Koken

Messy trifle met vla, lange vingers en cranberrycompote


Vandaag heb ik een heerlijk recept voor je waarmee je een flinke lading onwijs lekkere kersttoetjes op tafel kunt zetten. Ik noem het maar messy mini trifles, want deze toetjes hebben veel weg van de klassieke Engelse trifle, alleen zijn de nette laagjes bij deze variant nergens te bekennen.

Deze trifle toetjes at ik twee jaar geleden bij mijn tante tijdens het kerstdiner en ik was gelijk verkocht. Zó lekker! Natuurlijk wilde ik het recept weten en was mijn tante zo lief om me dat te mailen. Vandaag deel ik dit top receptje graag met jou!

Ingrediënten

voor ongeveer acht toetjes:

voor de cranberrycompote 

350 gram verse cranberry’s
100 ml vers sinaasappelsap
rasp van 1 sinaasappel
150 gram suiker
1 kaneelstokje

verder nodig

500 ml slagroom
3 eetlepels suiker
1 zakje vanillesuiker
1 liter vanillevla
¾ pak lange vingers

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van de cranberrycompote. Was één sinaasappel onder de kraan, boen hem goed droog en rasp vervolgens de schil eraf. Pers vervolgens de vruchten uit tot je 100 ml sap hebt.
  2. Was de cranberry’s in een zeef onder de kraan. Doe ze in een pannetje samen met de sinaasappelrasp, het sap, de suiker en het kaneelstokje.
  3. Breng aan de kook en roer af en toe rustig door. Laat tien minuutjes zachtjes koken en zet daarna het vuur uit. Laat de cranberrycompote een beetje afkoelen.
  4. Klop 250 ml van de slagroom stijf met één eetlepel suiker en een zakje vanillesuiker.
  5. Giet de vanillevla in een grote kom. Spatel de slagroom erdoorheen.
  6. Snijd de lange vingers in stukjes van ongeveer 1 cm. Spatel de lange vingers door het mengsel.
  7. Spatel vervolgens met grote halen de cranberrycompote door het mengsel zodat er een mooi marmereffect ontstaat.
  8. Verdeel het mengsel over de glazen. Dek de glazen af met plastic folie en zet de toetjes voor minimaal een paar uurtjes weg in de koelkast om op te stijven. Als je ze een nachtje laat staan vind ik ze het allerlekkerste!
  9. Klop vlak voor het serveren de overgebleven 250 ml slagroom stijf met twee eetlepels suiker. Doe de slagroom in een spuitzak en garneer de toetjes met een mooie toef.


Het recept is wat aan de grote kant, maar je kunt het natuurlijk prima halveren. Hoewel er ook niks op tegen is om een paar toetjes over te houden, want na een nachtje in de koelkast worden ze echt alleen maar lekkerder.

Ik zou zeggen, probeer ze zeker eens uit! Wat denk jij van deze messy trifle toetjes?

Ps. Vind je dat dit toetje een plekje op Pinterest verdient? Pin er gerust op los!


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Audrey
    11 december 2020 at 10:22

    Oe, tof weer! Mooie laagjes zijn altijd leuk voor de foto, maar messy vind ik meestal net zo leuk (en praktisch, haha)

    • Reply
      Truusje
      12 december 2020 at 08:48

      Ja, heb hetzelfde! En messy kan ook heel mooi zijn, zoals bij Eton Mess. Ook al zo’n geweldig idee uit Engeland.

    Laat een berichtje achter