Eindelijk weer een bakrecept online! Het duurde even, want bloem bemachtigen is de laatste tijd een uitdaging. Had ik eerlijk gezegd niet zien aankomen. Dat Nederland massaal wc-papier in zou slaan, oké, daar kan ik nog net inkomen. Maar bloem? Ik heb serieus altijd gedacht dat de meeste mensen pannenkoeken en cakes bakken met een of andere treurige bakmix. Want ik weet dat er mensen bestaan die bakken zonder bakmix zeer ingewikkeld vinden. Wat stiekem best wel grappig is, want in de meeste bakmixen zit niet zoveel meer als een beetje bloem met een rijsmiddel. Soms met een snufje zout erbij en wat suiker. Maar dat was het dan ook wel.
Hoe dan ook, ik dacht dat iedereen massaal op die bakmixen af zou vliegen. Bleek dus niet het geval. Het schap van de bloem staat er al ruim twee weken verlaten bij in de supermarkt waar ik altijd kom. Een paar dagen geleden had ik geluk en trof ik toch nog wat verpakkingen met bloem aan. Meteen eentje meegenomen. Niet gehamsterd hoor, ik heb wat overgelaten voor de rest van Nederland, zo ben ik dan ook wel weer.
In ieder geval kon ik weer lekker aan de bak en daar was ik blij mee, want ik zag onlangs een aanlokkelijk receptje voorbijkomen op de blog Frankrijkpuur. Een Normandische appelcake met calvados. Of op z’n Frans: gâteau normand aux pommes. En dat was nou precies waar ik zin in had. Een vleugje Frankrijk in m’n leven. Om toch een piepklein beetje in de vakantiesfeer te komen.
Wil jij dat ook? Ik probeerde het recept uit en deel het vandaag graag met jou.
Ingrediënten
3 flinke appels (bijvoorbeeld Golden Delicious)
50 gram boter
150 gram bloem
50 gram amandelmeel
1 theelepel bakpoeder
3 eieren
150 gram witte basterdsuiker
3 eetlepels calvados (cognac kan eventueel ook)
een handje amandelschaafsel
snufje zout
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Pak er een springvorm bij met een diameter tussen de 20 en 25 cm en bekleed de bodem met bakpapier. Vet de randen van de vorm in met boter of gebruik een bakspray.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd elke appel in acht partjes.
- Laat de boter smelten in een koekenpan en doe de appelpartjes erbij. Bak ze een minuutje aan.
- Voeg 50 gram van de suiker toe en laat dit smelten. Blus daarna af met de calvados.
- Bak de appelpartjes nog enkele minuten op middelhoog vuur zodat ze iets zachter worden en de smaken goed opnemen. Zet het vuur daarna uit.
- Doe de eieren in een beslagkom en voeg de rest van de suiker toe. Mix dit door goed elkaar tot de massa in volume toeneemt en lekker luchtig wordt.
- Voeg de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder en een snufje zout toe. Mix tot een egaal en stevig beslag.
- Spatel dan de appelpartjes met de gesmolten boter door het beslag.
- Schep het beslag in de springvorm en strijk het glad. Bestrooi het geheel met wat amandelschaafsel.
- Bak de cake gedurende 45 à 50 minuten goudbruin en gaar in de oven. Wordt de cake al iets te donker, maar is hij nog niet gaar? Dek de vorm dan af met wat aluminiumfolie en bak de cake afgedekt verder af.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben echt dol op zulke bakrecepten. Niet te ingewikkeld, snel klaar en ondertussen wel weer eens iets anders. Het recept bevat weinig boter en daardoor is deze Normandische appelcake ietsje droger dan de cakes die ik meestal maak, maar die stukjes sappige appel compenseren dat. De calvados proef je subtiel terug en de alcohol verdampt. Gelukkig maar, want van een heftige alchoholsmaak houd ik niet zo. Kortom, een leuk recept om eens uit te proberen.
Wat denk jij van deze Normandische appelcake? En bak jij ook extra veel in deze tijden van quarantaine? Of komt het bloem-probleem je net iets te bekend voor? 😉
1 Comment
Suzanne
6 april 2020 at 12:58Ziet er heel lekker uit!