Koken

Pepernotencake met Licor 43 | Sinterklaasrecept


Het is bijna Sinterklaas, dus natuurlijk mag een lekker Sinterklaasrecept niet ontbreken. Ik heb er al vele op de blog staan, maar natuurlijk vind ik het ook leuk om weer nieuwe recepten in elkaar te flansen. Zoals deze heerlijke pepernotencake met Licor 43. Oké, ik weet dat ik eigenlijk kruidnoten moet zeggen, maar aangezien zo’n beetje heel het land het altijd over pepernoten heeft, houd ik die term er gewoon lekker in. 🙂 Wat zeg jij altijd trouwens?

Ik had dit recept dit weekend al willen publiceren, maar dat is er toen niet van gekomen. Zaterdag was er een markt georganiseerd door Etsy in de stad en daar wilde ik graag een kijkje nemen. Zondag zijn we lekker met de honden naar de Veluwe gereden. Het was zo ongelofelijk mooi. Elf kilometer rondgebanjerd en daarna nog geluncht. Wat mij betreft een perfecte zondag. ♥ Kreeg het toen alleen niet meer voor elkaar om het recept van deze heerlijke pepernotencake online te zetten, maar dat maak ik nu dus goed met je. 🙂

Ingrediënten

200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
200 gram suiker
4 eieren
1 theelepel koek- en speculaaskruiden
2 eetlepels Licor 43
een snufje zout
rasp van 1 sinaasappel
125 gram pepernoten

topping:

200 gram roomkaas
75 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
150 gram poedersuiker
2 eetlepels Licor 43
een handje pepernoten
rasp van 1 sinaasappel

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik in met boter of gebruik een bakspray. Bekleed de vorm met bakpapier.
  2. Mix de boter, de suiker en een snufje zout tot een egaal mengsel.
  3. Mix één voor één de eieren erdoorheen.
  4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en mix het samen met de koek- en speculaaskruiden door het beslag.
  5. Was de sinaasappel en droog ‘m goed af. Rasp de schil en doe dit bij het beslag. Voeg ook de Licor 43 toe. Mix het geheel nog een keertje door.
  6. Gooi de pepernoten erbij en spatel ze door het beslag.
  7. Schep het beslag in de vorm en bak de cake gedurende 50 à 60 minuten goudbruin en gaar. Check met een prikker of de cake daadwerkelijk gaar is. Komt de prikker schoon uit de cake? Dan is hij gaar. Is de bovenkant al mooi bruin, maar is de binnenkant nog klef? Dek de cake dan af met aluminiumfolie en laat ‘m nog eventjes verder garen in de oven.
  8. Laat de cake een kwartiertje afkoelen en stort ‘m daarna voorzichtig uit de vorm. Laat hem helemaal afkoelen.
  9. Maak ondertussen de topping. Mix de roomkaas, de boter, de poedersuiker en de Licor 43 tot een mooi egaal mengsel. Zet daarna nog even weg in de koelkast en pak het er pas weer bij als de cake helemaal afgekoeld is.
  10. Bestrijk de afgekoelde cake met de romige topping. Garneer de cake tot slot met sinaasappelrasp en een handje pepernoten.




Ik gebruikte een cakevorm van 25 cm voor deze cake. Je zou eventueel ook een vorm van 30 cm kunnen gebruiken, maar dan wordt de cake een klein beetje platter en langer. Smaak is natuurlijk hetzelfde, die blijft even goed. Heerlijk zoet en ik ben dol op de topping. Wil je deze pepernotencake aan kinderen serveren? Laat dan de likeur achterwege, want ook zonder drank is deze cake nog steeds heel lekker. 🙂

Wat denk jij van dit recept? En wat doe jij met Sinterklaas? Vier je het nog of ben je meer team kerst?


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Sanne
    27 november 2019 at 07:41

    Dit lijkt me weer te lekker! Alleen al van de foto van het beslag krijg ik er zin in haha. Goed voornemen: eens een keer een van jouw receptjes proberen.

  • Reply
    Suzanne
    28 november 2019 at 10:24

    Ziet er echt super lekker uit!

  • Laat een berichtje achter