Koken

Mexicaanse bonensoep


Eén van de lekkerste soepen ooit. Dat hoorde ik Jelm zeggen nadat hij een hap genomen had van mijn Mexicaanse bonensoep. Het verbaasde me moet ik zeggen, want meestal is hij niet zo enthousiast wanneer hij iets voor het eerst proeft. En bovendien staan bonen staan al jaren op zijn ‘lust-ik-niet-lijstje’. Ikzelf ben ook niet de grootste bonen-lover ooit, maar het fijne aan deze soep is dat er behalve bonen ook nog een hele hoop andere ingrediënten in drijven, waardoor de bonen niet overheersen. Een lekkere goedgevulde soep dus, echt perfect voor een winterse dag.

Het recept heb ik niet zelf bedacht, maar van mijn zusje gekregen. En zij had het weer van een collega. Zij is onlangs in het huwelijksbootje gestapt en kreeg een zelf samengesteld boek vol met recepten cadeau. Vind ik een super leuk idee! Lekker authentiek en heel persoonlijk. Deze Mexicaanse bonensoep stond er ook in en via mijn zusje ontving ik een fotootje van het recept. Ze typte erbij dat ik deze soep echt eens moest maken en natuurlijk heb ik dat gedaan. Ik ben gek op nieuwe recepten uitproberen!

Ik was eventjes bezig met alle ingrediënten snijden, maar niet lang daarna begon het heerlijk te ruiken in huis. Mmmm, je moet het echt eens proberen. Hoog tijd om dit recept op de blog te delen.

Ingrediënten

voor ± 8 kommen Mexicaanse bonensoep

3 eetlepels olijfolie
2 rode uien
2 teentjes knoflook, geperst
1 groen pepertje
125 gram (magere) spekreepjes
1 kipfilet
1,5 liter kippenbouillon
1 blik kidneybonen of chilibonen in chilisaus (400 gram)
1 blik mais (300 gram)
4 tomaten
1 paprika
125 gram champignons
1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
4 eetlepels zure room
4 eetlepels geraspte (belegen) kaas
eventueel wat verse koriander

Wat moet je doen:

  1. Begin met het snijden van de groente en de kip. Snipper de uien en snijd de tomaten en de paprika en stukjes. Maak de champignons schoon met stukje keukenpapier en snijd ze daarna in plakjes. Snijd de peper in ringetjes. Houd je niet zo erg van pittig? Snijd het pepertje dan eerst even door en verwijder de zaadlijsten. Snijd de kip in blokjes.
  2. Zet een ruime soeppan op het vuur of een grote braadpan. Verhit de olijfolie en fruit de ui, de knoflook en het pepertje drie minuutjes rustig aan.
  3. Voeg de spekreepjes en de kip toe en bak al omscheppend bruin.
  4. Gooi daarna de paprika en de champignons erbij en bak kort mee.
  5. Schep vervolgens de tomatenpuree erbij en bak een minuutje mee.
  6. Roer dan de bouillon, de bonen met chilisaus, de mais en de stukjes tomaat erdoor.
  7. Breng de soep aan de kook en laat ‘m 20 minuutjes zachtjes koken met de deksel op de pan.
  8. Schep de soep in de kommen en schep er wat zure room op. Strooi er wat geraspte kaas overheen en eventueel een beetje gehakte koriander.


Het recept levert een lekker volle pan met soep op. Jelm en ik hebben er meerdere dagen van gegeten. Ikzelf eet zo’n soep het liefste als lunch, maar hij kan ook prima als avondmaaltijd aangezien hij zo goedgevuld is.

Wat denk jij van dit recept voor Mexicaanse bonensoep? Ga je het eens proberen? Laat me dan vooral weten wat je ervan vindt, dat vind ik leuk. 🙂

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Cynthia
    4 februari 2019 at 20:06

    Mooie foto’s en een lekker recept!

    • Reply
      Truusje
      4 februari 2019 at 22:42

      Dankjewel. 🙂

    Laat een berichtje achter