Koken

Bietenstamppot met appel, ui en spekjes


Ik vind het hartstikke leuk hoor, die feestdagen. Maar ik ben er nu ook wel weer klaar mee. Ik hoef voorlopig even geen calorierijke toetjes en vette oliebollen meer. Geef mij maar weer gewoon mijn schaaltje yoghurt en groente, lekker veel graag. Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, maar ik heb alweer heel wat verschillende groentes in mijn handen gehad. Op nieuwjaarsdag was ik in de weer met paprika, ui en champignon en gisteren lagen er spruitjes met stukjes pompoen, winterpeen en rode ui op mijn bord. Vandaag stonden er bieten op het menu. Ik verwerkte ze in een stamppotje.

Het fenomeen bietenstamppot heb ik afgelopen herfst ontdekt en maak ik nu regelmatig. Ik vind het super lekker en een goede aanvulling op mijn ‘stampottenrepertoire’. Het is trouwens niet mogelijk om deze stamppot een beetje aantrekkelijk op de foto te krijgen. Deze stamppot heeft een structuur die je op de een of andere manier maar moeilijk scherp vastgelegd krijgt. Maar ik heb mijn best gedaan moet je maar denken. Deze bietenstamppot mag dan misschien niet moeders mooiste zijn, lekker is ‘ie wel. En hij is roze, hoe leuk is dat!
ingredienten-bietenstamppot

Ingrediënten:

voor 3 à 4 personen (of 2 grote eters zoals Jelm en ik!) 

1 kg aardappels
500 gram gekookte bieten
150 gram spekjes
2 uien
1 appel
een klein klontje boter
een scheutje melk
peper en zout

Wat moet je doen:

  1. Schil de aardappels, halveer ze en was ze. Stop ze in een pan met water en kook ze in twintig minuutjes gaar.
  2. Zet een koekenpan op het vuur en bak de spekjes aan. Extra olie toevoegen is niet nodig, want de spekjes zijn al lekker vet van zichzelf. 😉
  3. Pel de uien en snijd ze in dunne halve ringen. Voeg de uien toe aan de spekjes en bak ze even mee.
  4. Snijd ondertussen de rode bieten in blokjes. Voeg die ook toe aan de koekenpan.
  5. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes. Verwarm ook die kort even mee in de koekenpan.
  6. Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en stamp er een puree van. Breng op smaak met wat peper en zout.
  7. Schep vervolgens de inhoud van de koekenpan bij de aardappelpuree. Schep het geheel even door.
  8. Ikzelf vind het lekker om deze bietenstamppot te eten met een saucijsje, die ik ondertussen gebakken heb in een koekenpan. Rookworst vind ik er ook heel lekker bij. Maar een gehaktbal kan natuurlijk ook!

bietenstamppot-2
Super easy toch? Ik vind deze combinatie heel geslaagd. Ik houd van de zoete en licht zanderige smaak van bieten. De zoute spekjes zijn een goede tegenhanger. De appel maakt het weer iets frisser en ook de ui smaakt er goed bij. Ja, ik eet deze bietenstamppot heel graag. Lekker voedzaam en vol vitamines. Eet smakelijk!

Ps. Wil je meer maken met bietjes? Probeer dan deze bietensalade eens uit. Aanrader!


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter