer er een glad papje van. Zet dit even aan de kant voor later gebruik.
  3. Splits de eieren voorzichtig. Breek ze één voor één boven een kommetje. Het is heel belangrijk dat er geen spoortje eigeel in het eiwit terecht komt.
  4. Giet de eiwitten in een vetvrije beslagkom. Pak de mixer erbij en mix de eiwitten luchtig.
  5. Voeg ondertussen beetje bij beetje de suiker toe. Blijf ondertussen steeds mixen.
  6. Gooi vervolgens het espresso-poeder erbij en mix het erdoor.
  7. Giet ook het azijn-maïzena-papje in de kom. Zet de mixer in de hoogste stand en mix alles nog even door. Zodra je eiwitschuim stevig is en glanst, kun je de mixer uitzetten. Het eiwitschuim moet zo stevig zijn dat het in stijve pieken blijft staan als je er met een garde doorheen bent gegaan. De ultieme test: houd de kom even op de kop. Als je schuim goed stevig is valt het er niet uit!
  8. Schep het eiwitschuim op de cirkels en maak er met je spatel mooie cirkels van. Dit hoeft niet heel netjes, een beetje rustiek hoort juist bij pavlova.
  9. Schuif de platen de oven in en laat meringues een uur à anderhalf uur in de oven drogen. Het is de bedoeling dat ze van buiten mooi knapperig worden en van binnen lekker zacht blijven.
  10. Zet daarna de oven uit en laat de meringues in de oven rustig helemaal afkoelen.
  11. Klop ondertussen de slagroom plus een eetlepel suiker net niet helemaal stijf.
  12. Schaaf met een kaasschaaf wat chocoladekrullen van de chocolade en smelt de rest van de chocolade au-bain marie. Hak de hazelnoten grof.
  13. Bouw vervolgens de pavlova op. Leg een meringue op een bord en spatel er de helft van de slagroom op.
  14. Plaats de andere meringue erop en top de pavlova af met de rest van de slagroom.
  15. Giet daarna met een lepel wat van de gesmolten chocolade over het geheel en strooi tot slot rijkelijk met mokkaboontjes, koffieboontjes, hazelnoten en chocoladekrullen.


Het grappige is: koffie vind ik werkelijk niet te drinken. Krijg ik met de beste wil van de wereld niet weg. Maar koffiesmaak in toetjes, ijs of koekjes daarentegen…. Heerlijk!  Daarom heb ik dan ook altijd espresso-sticks in huis. Een gewoon koffiezetapparaat heb ik trouwens ook niet, dus die sticks zijn echt mijn redding.

Wat een feestelijk geheel hè? En zo lekker! En niet erg ingewikkeld om te maken. Je moet alleen heel goed opletten dat er geen spoortje eigeel bij het eiwit komt, want anders lukt het opkloppen van de eiwitten niet. Verder is er niks moeilijks aan. Ik zou zeggen: probeer het ook eens!

En mocht je nou toevallig niet van de smaak van koffie houden, laat de espresso-stick dan simpelweg achterwege en maak gewone meringues.

Wat denk jij van deze koffie pavlova? Ga jij hem maken deze kerst?

Ps. Vind je deze koffie pavlova het onthouden waard? Sla ‘m dan vooral op op Pinterest.


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Audrey
    3 december 2020 at 09:05

    Oooo. deze is ECHT supercool inderdaad. Geweldige foto’s ook weer (ja, ik blijf het gewoon zeggen, want met deze overtref je jezelf echt weer). Wordt de meringue hierin eigenlijk snel zacht, of valt dat mee? Ik heb nog nooit iets van maizena toegevoegd namelijk, maar ik heb wel af en toe last van meringues die helemaal zacht en poederig worden van het vocht van de vulling. Zou top zijn als dit een oplossing bleek 😉

  • Reply
    Truusje
    3 december 2020 at 09:46

    Het papje van maïzena en azijn zorgt ervoor dat de binnenkant van de meringues lekker chewy en zacht blijft. Het helpt niet om de pavlova steviger te maken. Wat je het beste kunt doen is de meringues van tevoren bakken en de pavlova pas vlak voor het serveren in elkaar zetten en besmeren met de slagroom en de topping. Zo weet je zeker dat hij niet zacht wordt. De slagroom kun je uiteraard ook al van tevoren kloppen en klaarzetten in de koelkast. Het in elkaar zetten kost heel weinig tijd, want het hoeft niet heel netjes. Een beetje messy is juist leuk bij pavlova. Mocht je dit toch niet handig vinden, bouw hem dan alvast vlak voor het etentje op. Maar heel veel langer dan twee uurtjes zou ik hem niet in de koelkast bewaren, want wat je zegt, de slagroom maakt de meringue uiteindelijk altijd wat slap.

  • Laat een berichtje achter