Koken

Mijn eerste keer carrot cake


Al jaren hoor ik van veel mensen dat carrot cake fantastisch moet zijn. Ikzelf vond het altijd maar eigenaardig klinken, carrot cake. Wortelen horen in mijn beleving niet in een zoete taart thuis. Maar omdat ik toch nieuwsgierig was geworden door al die lovende verhalen, besloot ik vandaag om ook eens een carrot cake in mijn oven te parkeren. Zou het wat zijn? En zeg nou zelf, worteltaart past prima binnen het Sinterklaas-thema. Ja toch? Amerigo, winterpenen, ik snap hem wel.

Omdat ik de ballen verstand heb van taarten met wortels, heb ik een recept gebruikt uit een fijn bakboekje dat ik al jaren in huis heb. Het recept is dus niet door mij bedacht, maar is afkomstig van Susannah Blake.

carrotcake-9

Ingrediënten:

150 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram fijne kristalsuiker
240 ml plantaardige olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
3 eieren
de fijn geraspte schil van een sinaasappel
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemberpoeder
230 gram zelfrijzend bakmeel
2 grote wortels (geraspt)
90 gram walnoten (gehakt)

voor de topping:

200 gram roomkaas
1 theelepel citroensap
90 gram poedersuiker

ingredienten-carrotcake

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ronde bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Mix alle suiker, de olie en de eieren door elkaar.
  3. Roer de sinaasappelrasp, de kaneel en de gember erdoor.
  4. Zeef vervolgens het zelfrijzend bakmeel boven de kom en spatel dit erdoor.
  5. Spatel tenslotte de gehakte walnoten en de geraspte wortels door het beslag.
  6. Giet het beslag in de vorm en bak de taart in ongeveer een uurtje gaar. Check met een prikker of de cake daadwerkelijk gaar is.
  7. Laat de taart zonder de springvorm volledig afkoelen.
  8. Ga intussen de topping maken. Mix hiervoor de roomkaas, het citroensap en de poedersuiker tot een mooie crème. Bestrijk de afgekoelde taart hiermee. Je kunt dit gewoon uitsmeren, maar ik vond het wel leuk om de taart te garneren met hele kleine toefjes. Verder heb ik de taart gedecoreerd met een marsepeinen wortel, gewoon voor de leuk. 😉

carrotcake-3carrotcake-4
carrotcake-8

En, en, en? Wat vonden we ervan? Is het inderdaad zo goddelijk zoals iedereen beweert? Om eerlijk te zijn; ik vind van niet. Althans deze carrot cake verdient het predicaat ‘goddelijk’ niet. Ik zou eerder zeggen, matig. Hij is zeker niet vies, maar ik ben er ook niet lyrisch over. Ik had er meer van verwacht. Ik vind hem op de een of andere manier niet zo heel zoet en ook een beetje klef. Hoort dat zo? Of heb ik geen goed recept gebruikt? Wat wel goed nieuws is dat je de wortel niet meer echt terug proeft. Maar ik blijf het raar vinden, wortel in een taart. Ook het glazuur is niet zo aan mij besteed. Ik ben niet zo heel erg dol op roomkaas, behalve bij een monchoutaart. Sorry Susannah, ik ben geen groot fan. Houd jij wel van worteltaart?


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Guus rauwerda
    28 november 2016 at 22:49

    Wil morgen wel even een stukje proeven.

    • Reply
      Truusje
      29 november 2016 at 07:54

      Dat kan, heb nog genoeg over, haha.

    Laat een berichtje achter