Eén van de lekkerste soepen ooit. Dat hoorde ik Jelm zeggen nadat hij een hap genomen had van mijn Mexicaanse bonensoep. Het verbaasde me moet ik zeggen, want meestal is hij niet zo enthousiast wanneer hij iets voor het eerst proeft. En bovendien staan bonen staan al jaren op zijn ‘lust-ik-niet-lijstje’. Ikzelf ben ook niet de grootste bonen-lover ooit, maar het fijne aan deze soep is dat er behalve bonen ook nog een hele hoop andere ingrediënten in drijven, waardoor de bonen niet overheersen. Een lekkere goedgevulde soep dus, echt perfect voor een winterse dag.
Mexicaanse bonensoep
Het recept heb ik niet zelf bedacht, maar van mijn zusje gekregen. En zij had het weer van een collega. Zij is onlangs in het huwelijksbootje gestapt en kreeg een zelf samengesteld boek vol met recepten cadeau. Vind ik een super leuk idee! Lekker authentiek en heel persoonlijk. Deze Mexicaanse bonensoep stond er ook in en via mijn zusje ontving ik een fotootje van het recept. Ze typte erbij dat ik deze soep echt eens moest maken en natuurlijk heb ik dat gedaan. Ik ben gek op nieuwe recepten uitproberen!
Ik was eventjes bezig met het snijden van alle ingrediënten, maar niet lang daarna begon het heerlijk te ruiken in huis. Mmmm, je moet het echt eens proberen. Hoog tijd om dit recept voor deze heerlijke Mexicaanse bonensoep op de blog te delen.
Ingrediënten
voor ± 8 kommen Mexicaanse bonensoep
3 eetlepels olijfolie
2 rode uien
2 teentjes knoflook, geperst
1 groen pepertje
125 gram (magere) spekreepjes
1 kipfilet
1 ½ liter kippenbouillon
1 blik kidneybonen of chilibonen in chilisaus (400 gram)
1 blik mais (300 gram)
4 tomaten
1 paprika
125 gram champignons
1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
4 eetlepels zure room
4 eetlepels geraspte (belegen) kaas
eventueel wat verse koriander
Wat moet je doen:
- Begin met het snijden van de groente en de kip. Snipper de uien en snijd de tomaten en de paprika en stukjes. Maak de champignons schoon met stukje keukenpapier en snijd ze daarna in plakjes. Snijd de peper in ringetjes. Houd je niet zo erg van pittig? Snijd het pepertje dan eerst even door en verwijder de zaadlijsten. Snijd de kip in blokjes.
- Zet een ruime soeppan op het vuur of een grote braadpan. Verhit de olijfolie en fruit de ui, de knoflook en het pepertje drie minuutjes rustig aan.
- Voeg de spekreepjes en de kip toe en bak al omscheppend bruin.
- Gooi daarna de paprika en de champignons erbij en bak kort mee.
- Schep vervolgens de tomatenpuree erbij en bak een minuutje mee.
- Roer dan de bouillon, de bonen met chilisaus, de mais en de stukjes tomaat erdoor.
- Breng de soep aan de kook en laat ‘m 20 minuutjes zachtjes koken met de deksel op de pan.
- Schep de soep in de kommen en schep er wat zure room op. Strooi er wat geraspte kaas overheen en eventueel een beetje gehakte koriander.
Het recept levert een lekker volle pan met soep op. Jelm en ik hebben er meerdere dagen van gegeten. Ikzelf eet zo’n soep het liefste als lunch, maar hij kan ook prima als avondmaaltijd aangezien hij zo goedgevuld is.
Wat denk jij van dit recept voor Mexicaanse bonensoep? Ga je het eens proberen? Laat me dan vooral weten wat je ervan vindt, dat vind ik leuk. 🙂
Ps. Fan van dit recept? Sla ‘m op op Pinterest.
8 Comments
Cynthia
4 februari 2019 at 20:06Mooie foto’s en een lekker recept!
Truusje
4 februari 2019 at 22:42Dankjewel. 🙂
Tamara
26 september 2020 at 17:57Wat een héérlijke soep is dit! Ook de kinderen smulden ervan. Ze vroegen of deze soep vaker op tafel mag komen. Voor herhaling vatbaar dus!
Truusje
26 september 2020 at 19:21Wat leuk om te lezen! Fijn dat de soep zo goed in de smaak viel. 🙂
Bram
13 maart 2021 at 17:28Hallo Truusje, wij gaan de soep binnenkort maken, maar heb even n vraagje. Hoeveel water moet er ong bij de soep?
Bram
13 maart 2021 at 17:38Truusje zag dat r 1,5ltr kippenbouillon in gaat. Niet goed gelezen. We zijn benieuwd.
Marjolein
4 mei 2023 at 16:58Mijn dochter en ik hebben het recept al diverse keren gemaakt en we zijn er dol op zo lekker met knapperig mais
Fred
31 mei 2024 at 11:14Inmiddels al zeker 30 x gemaakt en blijft heerlijk. Hier en daar wat aangepast maar dat is naar smaak. Deze is voor mij een blijvertje 🙂 Bijna ieder weekend op tafel…