Als ik een leuk recept tegenkom ben ik in staat dat heel lang te onthouden. Heb ik een speciaal lijstje voor in mijn hoofd. Het sodabrood van vandaag stond ook op mijn ‘lijstje’. Ik kwam dit een tijdje geleden tegen op de blog van Wimke. Zij schreef dat dit brood super eenvoudig is om te maken en dat je er van alles aan kunt toevoegen om het extra lekker te maken. Meer dan genoeg redenen om dit ook eens een keertje te proberen. Vanmiddag kwam ik tot de conclusie dat ik alle basisingrediënten voor dit brood al in huis had. Ook bleek dat ik nog genoeg geschikte smaakmakers in mijn koelkast had liggen. Ik had nog een bakje met olijven staan en ook kwam ik nog een klein beetje basilicum tegen. En zongedroogde tomaatjes heb ik altijd standaard in huis. Leek me een prima combinatie om in dit brood te verwerken. En ook al was het vanmiddag nogal warm, toch ging ik lekker aan de slag om dit recept eens uit te proberen. Dan ben je wel echt een diehard hè, haha. Ik stond in ieder geval niet voor niks in de keuken te puffen, want het resultaat mocht er zijn. En het duurde ook nog eens niet lang, want dit recept is inderdaad supersnel en makkelijk! Vandaar dat ik Wimke’s recept vandaag ook even deel. Ben je nieuwsgierig, lees dan even verder.
Ingrediënten
250 gram bloem
200 ml karnemelk
een kleine theelepel baking soda
een snufje zout
50 gram olijven
een stuk of zes zongedroogde tomaatjes
wat blaadjes verse basilicum
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Voeg de bloem, baking soda en wat zout toe aan een beslagkom. Roer dit even door elkaar.
- Laat de zongedroogde tomaatjes een beetje uitlekken en snijd ze daarna in kleine stukjes. Snijd ook de olijven in stukjes. Voeg dit toe aan de kom.
- Scheur een paar basilicumblaadjes in stukjes en voeg dit ook toe.
- Giet daarna beetje bij beetje de karnemelk erbij. Kneed er een soepel deeg van. Het deeg hoort een beetje plakkerig te zijn, maar je moet er uiteindelijk wel een bal van kunnen vormen. Lukt dit niet goed? Voeg dan een klein beetje extra bloem toe.
- Leg de deegbal op de bakplaat. Kerf met een scherp mes een diep kruis in het deeg. Strooi nog wat extra bloem over de ovenkant en bak het brood vervolgens gedurende 30 minuten gaar in de oven.
Brood moet meestal rijzen en je moet het vaak een eeuwigheid kneden. Duurt mij veel te lang, daarom maak ik niet snel zelf een brood. Maar dit broodje daarentegen… Die is zo gemaakt! Ideaal, dat baking soda. 🙂 Natuurlijk kun je de smaakmakers die ik gebruikte ook weglaten of vervangen door iets anders. Tijm, knoflook, salie.. Alles kan. Je kunt ook voor een zoete variant gaan met krentjes en kaneel bijvoorbeeld. Ga ik denk ik de volgende keer eens proberen. De smaakcombinatie van dit recept kan ik in ieder geval aanraden. Ik at dit brood met een lik roomboter en meer heeft het niet nodig. Ik vind dit een heerlijk brood voor bij soep, of juist als voorafje wanneer je eters krijgt. Is toch extra leuk als je dan een zelfgemaakt broodje kunt serveren. Weten zij veel dat stiekem eigenlijk zo gepiept is.
Ik ga dit recept zeker vaker maken! Lijkt het jou ook leuk om eens te proberen? Voor welke smaakcombinatie zou jij gaan?
No Comments